Neljät häät ja yhdet hautajaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neljät häät ja yhdet hautajaiset
Four Weddings and a Funeral
Ohjaaja Mike Newell
Käsikirjoittaja Richard Curtis
Tuottaja Duncan Kenworthy
Säveltäjä Richard Rodney Bennett
Kuvaaja Michael Coulter
Leikkaaja Jon Gregory
Pukusuunnittelija Lindy Hemming
Pääosat Hugh Grant
Andie MacDowell
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö Gramercy Pictures
Levittäjä Gramercy Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat Yhdysvalloissa 9. maaliskuuta 1994
Yhdistynyt kuningaskunta Isossa-Britanniassa 13. toukokuuta 1994
Australia Australiassa 15. toukokuuta 1994
Uusi-Seelanti Uudessa-Seelannissa 10. kesäkuuta 1994
Kesto 117 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Neljät häät ja yhdet hautajaiset (Four Weddings and a Funeral) on Mike Newellin ohjaama romanttinen komedia vuodelta 1994. Elokuvan pääosia näyttelevät Hugh Grant ja Andie MacDowell.

Vuonna 1999 British Film Instituten kyselyssä Neljät häät ja yhdet hautajaiset äänestettiin kaikkien aikojen 23. parhaaksi britti­elokuvaksi. Vastaajina oli tuhat Ison-Britannian elokuva- ja televisio­ammattilaista.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva seuraa erään ystäväporukan edesottamuksia Charlesin (Hugh Grant) näkökulmasta. Charles on tyylikäs mutta kömpelö englantilaismies, joka ihastuu viehättävään amerikkalaiseen Carrieen (Andie MacDowell), johon hän törmää tämän tästä useissa häissä ja yksissä hautajaisissa.

Ensimmäisissä häissä naimisiin menevät Angus ja Laura (Timothy Walker ja Sara Crowe). Charles on sulhaspoika eli bestman, jo unohtaa ottaa sormukset mukaan. Charlesia ja hänen sinkkuystäviään huolettaa se, etteivät he kenties koskaan pääse naimisiin. Angusin ja Lauran häissä Charles tapaa Carrien ensimmäistä kertaa ja viettää tämän kanssa seuraavan yön. Charles kuitenkin suree salaa sitä, että tämä taitaa olla vain yhden yön juttu. Carrie kiusoittelee häntä teeskentelemällä, että nyt kun he ovat maanneet yhdessä, heidän täytyy myös mennä kihloihin. Charles hämmentyy, sillä hän luulee Carrien olevan tosissaan, kunnes tajuaa koko jutun olleen vitsi. Carrie lähtee takaisin Amerikkaan sanoen, että hän ja Charles saattoivat menettää jotain ainutkertaista. Ensimmäisissä häissä esiintyy myös Rowan Atkinson, joka esittää valmistuvaa pappiskokelasta. Serena iskee silmänsä Charlesin komeaan kuulovammaiseen veljeen Davidiin. Bernard yrittää iskeä Lydiaa alkuillasta ja onnistuukin myöhemmin, kun molemmat ovat kyllin juopuneita.

Seuraavissa häissä juhlitaan Bernardin ja Lydian (David Haigh ja Sophie Thompson) naimisiinmenoa. Pari tapasi toisensa edellisen parin häissä, joissa Lydia oli morsiusneitona. Atkinson esiintyy toisen kerran, tällä kertaa aloittelevana ja kömmähtelevänä valmiina pappina, joka suorittaa ensimmäisen vihkiseremoniansa hääparin perheystävänä. Vihkitilaisuutta seuraava häävastaanotto osoittautuu Charlesille varsin epämiellyttäväksi. Ensin hän tapaa Carrien, joka täysin yllättäen esittelee hänet sulhaselleen sir Hamish Banksille (Corin Redgrave), joka on varakas skotlantilainen maanomistaja ja poliitikko. Seuraavaksi Charles saa huomata, että hänet on määrätty istumaan pöytään, joka on täynnä hänen entisiä tyttöystäviään. Hän törmäilee myös yhtenään Henriettaan (Anna Chancellor), jonka Charlesin ystävät ovat ristineet ”Ankannaamaksi” ja jonka kanssa Charlesilla on ollut aiemmin vaikea suhde. Serena on opetellut viittomakieltä ja tulee juttelemaan Davidin kanssa. Kun ilta alkaa olla päättymäisillään, Edward löytää itsensä vahingossa Bernardin ja Lydian hääsviitistä ja joutuu piiloutumaan vaatekaappiin, kun ”hääyötään” innokkaasti odottavat vastanaineet kompuroivat huoneeseen. Charles ei pysty hiipimään ulos huoneesta tulematta nähdyksi. Myöhemmin Charlesilla on jälleen yksi tunteikas kohtaaminen Henriettan kanssa. Sen jälkeen Charles törmää yksinään olevaan Carrieen, jonka Charles luuli jo lähteneen häävastaanotolta yhdessä Hamishin kanssa. Charles ja Carrie päätyvät viettämään yhdessä toisenkin yön.

Bernardin ja Lydian häiden jälkeen Charles saa Carrielta yllättävän hääkutsun Skotlantiin. Ollessaan Lontoossa hankkimassa parille häälahjaa Charles törmää Carrieen eräässä kaupassa ja päätyy auttamaan häntä hääpuvun valitsemisessa. Carrie myös hämmentää Charlesia kertomalla harrastaneensa seksiä yli 30 miehen kanssa (Charles kuulee olevansa mies numero 32). Myöhemmin Charles yrittää kömpelösti tunnustaa Carrielle rakastavansa tätä ja vihjaa, että jos tämän avioliitto ei onnistukaan, niin hän itse aloittaisi mielellään suhteen tämän kanssa. Charles on kuitenkin sanoissaan melko ontuva, ja tunnustus tulee selvästikin liian myöhään.

Kolmansissa häissä Carrie ja Hamish menevät naimisiin skotlantilaisessa linnassa. Charles ottaa osaa häihin masentuneena siitä, että Carriesta tulee tilaisuudessa Hamishin vaimo. Kun häävastaanotto on käynnissä, Gareth (Simon Callow) neuvoo ystäviään etsimään itselleen vieraiden joukosta mahdollisen kumppanin. Fionan veli Tom (James Fleet) yrittää kömpelösti flirttailla papin vaimon kanssa, kun taas Charlesin sisar Scarlett (Charlotte Coleman) ryhtyy juttelemaan pitkän ja komean amerikkalaisen kanssa. Katsellessaan Carrien ja Hamishin liihottelua tanssilattialla Charles paljastaa rakkautensa Carrieen ystävälleen Fionalle (Kristin Scott Thomas). Fiona masentuu ja tunnustaa olleensa rakastunut Charlesiin siitä saakka, kun he tapasivat vuosia sitten. Charles yllättyy ja tuntee myötätuntoa, muttei voi anna vastakaikua Fionan tunteille. Häissä Matthew’n (John Hannah yhdessä ensimmäisistä elokuvarooleistaan) kumppani Gareth saa yhtäkkiä sydänkohtauksen ja kuolee.

Carrien ja Hamishin häitä seuraavat Garethin hautajaiset. Hautajaisissa Matthew lausuu W. H. Audenin runon Funeral Blues kunnioittaen hänen ja Garethin välistä suhdetta. Hautajaisten jälkeen Charles ja Tom keskustelevat siitä, onko tosirakkauden etsiminen täysin toivoton yritys. He pohtivat myös sitä, että vaikka heidän ystäväporukkansa onkin pitänyt itseään ylpeinä sinkkuina, Gareth ja Matthew ovat tosiasiassa olleet koko ajan pariskunta ja ”naimisissa”.

Neljänsissä häissä epätoivoinen Charles on luvannut mennä naimisiin Henriettan kanssa. Tom kokee yhtä häävierasta ohjatesssaan salamarakastumisen. Juuri ennen vihkiseremoniaa Carrie kuitenkin saapuu kirkkoon ja paljastaa, että hän ja Hamish ovat eronneet muutama kuukausi aiemmin. Charlesin usko tulevaan avioliittoon horjuu, ja hän paljastaa sen kuurolle veljelleen Davidille (David Bower). Kun Charles ja Henrietta ovat alttarilla ja pastori kysyy, vastustaako joku heidän liittoaan, David viittoilee Charlesille, ettei tämän pidä mennä naimisiin jonkun sellaisen kanssa, jota tämä ei rakasta. Kun pappi kysyy Charlesilta, tahtooko tämä ottaa Henrietan vaimokseen, Charles vastaa kieltävästi. Henrietta lyö Charlesia nyrkillä, ja häät keskeytyvät.

Lopussa Carrie käy epäonnistuneista häistä toipuvan Charlesin luona ja pyytää anteeksi, että tuli häihin. Charles tunnustaa tajunneensa kirkossa, että se ihminen, jonka kanssa hän haluaisi viettää lopun elämäänsä, ei ollut Henrietta. Charles ehdottaa Carrielle, että he eivät menisikään naimisiin vaan ryhtyisivät vain toistensa elinkumppaneiksi sanoen: ”Luuletko, että voisit harkita olla menemättä minun kanssani naimisiin koko loppuelämäsi ajaksi?” Carrie vastaa: ”Kyllä.”

Lopputeksteissä nähdään kuvakooste elokuvan henkilöhahmojen tulevaisuudesta. Jokainen hahmo nähdään viettämässä hääpäiväänsä (Matthew on löytänyt uuden rakkauden), paitsi Fiona, joka näytetään (satiirisesti) yhdessä prinssi Charlesin kanssa. Kooste päättyy kuvilla Charlesista ja Carriesta, jotka ovat onnellisesti naimattomia ja pienen pojan vanhemmat.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hugh Grant  Charles  
 Andie MacDowell  Carrie  
 James Fleet  Tom  
 Simon Callow  Gareth  
 John Hannah  Matthew  
 Kristin Scott Thomas  Fiona  
 David Bower  David  
 Charlotte Coleman  Scarlett  
 Rowan Atkinson  Isä Gerald  


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Best 100 British films – full list, BBC 23.12.1999. Viitattu 27.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.