My Friends

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”My Friends”
Red Hot Chili Peppers
Singlen ”My Friends” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta One Hot Minute
 Nauhoitettu  kesäkuu 1994 -
helmikuu 1995
 Julkaistu 19. syyskuuta 1995
 Tuottaja(t) Rick Rubin
 Tyylilaji Alternative rock
 Kesto 04.02
 Levy-yhtiö Warner Bros.
Red Hot Chili Peppersin muut singlet
Warped
1995
”My Friends”
1995
Aeroplane
1996

My Friends on Red Hot Chili Peppersin viidennen studioalbumin One Hot Minute neljäs kappale. Se julkaistiin singlenä 19. syyskuuta 1995, viikko edellinen singlen, Warpedin, jälkeen. Singlestä tehtiin musiikkivideo vielä samana vuonna. Kappaleen B-puolet ovat "Let's Make Evil" ja "Stretch".

Kappale on ainoa albumin One Hot Minute kappaleista, joka julkaistiin uudestaan on Red Hot Chili Peppersin kokoelma-albumilla Greatest Hits. Kappale "Aeroplane" oli kyllä albumin DVD-versiossa.

Musiikkityyli ja sanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale on albumin apeimpia kappaleita, ja kertoo ihmisten yksinäisyyden ja masentuneisuuden tunteista. Se on laulaja Anthony Kiediksen kirjoittama kappale, jota inspiroi muun muassa yhtyeen basisti Flean juuri läpikäymä vaikea avioero, mikä sai hänet masentumaan. Masennusta lisäsi myös albumin pitkäksi venyneet nauhoitukset. Viivästykset johtuivat Kiediksen huumeriippuvuudesta ja hänen keksittyään erilaisia tekosyitä, ettei hänen tarvitsisi lopettaa huumekierrettään.

Kappale on melodinen balladi, joka on yksi muutamista albumin One Hot Minute kappaleista, joka ei perustu heavy metalliin. Kappaleella yhtyeen kitaristi Dave Navarro soittaa akustista kitaraa. Kappale jatkaa Kiediksen laulamien ja koko Red Hot Chili Peppersin "melodisten laulujen sarjaa". Jo edellisellä albumilla, Blood Sugar Sex Magikilla oli entistä melodisempia kappaleita, joissa Kiedis "lauloi" pikemminkin kuin räppäsi. Hänen lauluäänensä kehittyessä hän tuli itsevarmemmaksi, jolloin hän pystyi laulamaan rauhallisemmin ja melodisemmin. Hänen uransa alkuvaiheessa hän äänensä oli vielä aika säröinen ja vielä "matkan varrella" oleva. Kuitenkin vasta albumilla Californication hän tunsi, että hän pystyi hallitsemaan äänensä täydellisesti.

Musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videosta tehtiin kaksi versiota. Ensimmäisen, ehkä harvinaisemman version ohjasi Anton Corbijn. Videossa on paljon surrealismiiin viittaavia asioita. Kiedis ei pitänyt videota hyvänä, hänen mielestään se oli liian epätodellinen. Musiikkivideon toisessa versiossa yhtye soittaa kappaleen studiossa. Toisen version ohjasi Gavin Bowden. Toinen versio on myös yhtyeen Greatest Hits -DVD:llä.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Single oli albumin listoilla menestynein kappale saavuttaen muun muassa kolme kärkisijaa. Kappale oli ensimmäisenä Hot Mainstream Rock Tracks -listalla, joka oli yhtyeen ensimmäinen sillä listalla, Alternative Songs- ja RPM (magazine)-listalla.

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista Korkein sijoitus Listaviikot
Alternative Songs[1] 1 23
Hot Mainstream Rock Tracks[2] 1  ?
Britannian singlelista [3] 29 2
Kanadan singlelista (RPM) [4] 1 24
Australian singlelista[5] 15 13
Ruotsin singlelista [6] 50 1
Canadian Hot 100[7] 11 22
Uuden-Seelannin singlelista[8] 20 6
Ranskan singlelista[9] 40 7

Singlen kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "My Friends"
  2. "Coffee Shop"
  3. "Let's Make Evil"
  4. "Stretch"

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]