Myrskylän työväenyhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistokivi. Myrskylän punakaarti koki suurimmat tappionsa 13. huhtikuuta 1918 Orimattilan taistelussa Osasto Brandensteinia vastaan.

Myrskylän työväenyhdistys on 1905 perustettu työväenyhdistys. Se on ylläpitänyt työväentaloaan, Myrskylän Kinoa Myrskylän kirkonkylässä. 2000-luvulla yhdistyksen kiinteistöä on käytetty bingona tilausajoilla saapuville pelaajille, mutta tilan paloturvallisuusmääräysten vuoksi sitä määrää pelaajia ei voitu vastaanottaa tiloihin, jolla toiminta olisi saatu riittävän kannattavaksi. Myrskylän Kinon osoite on Kylänpääntie 1, 07600 Myrskylä.

Vuosi 1918[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 1917 porvoolaisten aloitteesta koolle kutsuttu Myrskylän palokunnan (suojeluskunnan) perustamiskokouksessa olevista oli puolet sosialidemokraatteja. Suojeluskunnan oli tarkoitus olla kunnallinen tasapainosuojeluskunta, mutta poliittinen kehitys sai aikaan sen, että sosialidemokraatit jättäytyivät pois sen toiminnasta.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue kehotti 1918 Suomen sisällissodan aikana paikallishallinnon perustamiseen. Myrskylässä ei oltu innokkaita, mutta Pukkilaan perustettiin kunnallishallituksen korvaavat hallintoelimet, mm. vallankumoustuomioistuin.

Myrskylän punakaarti koki suurimmat tappionsa Orimattilan taistelussa osasto Brandensteinia vastaan 13. huhtikuuta 1918. Kaatuneita oli 13. On ilmeistä, että Orimattilan kirkon hautausmaalla käydyn taistelun jälkeen saksalaiset eivät juuri ottaneet vankeja.

Pohjois-Myrskylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1920- ja 1930-luvulla Myrskylän työväentalo ja Myrskylän työväenyhdistys olivat verrattain kaukana Kylmäsuolta. Niin kauppa-asioilla kuin koulupiirin suhteenkin pohjoisosasta kuntaa suuntauduttiin yleensä Orimattilan eteläisimmässä kylässä Pakaalla olevan Pakaan työväentalon urheilu- ja huvipalveluihin.

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.