Myyjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ammattia. Myyjä voi tarkoittaa myös minkä tahansa kaupankäynnin myyvää osapuolta.
Hedelmien myyjä Ahmedabadissa, Intiassa.

Myyjä on kaupallisen alan ammatti. Myyjiä työskentelee erilaisissa liikkeissä, niin kuin ruokakaupoissa tai esimerkiksi autoliikkeissä, jolloin nimike on autonmyyjä. Nimikkeenä voidaan käyttää myös kassahenkilöä. Tehtäviä ovat esimerkiksi asiakaspalvelu, tavaroiden järjestely, tilaus, vastaanotto, hinnoittelu ja työskentely kassalla. Myyjän tehtävä on ratkaista asiakkaan tarve myymällä siihen sopiva tuote tai palvelu.

Yritysmyyjäksi kutsutaan henkilöä, joka tekee kauppaa yritysten välillä. Yritysmyyjät ovat perinteisesti kiertäneet yrityksissä myymässä tuotteita edelleen myytäviksi tai yritysten omaan käyttöön. Nykyisin yritysmyyjä on asiakkaan organisaatiossa kumppani, joka tekee ostajan kanssa aktiivista vuorovaikutusta, asiakkuuden hoitoa. Myyjän on tärkeää tuntea asiakasyritys, toimiala ja kilpailijat. Myyjän palkka perustuu usein kiinteän pohjapalkan lisäksi saavutettuun tulokseen.

Markkinointi on hyvin lähellä myyjän työtä ja tukee myyntiä.

Myyjien koulutusnimikkeitä ovat muiden muassa merkonomi ja tradenomi. Myyjäksi voi kouluttautua myös oppisopimuksen tai kokemuksen kautta suorittamalla myynnin ammattitutkinnon.

Myyntialan ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi myyjä, tekninen myyjä, puhelinmyyjä, asiakkuuspäällikkö, avainasiakaspäällikkö, myyntipäällikkö ja myyntiedustaja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Myyjä.