Nalle Puh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo hahmosta. Piirroselokuvasta kerrotaan artikkelissa Nalle Puh (elokuva).
Nalle Puh
Nalle Puh
Nalle Puh
Luoja(t) A. A. Milne
Näyttelijä(t) Sterling Holloway (1965–1977)
Hal Smith (1977–1987)
Jim Cummings (1988–)
suomeksi
Reino Bäckman (1966–1969)
Martti Järvinen (1977, 1985–1990)
Esa Anttila (1984)
Jarmo Koski (1991–)
Ensi-
esiintyminen
Nalle Puh (1926)
Henkilötiedot
Asuinpaikka Puolen hehtaarin metsä
Suhteet

Nalle Puh (engl. Winnie-the-Pooh) on englantilaisen kirjailija A. A. Milnen (1882–1956) luoma satuhahmo. Milne kirjoitti Nalle Puhista kaksi kirjaa: Nalle Puh (1926) ja Nalle Puh rakentaa talon (1928). Sen lisäksi Nalle Puh esiintyy myös Milnen kahdessa runokirjassa.

Alkuperäisiä Nalle Puh -leluja. Vasemmalta oikealle: Tikru, Kengu, Nalle Puh, Ihaa ja Nasu.

Milnen kuoltua Walt Disney Company osti hänen perillisiltään Nalle Puh -hahmojen tekijänoikeudet, ja myöhemmin Nalle Puh on tullut tunnetuksi Disney-yhtiön piirroselokuvista, animaatiosarjoista ja sarjakuvista.[1]

A. A. Milnen Nalle Puh -tarinoiden pohjana olivat hänen poikansa Christopher Robin Milnen lelueläimet.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nalle Puh eli englanniksi Winnie-the-Pooh sai nimensä Lontoon eläintarhassa olleen Winnie-karhun mukaan.[2] Winnie oli kanadalainen mustakarhu, joka oli tullut Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan aikana kanadalaisen rykmentin maskottina ja jäänyt sodan jälkeen Lontoon eläintarhaan. Nimensä se oli saanut omistajansa kotikaupungin Kanadan Winnipegin mukaan.[3]

Milnen Nalle Puh -kirjojen hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nalle Puh (Winnie-the-Pooh), pieniaivoinen ja hunajaa rakastava nalle, joka on taipuvainen filosofisiin mietelmiin ja lorujen keksimiseen.
  • Nasu (Piglet), pieni ja arka porsas, Nalle Puhin paras ystävä.
  • Kani (Rabbit), touhukas ja määräilevä kaniini, joka rakastaa organisointia.
  • Pöllö (Owl), arvokas pöllö, jota sekä hän itse että muut pitävät (usein hatarin perustein) metsän viisaimpana eläimenä.
  • Ihaa (Eeyore), synkkä ja surumielinen aasi, jonka häntä on kiinni naulalla.
  • Tikru (Tigger), ylienerginen tiikeri, jonka lempipuuhaa on pomppiminen, usein muiden eläinten päälle.
  • Kengu (Kanga), lempeä ja huolehtivainen kenguruäiti.
  • Ruu (Roo), Kengun peloton ja touhukas poikanen, joka usein innostuu asioista liikaakin.
  • Risto Reipas (Christopher Robin), suunnilleen 8-vuotias poika, joka käy koulua. Hän myös ”omistaa” Puhin. Saanut nimensä Christopher Robin Milneltä.

Nalle Puh, Nasu, Ihaa, Tiikeri, Kengu ja Ruu perustuvat suoraan Milnen pojan lelueläimiin. Kani ja Pöllö sen sijaan ovat Milnen keksintöä. E. H. Shepardin piirroksissa muut hahmot on piirretty leluiksi, mutta Kani ja Pöllö oikeiksi eläimiksi. Tämä tulee esille myös itse tekstissä: kirjassa Nalle Puh rakentaa talon Kani toteaa Pöllölle, että vain heillä kahdella on aivot ja ″muiden päissä on purua”. Nalle Puh kumppaneineen asuu Puolen hehtaarin metsässä, jonka esikuvana oli Ashdownin metsä lähellä Milnen perheen taloa East-Sussexissa.

Milne myös sijoitti kirjoihinsa poikansa Christopher Robinin. Ensimmäisessä kirjassa Nalle Puh on kehyskertomus, jossa Milne kertoo Puh-tarinoita pojalleen, ja myös kirjan Nalle Puh rakentaa talon esipuheessa annetaan ymmärtää, että kirjan kertomukset ovat syntyneet Milnen pojalleen keksiminä tarinoina. Kaikki neljä kirjaa on kuvittanut E. H. Shepard, joka otti piirroksiinsa mallia sekä alkuperäisistä Christopher Robinin leluista että Ashdownin metsästä.

Nykyisin pieniaivoinen, mutta hyväntahtoinen Nalle tunnetaan paitsi Milnen alkuperäisistä kirjoista myös Disney-yhtiöiden tuottamista sarjakuvista, elokuvista ja televisiosarjoista. Disneyn vuonna 1977 valmistunutta kokoillan elokuvaa Nalle Puh (The Many Adventures of Winnie the Pooh) pidetään lasten piirroselokuvan klassikkona. Disney-elokuvien myötä joukkoon astui myös aivan uusi, Milnen alkuperäisissä kirjoissa esiintymätön hahmo, Myyrä (Gopher).

Christopher Robinin lelukarhu oli vuoteen 2008 saakka näytteillä New York Public Libraryn sivukirjastossa Donnell Library Centerissä lastenosastolla, jossa eläkepäiviään viettivät myös Nasu, Kengu, Tiikeri ja Ihaa.[4]

Puuveistoksessa Risto Reipas, Nalle Puh, Nasu ja Tikru.

Nalle Puh Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nalle Puh -kirja ilmestyi Anna Talaskiven suomentamana vuonna 1934. Kirjan runot suomensi Yrjö Jylhä. Sanoma Oy julkaisi Nalle Puh -sarjakuvalehteä vuosina 1981–2014.[5]

Sensurointi Kiinassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Kiinan presidentti Xi Jinping tapasi yhdysvaltalaisen virkaveljensä Barack Obaman vuonna 2013, kiinalaiset internetin käyttäjät huomasivat yhdennäköisyyden näiden kahden sekä Nalle Puhin ja Tiikerin välillä. Kuva, jossa näitä kahta paria verrataan toisiinsa, alkoi levitä netissä ja Kiinan internetsensuuri alkoi sensuroida kuvaa. Vuotta myöhemmin vastaava vertaus Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa (tällä kertaa Puh ja Ihaa) alkoi levitä.[6]

Nalle Puh ei ole kategorisesti kielletty Kiinassa, mutta hahmon vertaaminen Xihin johtaa Nalle Puhin ajoittaiseen sensuroimiseen. Sensuroinnin jälkeen Nalle Puh -piirretyt ovat olleet katsottavissa CCTV:n kanavilla normaaliin tapaan.[7]

Vuonna 2019 julkaistu South Parkin jakso Banned in China kuvaa Nalle Puhin ja Nasun poliittisina vankeina Kiinassa.[8] Hongkongin protestien vuoksi Nasua on alettu käyttää vertauskuvana Hongkongin hallintojohtajalle Carrie Lamille.[7]

Milnen Nalle Puh -kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nalle Puh (Winnie-the-Pooh, 1926). Suomentanut Anna Talaskivi, runot suomentanut Yrjö Jylhä. Porvoo-Helsinki: WSOY, 1934.
  • Nalle Puh rakentaa talon (The House at Pooh Corner, 1928). Suomentanut Annikki Saarikivi. Porvoo-Helsinki: WSOY, 1949.
  • When We Were Very Young (runokirja, 1924)
  • Now We Are Six (runokirja, 1927)

Elokuvat, televisiosarjat ja videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneyn elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nalle Puhin suomenkielisenä ääninäyttelijänä toimii Jarmo Koski, ennen Reino Bäckman, Esa Anttila ja Martti Järvinen.

Disneyn televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sojuzmultfilmin televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saari, Tiina: Nalle Puh, 90 – muistatko nämä koskettavat sitaatit? 13.10.2016. Iltalehti.
  2. Winnie the bear and ZSL London Zoo in 1926 Zsl. 13.10.2016. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
  3. Mattick, Lindsay: The story of how Winnie the Pooh was inspired by a real bear – in picture Guardian. 24.11.2015. Viitattu 17.7.2017.
  4. Central Children’s Room 2007. Web Archive: The New York Public Library. Arkistoitu 6.8.2012. Viitattu 8.7.2022. (englanniksi)
  5. Nalle Puh -lehti 1981–2014 ankkalinnake.blogspot.com. 20.6.2014.
  6. Winnie-the-Pooh banned in China for resembling the president Deutsche Welle. 19.07.2017. Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)
  7. a b Is Winnie the Pooh Really Banned in China? | China Explained 20.12.2019. China Uncensored. Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)
  8. Parker, Ryan & Brzeski, Patrick: ‘South Park’ Scrubbed From Chinese Internet After Critical Episode The Hollywood Reporter. 7.10.2019. Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sibley, Brian: Eläköön Nalle Puh! Juhlakirja koko maailman parhaalle karhulle. Suomentanut Pirkko Biström. WSOY, 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nalle Puh.