Näkymättömiin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymättömiin
Let's Get Invisible
Alkuperäisteos
Kirjailija R. L. Stine
Kansitaiteilija Tim Jacobus
Kieli englanti
Genre kauhukirjallisuus, lasten- & nuortenkirjallisuus
Kustantaja Scholastic, Inc.
Julkaistu maaliskuu 1993
Sivumäärä 139
ISBN ISBN 0-590-45370-X
Suomennos
Suomentaja Jani Bohm
Kustantaja Helsinki Media
Julkaistu 2000
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 139
ISBN 951-32-0981-4
Sarja: Goosebumps
Edeltävä Muumion kirous
Seuraava Elävien nukkejen yö
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Näkymättömiin (Let's Get Invisible) on kuudes osa R. L. Stinen kirjoittamaa Goosebumps-kirjasarjaa. Kirja on alkuperäisistä Goosebumps-kirjoista pisin. Tarinan peili esiintyy Goosebumps HorrorLand -sarjassa

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja alkaa, kun päähenkilö Max harjaa hiuksiaan peilin edessä. Hän harjaa niitä paljon, koska tahtoo näyttää hyvältä syntymäpäiväjuhlissaan. Kuitenkin hänen pikkuveljensä Vasuri (hän on vasenkätinen, siitä siis lempinimi) pilkkaa häntä jatkuvasti. Maxin paras ystävä Zack saapuu paikalle jonkin löysän paketin kanssa (joitain käytettyjä X-Force-sarjakuvia siis). Juhliin tulee myös kaksi tyttöä, Erin ja April. Max kertoo vierailleen, että he grillaavat hot dogeja, ja yrittää saada kaikki katsomaan Terminator-elokuvaa, jonka on vuokrannut.

Myöhemmin, kun muut ovat jo lähteneet kotiin, päättävät April, Erin, Vasuri ja Max mennä tutkimaan pölyistä vanhaa ullakkoa. Maxin koira löytää sieltä piilotetun huoneen. Huone on muuten tyhjä, mutta siellä on suuri, antiikkinen peili, joka vie melkein kaiken tilan seinästä. Katosta riippuu kevyt valokatkaisija. Max vetää siitä. Valot syttyvät, mutta hän itse muuttuu näkymättömäksi. Kun toiset vetävät ketjua taas, valot sammuvat, ja Max muuttuu taas näkyväksi. Hän ei itse usko muuttuneensa todella näkymättömäksi. Erinin ja Aprilin kyyti kotiin saapuu, ja Max yrittää unohtaa koko tapahtuman. Kuitenkin sinä yönä hänellä on vaikeuksia nukahtaa, joten hän hiipii takaisin ullakolle tutkimaan. Hän huomaa kuitenkin, että ullakolla on joku muukin - Vasuri.

Vasuri vinkuu kunnes Max suostuu siihen, että he muuttuvat vähäksi aikaa näkymättömiksi. He ovat molemmat näkymättömiä pari minuuttia, ja alkavat sitten tuntea olonsa heikoiksi, ja he vetävät taas ketjusta. Palautuminen kuitenkin kestää tällä kertaa hieman pidempään. Max tajuaa, että sillä on jotain tekemistä sen kanssa, että he olivat nyt pidempään näkymättömiä kuin mitä hän oli aikaisemmin päivällä. Veljekset päättävät, että paras tapa käyttää hyödyksi tätä uutta kykyä muuttua näkymättömäksi on pelotella Zackia, joka ei ollut aiemmin paikalla. Poika saapuukin taloon, ja veljekset onnistuvat pelästyttämään hänet. Sen jälkeen April ja Erin saapuvat paikalle. Erin haluaa myös poikien tavoin olla näkymätön, April ei; sen sijaan hän alkaa ottaa aikaa siitä, kuinka kauan kukin lapsista pystyy olemaan näkymättömänä, he nimittäin yrittävät kaikki päihittää toisensa. Ennen kuin tulee Vasurin vuoro, isovanhemmat saapuvat päivälliselle ja muiden lasten on lähdettävä. He kuitenkin sopivat tapaavansa myöhemmin viikolla järjestääkseen kilpailun.

Päivällisellä Max näkee lusikan leijuvan ilmassa. Hän painii hetken näkymättömän Vasurin kanssa ja vie tämän ylös ullakolle. Vasuri kerskuu tultuaan taas näkyväksi olleensa näkymätön yli kymmenen minuuttia, joten hän on nyt ennätyksen haltija. Vasuri lupaa kuitenkin, ettei enää käytä peiliä. Sinä iltana Max on viikonlopun vuoksi myöhään hereillä ja toivoo saavansa valvoa myöhään lauantai-illan ohjelmia katsoen. Erin soittaa hänelle ja yrittää suostutella häntä tekemään hänen kanssaan peilistä tiede-esitelmän. Max sanoo sen olevan huono idea, sillä peili voisi joutua vääriin käsiin. Hän hiipii taas ullakolle, jossa hän kuulee peilistä ääniä, jotka pyytävät häntä muuttamaan suuntaa. Max juoksee huoneeseensa ja piilottelee peittojensa alla aamuun asti.

Kun Max herää, hän huomaa heti, että Vasuri on taas näkymätön ja käyttää voimaa tällä kertaa siihen, että hän leijuttaa paitaa Maxin huoneessa. Max vie veljensä ylös ja pakottaa tämän muuttumaan takaisin. Kun poika tulee takaisin alas, Max äitineen huomaa, että veli käyttäytyy oudosti ja että hänessä on jokin vialla. Max sanoo Vasurille päättäneensä, että näkymättömyys on liian vaarallista ja hän soittaa ystävilleen peruakseen mestaruuskisan. Kuitenkin mestaruuskisapäivänä Zack, Erin ja April saapuvat paikalle. Vasuri oli soittanut heille ja sanonut, että kisa pidetään sittenkin. Max päättää, että nyt kun he kerran olivat paikalla, he voisivat hyvin mennä ullakolle.

April pääsee myös vihdoin näkymättömäksi, mutta koska Maxin koira joutuu mukaan, Max tuo tytön pian takaisin. Hän pahastuu, mutta alkaa taas ottaa muilta aikoja. Erin on seuraava ja ensimmäiset kaksitoista minuuttia hän vain leijuttelee tavaroita. Kuitenkin muutamaan minuuttiin he eivät saa Eriniltä vastauksia kysymyksiinsä. Vihdoin he huomaavat leijuvan Coca Cola -tölkin, ja Max palauttaa Erinin näkyvien joukkoon. Tyttö sanoo vain tulleensa janoiseksi ja käyneensä hakemassa juotavaa, siksi hän ei vastannut. Kuitenkin Max huomaa hänessäkin jotain outoa.

Zack päättää haluavansa lyödä ennätyksen ja sanoo, ettei tahdo palata ennen kuin viisitoista minuuttia on kulunut. Zackin tehtyä pilaa naapurin vanhasta miehestä Max laittaa valot pois päältä, ja Zack palaa. Max huomaa, että hänen hiuksissaan on jotain outoa. Hän yrittää sanoa siitä muille, mutta Zack ja Erin työntävät hänet peilivaloon ja laittavat sen päälle. Max päättää vain odottaa paikoillaan menemättä minnekään. Ajan kuluessa hän alkaa tuntea olonsa heikoksi ja valkoinen valo alkaa ympäröidä häntä. Vaikka hän huutaa, eivät hänen ystävänsä vedä ketjusta.

Nyt täysin valkoisen valon ympäröimä Max huomaa jonkun leijuvan häntä kohti: hänen elävän peilikuvansa! Peilikuva kertoo Maxille, että kuvajaiset ovat jo ottaneet Erinin ja Zackin hahmot ja nyt on Maxin vuoro. Maxista tuntuu, että ikuisuus peilissä ei ole kovin mukavaa, joten hän pakenee. Erin ja Zack vetävät ketjusta ja kysyvät, vaihtuiko hän jo. Max ei vastaa. Kuvajais-Max saapuu peiliin kertomaan, että oikea Max pakeni. Erin ja Zack vetävät uudestaan ketjusta. Max yrittää juosta pois ullakolta, mutta Zack ja Erin estävät häntä. Max huutaa Aprilille, että tämän pitäisi hakea apua, mutta kuvajaiset estävät häntäkin. Kun kaikki toivo on jo menetetty, Vasuri saapuu ullakolle ja rikkoo pallollaan peilin. Kuvajaiset palaavat peiliin ja oikeat Erin ja Zack saapuvat takaisin.

Kirjan lopussa veljekset heittelevät toisilleen palloa ja muistelevat tapahtumia. Sillä hetkellä Max kuitenkin tajuaa jotain. Vasuri heittää oikealla kädellä.

Televisioversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • TV-versiossa Erin tiesi Zackin vaihtuneen hänen korvakorunsa kuvajaisen takia. Kirjassa Max huomasi sen hänen hiuksistaan.
  • April ei esiinny lainkaan TV-versiossa.
  • Erin ei vaihda TV-versiossa paikkaa kuvajaisensa kanssa
  • Vaikka Vasuri on tv-versiossakin vasenkätinen, häntä ei kutsuta Vasuriksi. Hänen nimensä on Noah.
  • Max tajuaa kirjassa Vasurin olevan kuvajainen heidän heitellessään palloa. Tv-versiossa se paljastui, kun he keräsivät astioita.
  • Tv-versio ei ala Maxin syntymäpäiväjuhlilla.
  • Tv-versiossa ei ole näkymättömänä pysymiskilpailua.
  • Kirjassa Vasuri rikkoi peilin, tv-versiossa Erin teki sen.
  • Maxin koiraa ei nähdä tv-versiossa.
  • Tv-versiossa Erin on aasialainen ja Zack afrikkalaisamerikkalainen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]