NS Mutsu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
NS Mutsu
Aluksen laji Ydinkäyttöinen rahtilaiva
Lippuvaltio Japani
Kotipaikka Japani
Omistaja Japanin ydinenergian tutkimuslaitos
Rakennustelakka Second Tokyo Factory, Ishikawajima-Harima Hvy Ind
Kölinlasku 17. marraskuuta 1968
Vesillelasku 12. kesäkuuta 1970
Luovutus 13. heinäkuuta 1970
Kohtalo Muunnettiin tutkimusalukseksi 1995
Suurin pituus 130 m
Leveys 19 m
Suurin syväys 6,9 m
Bruttovetoisuus (GT) 8240
Pääkoneisto Mitsubishi painevesireaktori, höyryturbiini,
Koneteho 36 000 kW
Akseliteho 7,5 MW
Nopeus

17 kn (32 km/h)

Miehistöä 80 henkeä

NS Mutsu oli japanilainen ydinkäyttöinen kauppalaiva. Se oli ensimmäinen ja ainoa ydinvoimalla toiminut japanilaisalus ja yksi neljästä koskaan rakennetusta ydinkäyttöisestä kauppalaivasta, mutta se ei koskaan kuljettanut kaupallista rahtia.

Ydinpropulsiotesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reaktori ladattiin 4. syyskuuta 1972, ja alus lähti avomerikoajolle. Jo ensimmäisellä koeajolla aluksen reaktorissa havaittiin pieni vuoto. Reaktorin valmistaja Westinghouse oli varoittanut vuodon mahdollisuudesta etukäteen, mutta reaktoriin ei tehty rakennusvaiheessa muutoksia.

Aluksen palatessa satamaan paikalliset kalastusalukset estivät sen pääsyn satamaan. Alus pääsi rantautumaan 15. lokakuuta 1972. Vuosien 1978 ja 1991 välillä alusta kunnostettiin ja se lähti koeajolle helmikuussa 1991. Aika oli kuitenkin ajanut ydinkäyttöisen kauppamerenkulun ohi ja sinällään onnistuneen 82 000 kilometrin merikoeajon (kaksi kierrosta Maan ympäri) jälkeen alus telakoitiin. Mutsun reaktori poistettiin vuonna 1995.

MS Mirai[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reaktorin poiston jälkeen alus varustettiin tavanomaisin koneistoin, ja se muunnettiin merentutkimusalukseksi, joka sai nimen MS Mirai.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.