Lilo & Stitch (televisiosarja)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Nani (hahmo))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lilo & Stitch
Lilo & Stitch: The Series
Sarjan logo
Sarjan logo
Tyyli Animaatio
Kestoaika 30 min / jakso
Luoja(t) Chris Sanders
Pääosissa Daveigh Chase
Chris Sanders
Tia Carrere
David Ogden Stiers
Kevin McDonald
Liliana Mumy
Kevin Michael Richardson
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Suomi Disney Channel
Suomi Toon Disney
Suomi Nelonen
Esitetty 20. syyskuuta 2003 – 29. heinäkuuta 2006
Tuotantokausia 2
Jaksoja 65
Luettelot jaksoista
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Walt Disney Television Animation
Palkinnot
Ehdokkuudet Golden Reel (2004)
Daytime Emmy (2005)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Lilo & Stitch (Lilo & Stitch: The Series) on Lilo & Stitch -elokuviin perustuva animaatiosarja, jota esitetään Disney Channelilla. Sarja on jälkiäänitetty suomeksi. Siinä esiintyy useassa jaksossa henkilöitä muista Disneyn animaatiosarjoista (kuten Proudin perhe, Disneyn Välitunti, Amerikan lohikäärme ja Kim Possible).

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lilo on havaijilainen tyttö, joka harrastaa hulaa. Hänen siskonsa on nimeltään Nani ja hänen koiransa nimi on Stitch. Lilo ei pidä Mertle-tytöstä, ja he kinastelevat koko ajan. Ikä on noin 7–8 vuotta. Lilo on joutunut jossakin jaksossa arestiin, useimmiten riiteltyään Mertlen kanssa (Lilon arkkivihollinen). Lilo esiintyy jokaisessa jaksossa.

Nani on Lilon sisko. Hän työskentelee surffilautojen vuokraajana. Hän on iältään noin 20-vuotias.

Stitch on sininen avaruuskoemutantti, jota Lilo väittää maan päällä koiraksi. Stitchillä on suunnattomat voimat ja hän myös käyttää niitä. Hän voi kasvattaa itselleen toiset kädet, terät selkäänsä ja "tuntosarvet". Stitch on koe 626 ja tuhoutumaton. Stitch pystyy kiipeilemään katossa ja seinissä. Hän on myös vahva ja voittaa melkein aina, mutta hän puolustaa perhettään sekä vähäosaisia. Stitch usein myös raivostuu Mertlen sarkastisesta käytöksestä eikä siksi pidä Mertlestä kuten ei Lilokaan. Stitchin ainoa pelko on vesi, koska hänen molekyylinsä painavat. Stitch näkyy jokaisessa jaksossa.

Jumba on ilkeä nero, joka loi Stitchin ja kaikki muut 625 koetta, ja Lilon ja Stitchin tehtävänä on napata ne. Jumban rooli tarinoissa on lähes aina sama: hän esittelee koekappaleen toimintoja lyhyesti, antaa apuvälineitä Lilolle ja Stitchille ja muutamissa poikkeuksissa myös itse osallistuu kokeiden nappaamiseen/hyväksi muuttamiseen. Jumba ei tee enää ilkeitä kokeita (paitsi 627 samannimisessä jaksossa Stitchin tultua itsekkääksi). Jumballa on neljä silmää ja hän esittää usein Nanin ja Lilon setää.

Pleakley on naamioitunut maan naiseksi, mutta hän on oikeasti miespuolinen avaruusolento. Hän esittää Nanin ja Lilon tätiä. Pleakleylla on vain yksi silmä ja kolme jalkaa. Hän pitää eniten siivoamisesta, kokkailusta ja käsitöistä.

Seireeni (eng. Angel) on pinkki tyttöpuolinen avaruuskoemutantti, jolla on samat erikoiskyvyt kuin Stitchillä ja Reubenilla. Hänellä on myös laulutaito muuttaa pahoiksi ja takaperin hyviksi. Hän on koe 624 ja ilmeisesti tuhoutumaton, joskaan hänen toimintojaan ei juuri sarjassa esitetä. Stitch on luultavasti rakastunut häneen, ja vähän myöhemmin Seireeni rakastui Stitchiin ja Sotkun kanssa pelastamisen jälkeen hän asuu Stitchin kanssa tyttöystävänä Lilon luona. Sen eng. ääninäytteli Tara Strong ja suom. Katja Aakkula.

Gantu on Lilon ja Stitchin vihollinen, joka yrittää aina ottaa kokeita, mutta Lilo ja Stitch aina estävät sen. Gantu on suurikokoinen. Lilo ja Stitch sanovat häntä hainaamaksi, koska hänen päänsä muistuttaa hieman hain naamaa. Gantu on kömpelö ja onnistuu erittäin harvoin aikeissaan (jotka nekin epäonnistuvat sarjan kulussa). Vaikka Gantu on Tohtori Hamsterin palkollinen, hän ei ilmeisesti ole kovin uskollinen päätellen siitä, että muutamassa jaksossa hän käyttää Hamsterin noloja tilanteita hyväkseen tai kapinoi häntä vastaan.

Tohtori Johannes von Hamsteri Lilon ja Stitchin vihollinen, joka on lähes koko sarjan ajan vankilassa. Gantu on hänen palkollisensa. Useassa jaksossa Hamsteri haukkuu Gantua tämän epäonnistuttua nappaamaan koekappaleita, joilla Hamsteri aikoo paeta vankilasta ja valloittaa Galaksin. Muutamassa jaksossa Hamsteri nähdään myös Maassa, vaikka hän ei varsinaisesti koskaan taistele Stitchin kanssa (eräässä jaksossa hän tosin käyttää Mertle-tyttöä hyväkseen). Vaikka Gantu on Tohtori Hamsterin palkollinen, hän ei ilmeisesti ole kovin uskollinen päätellen siitä, että muutamassa jaksossa hän käyttää Hamsterin noloja tilanteita hyväkseen tai kapinoi häntä vastaan.

Koekappaleet ovat Stitchin serkkuja. Kokeita ajavat takaa Gantu, Lilo ja Stitch. Lähes kaikilla kokeilla on aluksi joku ilkeä toiminto esimerkiksi muuttua mustaksi aukoksi taikka muuttaa kaikki näkymättömäksi. Kuitenkin Lilo ja Stitch opettavat ne hyviksi ennen kuin etsivät niille hyvän kodin. Kokeita on 626 (myös 627 ja 628 jota ei ole koskaan näytetty). Koekappaleissa on kuusi eri sarjaa ja niillä on samantyyliset kyvyt (muutamia poikkeuksia löytyy) . 0-alkuiset ovat ns. "kotiapulaisia". Ne voivat esimerkiksi sotkea ja tehdä muuta tuhoa. Jotkut tuhoavat esim. siivousvälineitä.

  • 1-alkuiset ovat "kansalaishäiriöitä". Niiden yleistarkoitus on epäselvä, mutta esimerkiksi 177, "Leikkuri", syö hiuksia ja karvoja.
  • 2-alkuiset taas ovat "teknologisia ja tieteellisiä". Yksi voi esimerkiksi muuttaa kaiken vanhaksi, esimerkiksi laivan kanootiksi, norsun mammutiksi jne. Eräs koe nimeltä Pix voi esimerkiksi ottaa nenällään valokuvia.
  • 3-alkuiset ovat "Psyykkisiä". Koe 316 voi muuttaa ihmiset siksi miksi he haluavat, näyttämällä vain valokuvaa.
  • 4-alkuiset eivät ole tiedossamme.
  • 5-alkuiset ovat "perusmanipulaattoreita". Niihin kuuluu esimerkiksi Jin ja Jang, joita nähdään paljon elokuvissa ja jaksoissa.
  • 6-alkuiset ovat "taistelukenttä tai tuomiopäivä koekappaleita galaktisen seuraamuksen kanssa". Niihin kuuluu paljon koekappaleita, jotka taistelevat. Niihin kuuluu Stitch, Reuben, Seireeni ja Houdini.

Koekappaleet kuuluvat Lilon ja Stitchin perheeseen eli havaijiksi ohanaan.

Reuben (625) (lausutaan Suomessa Ruben) on Gantun luona asustava koe, ja Stitchin läheisin serkku. Reubenin erikoiskyvyt ovat samat kuin Stitchillä, hän ei vain käytä niitä. Reuben ei juuri muuta teekään kuin valmistaa erilaisia voileipiä, ja ne ovat hänen suurin intohimonsa. Hän on laiska eikä usein kiinnitä huomiota, vaikka Stitch tulisi Gantun alukseen esim. hakemaan varastettuja kokeita takaisin.

David on Lilon kaveri ja ilmeisesti Nanin poikaystävä. David surffailee paljon aalloissa. Eräässä jaksossa Lilo haluaa, että David ja Nani menisivät naimisiin perhekuvaa varten. Lilo toivoo, että David olisi maailman viisain mies, jotta Nani haluaisi mennä tämän kanssa naimisiin. Eräs koekappale 267 on sellainen joka toteuttaa toiveet, ja se tekee Davidista maailman älykkäimmän. Älykkyys ei kuitenkaan ole ihan OK juttu – Davidista tuli ärsyttävästi puhuva, rillejä käyttävä nörtti. Lopulta kuitenkin David saadaan entiselleen.

Mertle harrastaa myös hulaa kuten Lilokin. Mertle ei pidä Lilosta eikä hänen kummallisesta koirastaan ja sen tyhmistä serkuista ja sanoo joskus Liloa oudoksi. Mertle luulee niin kuin muutkin, että Stitch on koira (mutta mitä todennäköisimmin Mertle tietää Stitchin olevan muu kuin koira. Stitch on pelastanut Mertlen hengen useassakin jaksossa. Mertle ei myönnä tätä ystäviensä tähden). Mertlen koira Fifi on oikeasti Stitchin serkku 007. Mertle on hyvin suosittu ja kaikki kokoontuvat aina hänen ympärilleen. Mertle sanoo Liloa aina oudoksi tytöksi. Hänellä on punaiset hiukset ja silmälasit. Hänellä on ystäviä kuten Yuki, Elena ja Teresa, jotka seuraavat häntä minne tahansa (muutamissa jaksoissa nämä kyllä kapinoivat Mertleä vastaan). Ikä 7–9v.

Victoria on Lilon uusi ystävä joka muutti perheen kanssa Havaijille, mistä kerrotaan eräässä jaksossa. Samassa jaksossa hän joutuu osalliseksi koekappaleen 277 nappaamisen, ja koska hän luulee sen olevan tosiasiassa räkävampyyri (kuten moni muukin), hän päättää tuhota sen ja liittoutuu kaupassa tapaamansa Gantun kanssa tietämättä tämän todellisista aikeista. Myöhemmin hän saa koekappaleystävän 277 Snuuttiksen, kun hän pelasti sen Gantulta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Daveigh Chase  Lilo Pelekai  
 Chris Sanders  Stitch/626  
 Michael Yingling  Stitch/626 (4. jaksoa)  
 Tia Carrere  Nani Pelekai  
 David Ogden Stiers  Jumba  
 Kevin McDonald  Pleakley  
 Kevin Michael Richardson  Gantu  
 Rob Paulsen  Reuben/625  
 Tara Strong  Seireeni/624  
 Jeff Bennett  tohtori Johannes von Hamsteri, Myyntimies/020  
 Liliana Mumy  Mertle Edmonds  
 April Winchell  Rouva Edmonds  
 Shaun Fleming  Keoni Jameson  
 Kunewa Mook  Kumu  
 Ana Fonell  rouva Hasagawa  
 Frank Welker  sivuäänet  
 Derek Stephen Prince  Loki  
 Dee Bradley Baker  sivuäänet  
 Nancy Cartwright  Fantastamo/375  
 Rob Goldthwait  Nöösi/199  
 Scott Thompson  Pleakleyn äiti  
 Will Friedle  Mackey Macaw, Ron Stoppable (crossoverhahmo)  
 John DiMaggio  Tohtori Traagi (crossoverhahmo)  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ada Forsberg  Lilo Pelekai  
 Jukka Rasila  Stitch, Rokko/222  
 Jarmo Koski  Jumba, Fu-koira  
 Taisto Oksanen  Pleakley  
 Markus Bäckman  Gantu  
 Pertti Koivula  Cobra Bubbles, Myyntimies/020, Clyde/350  
 Mika Ala-Panula  Reuben/625, sivuäänet  
 Petteri Summanen  Tohtori Hamsteri, Pleakleyn äiti  
 Kolina Seppälä  Nani Pelekai  
 Mika Nuojua  David Kawena, Bonnie/349  
 Tiia Louste  Neuvoston puheenjohtaja  
 Katja Aakkula  Seireeni/624, sivuäänet  
 Heikki Sankari  Kumu, Pleakleyn veli, Hörö/322, Kiksi/601  
 Joakim Geitel  Keoni, Vince  
 Pasi Ruohonen  Luki, sivuäänet  
 Ella Pyhältö  Tietokone-ääni, Shego, sivuäänet  
 Mirjami Heikkinen  Kim Possible  
 Samuel Harjanne  Ron Stoppable  
 Rauno Ahonen  Tohtori Traagi  
 Otto Piispanen  TJ  
 Kiti Kokkonen  Gretchen, sivuäänet  
 Hanna Savikko  Spinelli, yksi sivurooli  
 Sean San Miguel  Gus  
 Oskari Tamminen  Mikey  
 Titta Jokinen  Neiti Finster  
 Annituuli Kasurinen  Penny Proud  
 Marko Stjärnvall  Oscar Proud  
 Elina Knihtilä  Trudy Proud  
 Hannele Lauri  Sugar Mama  
 Jon-Jon Geitel  Jake Long  
 Taru Tikkanen  Trixie  
 Max Ovaska  Arthur P. "Spud" Spudinski  
 Seppo Kolehmainen  Vaari  
 Jan Hervanto    

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]