NTP (tietotekniikka)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Internet-protokolla
Network-receive.svg

sovelluskerros
DHCPDNSESMTPFTPHTTPIMAPIRCLDAPMGCPNNTPNTPPOP3RPCRTPRTSPSIPSMTPSNMPSOCKSSSHTelnetTLS/SSLXMPP
Go-up.svg

kuljetuskerros
TCPUDPDCCPSCTPRSVPRIPBGPECN
Internet-web-browser.svg

verkkokerros
IP (IPv4 ja IPv6)ICMPICMPv6IGMPOSPFIPsec

NTP (engl. Network Time Protocol) on UDP-pohjainen protokolla täsmällisen aikatiedon välittämiseen tietokoneiden välillä. Protokolla on suunniteltu ottamaan huomion verkon muuttuvat viiveet. Sama protokolla toimii sekä usean palvelimen kellojen keskinäiseen tahdistamiseen, että asiakas-palvelin käytössä.

Usein NTP-palvelimet toimivat hierarkkisesti siten että yksi tai useampi 1. tason (stratum) palvelin saa aikansa suoraan ulkoisesta aikalähteestä tai esimerkiksi GPS:n välityksellä, atomikellolta tai BIOS:in kellosta. Stratum-taso ei siis kerro palvelimen kellon tarkkuudesta, vaan palvelimen sijainnista verkkohierarkiassa.

Stratum-tasot ovat hierarkkisia. 2-tason palvelimet hakevat aikansa vähintään yhdeltä 1. tason palvelimelta. Stratum 3 -tason kellot hakevat aikansa kakkosilta jne. Tasoja voi olla 16. Perinteisesti loppukäyttäjät hakevat ajan stratum 2 -tason palvelimilta. Asiakas voi käyttää joko yhtä tai useampaa palvelinta. Kolme NTP-palvelinta on vähimmäismäärä, jotta asiakas voi päätellä mikä kelloista on väärässä.

Ajan välitys voidaan hoitaa lähiverkossa broadcast- tai multicast-lähetyksenä, jolloin useat asiakkaat saavat ajan yhdestä multicast- tai broadcast-paketista.

Standardit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTP määritellään seuraavissa RFC-dokumenteissa:

  • RFC 956 Algorithms for Synchronizing Network Clocks
  • RFC 958 Network Time Protocol (NTP)
  • RFC 1305 Network Time Protocol (Version 3)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.