Neue Deutsche Härte

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Neue Deutsche Härte
Alkuperä Industrial Metal
EBM
Hard Rock
Alkuperämaa Saksa
Itävalta
Kehittymisen ajankohta 80-luvun loppu/90-luvun alku
Tyypillisiä soittimia Sähkökitara
Syntetisaattori
Rumpukone
rummut
Sekvensseri
Kosketinsoitin
Samplet
bassokitara
Kehittyneitä tyylilajeja / suuntauksia {{{n/a}}}

Neue Deutsche Härte (suom. uusi saksalainen kovuus, lyhennetään NDH) on raskaan rockin ja metallimusiikin suuntaus, joka kehittyi Saksassa 1990-luvulla. Tyylilajia määrittävät sanoitusten saksankielisyys sekä konemusiikista ja industrial metalista ammentava äänimaailma. Suosittuja soittimia ovat sähkökitara, rummut, koskettimet, bassokitara ja joskus rumpukone. Laulu on korostetun selkeästi artikuloitua, joskus lähes saarnaavaa. Suuntausta kutsutaan myös tanssimetalliksi (saks. Tanzmetall).

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NDH:n syntyhetkenä pidetään saksalaisyhtye Oomph!:n toisen albumin, Spermin, julkaisemista vuonna 1994lähde?. Tärkeä kokoonpano suuntauksen alkutaipaleella oli myös Fleischmann-yhtye. Saksan media keksi termin NDH Rammsteinin ensimmäisen albumin, Herzeleidin julkaisun jälkeen

Suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanssimetalli oli suosituimmillaan saksalaisella kielialueella ja Yhdysvalloissa yhdeksänkymmenluvun puolivälistä uuden vuosituhannen alkuvuosiin. Nykyisin tanssimetalli kuuluu jo rockin valtavirtaan ja kiinnostus sitä kohtaan on hiipunut. Ainoastaan Rammsteinin kaltaiset, asemansa vakiinnuttaneet bändit yltävät merkittäviin myyntilukuihin.

NDH:n nykyistä suosiota ylläpitää pitkälti juuri Rammstein, joka on myynyt yli 22 miljoonaa levyä. Yhtyeen vanavedessä on listoille noussut muitakin bändejä, mutta nämä kärsivät leimautumisesta Rammsteinin kopioiksi.

Yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]