Nepalin kommunistinen puolue (maolainen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perhe maolaisten kontrolloimassa laaksossa Nepalissa

Nepalin yhdistynyt kommunistinen puolue (maolainen) nepaliksi एकीकृत नेपाल कम्युनिष्ट पार्टी (माओवादी)) on Nepalissa toimiva marxilais-leniniläinen puolue. Puolue kävi sissisotaa Nepalin hallitusta vastaan vuosina 1996–2006. Kevään 2008 vaaleissa puolue nousi maan suurimmaksi, ja sen johtaja Pushpa Kamal Dahal eli Prachanda nousi pääministeriksi. Maolaisten johtama hallitus hallitsi Nepalia elokuusta 2008 toukokuuhun 2009.

Maolaiset saivat vuoden 2008 perustuslakia säätävän kokouksen vaaleissa 30,5 prosenttia äänistä ja 229 edustajaa.

Puolue perustettiin, kun Nepalin kommunistinen puolue (Yhtenäisyyskeskus) hajosi erimielisyyksiin. Uusi puolue käytti samaa nimeä vuoteen 1995 asti.

NKP(M) on maolaisten järjestöjen muodostaman Revolutionary Internationalist Movementin (RIM) ja Coordination Committee of Maoist Parties and Organizations of South Asian (CCOMPOSA) jäsen. Puolueen opiskelijajärjestö on All Nepal National Independent Students Union (Revolutionary) (ANNISU-R). Puoluetta lähellä oleva ammattijärjestö on All Nepal Trade Union Federation (Revolutionary), ANTUF(R).

Sissitoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuodesta 2003 Nepalin hallitus arvioi että NKP(M):n riveissä oli noin 5 500 varsinaista taistelijaa ja 8 000 apujoukkojen jäsentä. Arviolta 30 % taistelijoista oli naisia[1]. NKP(M) oli värvännyt riveihinsä myös alaikäisiä lapsisotilaita. NKP(M):n sissit operoivat sodan aikana valtaosassa Nepalia ja pitivät käytännössä hallussaan osaa maaseudusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nepalin kommunistinen puolue (maolainen).