Monk (televisiosarja)

Wikipedia
Ohjattu sivulta Natalie Teeger
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Monk
Monkin aloituslogo toisesta kaudesta lähtien
Monkin aloituslogo toisesta kaudesta lähtien
Tyyli Salapoliisisarja
Kestoaika n. 45 min (ilman mainoksia)
Tekijä USA Network
Pääosissa Tony Shalhoub
Traylor Howard
Jason Gray-Stanford
Ted Levine
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko USA Network
Esitetty 12. heinäkuuta 2002 – 4. joulukuuta 2009
Jaksoja 125
Aiheesta muualla
IMDb

Monk on yhdysvaltalainen komediallinen poliisisarja, jota on esitetty vuodesta 2002 alkaen. Yhdysvalloissa sarja on voittanut lukuisia Emmy-, Screen Actors Guild Awards- ja Golden Globe -palkintoja. Monkin on luonut Andy Breckman ja Yhdysvalloissa sarjaa esittää USA Network.

Sarjaa esitettiin yhteensä kahdeksan tuotantokauden verran. Sarjan kaksiosaisen päätösjakson viimeinen osa ”Mr. Monk and the End - Part II” esitettiin Yhdysvalloissa 4. joulukuuta 2009. Suomessa sarjaa ovat esittäneet Yle TV1 ja Canal+, ja TV5 21. joulukuuta 2013 alkaen.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan päähenkilö on entinen poliisi Adrian Monk (Tony Shalhoub), joka kärsii monenlaisista fobioista ja pakko-oireisesta häiriöstä. Hän ratkoo rikoksia apunaan uskomaton päättelykykynsä ja taito havaita pienetkin yksityiskohdat. Monkin vaimon murha tapahtui ennen sarjan alkua, tapaus ratkaistiin vasta viimeisessä jaksossa.

Monkin pakko-oireilu pahentui merkittävästi hänen vaimonsa kuoleman jälkeen, eikä hänestä ollut enää toimimaan poliisina. Monk sai avukseen perushoitaja Sharona Flemingin (Bitty Schram). Sharonan avulla Monk kykeni jälleen auttamaan poliisia, toimien tutkintaa avustavana konsulttina San Franciscon poliisilaitokselle. Sharonan mentyä uudelleen naimisiin ja muutettua New Jerseyyn Monk sai uuden apulaisen Natalie Teegeristä (Traylor Howard), jolla on 15-vuotias tytär, Julie (Emmy Clarke). Natalien mies ja Julien isä on kuollut tapaturmaisesti.

Muita keskeisiä henkilöitä sarjassa ovat poliisipäällikkö Leland Stottlemeyer (Ted Levine) sekä luutnantti Randy Disher (Jason Gray-Stanford), jotka usein pyytävät Monkin apua hankalien tapausten selvittämiseksi. Sympaattinen psykiatri Charles Kroger (Stanley Kamel) auttaa vuorostaan Monkia käymään ongelmiaan läpi, jotta hän voisi jälleen palata työpaikalleen ja toimia virallisesti poliisina. Tohtori Krogerin kuoltua sydänkohtaukseen Monkin uudeksi psykiatriksi tuli tohtori Neven Bell (Hector Elizondo).

Monkin yksi fobia oli alastomuuden pelko. Hän pääsi siitä, kun hänelle selvisi, että hänen kauhumuistikuvansa on itse asiassa hänen oma syntymänsä, jossa lääkäri läimäyttää häntä vastasyntyneenä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedote: NEUROOTTINEN MONK RATKOO RIKOKSIA TV5:LLA 21.11.2013. Viitattu 16.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.