Nagykanizsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nagykanizsa
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Nagykanizsa

Koordinaatit: 46°27′0″N, 16°59′0″E

Valtio Unkari
Lääni Zala
Hallinto
 – Pormestari Péter Cseresnyés
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 148,4 km²
Väkiluku (1.1.2017[1]) 47 349









Nagykanizsa, myös Kanizsa (saks. Großkirchen turk. Kanije) on noin 47 300 asukkaan kaupunki läntisessä Unkarissa Zalan läänissä lähellä Kroatian ja myös Slovenian rajaa ja toisaalta Balaton-järveä.

Kaupunki on ollut vuosisatoja jollei enemmänkin tärkeänä liikenteen ja kaupan solmukohtana Adrianmeren ja Alppien sekä lisäksi Unkarin alangon ja Budapestin välillä. Paikalla on suoritettu arkeologisia kaivauksia roomalaisajalta. Keskiajalla paikalla oli kansallisesti merkittävä linnoitus. Se oli myös eurooppalaisten etuvartio ottomaaneja vastaan. Nimi Kanizsa juontuu slaavilaisten kielten sanasta knjaz, joka tarkoittaa ruhtinasta. Nimi on mainittu asiakirjoissa jo 1245, jolloin Kanizsain suvulla oli linnoitus joen saaressa. Turkkilaisten armeija valloitti linnoituksen vuonna 1600, ja Tiryaki Hasan Pasha voitti piirittävät Ferdinand II:n joukot ottomaanien ja Habsburgien välisen sodan aikana ja korotettiin visiiriksi. 1700-luvun alussa Kiszkanizan esikaupunkiin muutti saksalaista ja serbokroatialaista väestöä. Turkkilaisten jouduttua väistymään Wienin sotaneuvosto päätti hävittää linnoituksen strategisesti tarpeettomana.

Kanizsan olut on Unkarin tunnetuimpia. General Electricin, aiemmin Tungsramin hehkulampputehdas on maailman mitassa merkittävä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2017. január 1. (pdf) Központi Statisztikai Hivatal. Viitattu 26.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]