Mustapäätasku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustapäätasku
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Siepot Muscicapidae
Suku: Pensastaskut Saxicola
Laji: rubicola
Kaksiosainen nimi

Saxicola rubicola
(Linnaeus, 1766)

Katso myös

  Mustapäätasku Wikispeciesissä
  Mustapäätasku Commonsissa

Mustapäätasku (Saxicola rubicola, aikaisemmin Saxicola torquatus) on sieppojen heimoon lukeutuva pieni varpuslintu.

BirdLife Suomen Rariteettikomitean tiedotteessa 27.12.2011lähde tarkemmin? todetaan: Uusien suositusten myötä Suomessa luonnonvaraisesti tavatuksi tulkittujen lintulajien luetteloon lisätään yksi uusi laji. Aiemmin lajilistalla ollut mustapäätasku jakautuu kahdeksi lajiksi: läntiset rubicola- ja hibernans-alalajien mustapäätaskut kuuluvat jatkossa lajiin Saxicola rubicola (“mustapäätasku”) ja itäiset alalajit armenicus, maurus, stejnegeri, variegatus sekä läntisellä palearktisella alueella tapaamattomat indicus ja przewalski lajiin Saxicola maurus (”Idänpensastasku”, nykyisin ”Sepeltasku”). Tieteellinen nimi Saxicola torquatusAfrikanpensastasku” säilyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa esiintyvän mustapäätaskulajin nimenä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 11,5–13 cm ja paino 13–17 g. Kooltaan ja habitukseltaan muistuttaa pensastaskua. Syksyiset nuoret linnut ja talvipukuiset naaraat ovat joskus hankalasti pensastaskusta erotettavissa. Lennossa pyrstön yläpuolen kuviointi on erilainen: mustapäätaskulta puuttuu valkea kuviointi. Juhlapukuinen koiras on helppo tuntea: pää on musta ja kaulassa leveä valkoinen sepel, rinta oranssi, selkä tumma ja yläperä valkoinen. Kaksi alalajia, joita molempia tavataan Suomessa: rubicola esiintyy Etelä- ja Keski-Euroopassa, maura Itä-Euroopassa. Äänet ja laulu poikkeavat pensastaskusta.

Euroopan vanhin rengastettu mustapäätasku on ollut saksalainen, vähintään 8 vuotta 10 kuukautta vanha yksilö.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laaja esiintymisalue kattaa Aasian ja Euroopan, pohjoisimpia osia lukuun ottamatta, sekä Afrikan. Suomessa tavataan vuosittain, mutta pesintää ei ilmeisesti tapahdu joka vuosi. Euroopan pesimäkanta on 1–2 miljoonaa paria.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuivat, lyhytkortiset avomaat ja vuorenrinteet.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesä maassa mättäässä tai matalalla kasvillisuuden varassa. Munia 4–6, joita naaras hautoo noin 2 viikkoa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienet ja keskikokoiset hyönteiset sekä muut selkärangattomat. Pyydystää sekä lentäviä että maassa tai kasvillisuudessa liikkuvia öttiäisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jännes, Hannu 1990: Mustapäätaskun Saxicola torquata alalajien ja sukupuolen määrittämisestä sekä lajin esiintymisestä Suomessa. – Lintumies 4.1990 s. 162–173. LYL.