Neues Palais

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Neues Palais.
Neues Palais.

Neues Palais on palatsimainen rakennus Potsdamin kaupungissa, Saksassa. Se sijaitsee Sanssoucin kuninkaallisen puiston läntisellä puolella. Palatsin rakennutti Preussin kuningas Fredrik II Suuri vuosina 1763–1769. Kyseessä oli maahtipontinen ele, jolla Fredrik Suuri halusi osoittaa muille Euroopan valtioille, etteivät Preussin rahavarat olleet ehtyneet uuvuttavan seitsenvuotisen sodan jälkeen. Suunnittelijana toimi aluksi arkkitehti Johann Gottfried Büring, mutta hänen tilalleen tuli myöhemmin Carl von Gontard.[1] Neues Palais on yksi viimeisimpiä preussilaisia suurbarokkipalatseja.

Kolmisiipinen Neues Palais on 240 metriä pitkä ja siten huomattavasti suurempi kuin Sansouccin palatsi. Huoneit on kaikkiaan noin 100. Kattokupolin huipulla on patsas, joka esittää kolme sulotarta kannattelemassa Preussin kuninkaallista kruunua. Julkisivun pilastereiden edessä ja katon harjalla on yhteensä 290 erilaisia mytologisia ja allegorisia hahmoja esittävää hiekkakiviveistosta. Siinä missä Sansouccin sisätiloissa oli pyritty intiimiyteen, Neues Palais tehtiin mahdollisimman edustavaksi ja koristelut ovat runsaat.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Edelgard Abenstein & Jeannine Fiedler: Taide & Arkkitehtuuri: Berliini (suom. Pirkko Roinila), s. 414–416. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2009. Alkuteos Kunst & Architektur Berlin.


Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.