Näkemiin taivaassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkemiin taivaassa
Au revoir là-haut
Alkuperäisteos
Kirjailija Pierre Lemaitre
Kieli ranskan
Genre historiallinen romaani
Kustantaja Éditions Albin Michel
Julkaistu 2013
Sivumäärä 576
ISBN 978-2226249678
Suomennos
Suomentaja Sirkka Aulanko
Kustantaja Minerva
Julkaistu 2014
Ulkoasu Taittopalvelu Yliveto
Sivumäärä 546
ISBN 978-952-312-028-0
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Näkemiin taivaassa on ranskalaisen kirjailijan Pierre Lemaitren romaani vuodelta 2013. Teos on saanut vuonna 2013 Goncourt-palkinnon.

Näkemiin taivaassa on dekkaristina mainetta ja suosiota saaneen Lemaitren ensimmäinen historiallinen romaani, ja poikkeus siinä, että se sai harvoin populaarille lukuromaanille myönnetyn Goncourt-palkinnon, joka on Ranskan arvostetuin kirjallisuuspalkinto.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheista, jolloin sodan loppua jo aavistellaan. Kapteenin arvosta haaveileva luutnantti Henri d'Aulnay-Pradelle ampuu salaa kaksi omaa miestä provosoidakseen sotilaansa hyökkäykseen vihollisen kimppuun. Päähenkilö Albert Maillardille asia selviää sattumalta, ja hän joutuu Pradellen koston kohteeksi. Hänet pelastaa toinen liejussa rämpivä ranskalaissotilas, Edouard Péricourt, joka loukkaantuu pahasti ja menettää koko alaleukansa. Tarina etenee kuvaamalla heidän yhteisiä vaiheitaan rahapulassa ja kurjuudessa.

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veijariromaaniksi luonnehdittu[1] teos saa Mervi Kantokorven vertaamaan sitä Honoré de Balzacin ja Alexandre Dumas'n tuotantoon: "tyylikkäästi mukailtu vanhanajan romaani".[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Littérature: le Goncourt décerné à Pierre Lemaitre, le Renaudot à Yann Moix France24. Arkistoitu 23.12.2017. Viitattu 3.1.2019. (ranskaksi)
  2. Mervi Kantokorpi: Lemaitren kirja on viihdyttävää retroa. Helsingin Sanomat, 3.12.2014. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]