Musta orhi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Musta ori” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.

Musta orhi eli Musta ori (The Black Stallion) on Walter Farleyn kirjoittama nuorisoromaani, joka ilmestyi Yhdysvalloissa 1941. Musta ori oli Farleyn esikoisromaani, jota hän alkoi kirjoittaa jo kouluaikana. Romaani ilmestyi hänen ollessaan 26-vuotias. Vuosien myötä hän kirjoitti Mustasta oriista kokonaisen kirjasarjan. Saimi Tauben suomennos ilmestyi vuonna 1953 Nuorten toivekirjaston numerona 16.

Mustan oriin pohjalta on vuonna 1979 tehty Francis Coppolan tuottama ja Carroll Ballardin ohjaama elokuva Musta ori. Se menestyi hyvin, sai hyviä arvosteluja ja sai kehnona pidetyn jatko-osan Mustan orin paluu (1983). Aiempi elokuvaversio on Mustan oriin seikkailut (1971), myöhempi televisiosarja Musta ori (1990–1993). Sen sijaan 1960-luvulla Suomenkin televisiossa esitetty lännensarja Musta ori (Fury, 1955–1960) ei perustu Farleyn romaaniin, vaikka siinäkin on kyse hevosen ja pojan seikkailuista[1].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lastihöyry Drakella Intiasta Amerikkaan kulkeva Alexander "Alec" Ramsay nuorempi tutustuu laivalla kuljetettavana olevaan arabialaiseen villioriin, Mustaan. Hän ehtii jo jonkin verran tutustua hevoseen, kunnes laiva joutuu hirmumyrskyyn Portugalin rannikolla ja kärsii haaksirikon. Kaikki muut matkustajat menehtyvät paitsi Alec, joka Mustan avulla pelastautuu autiolle saarelle. Päivien kuluessa ystävyys Mustan ja pojan välillä vähitellen vahvistuu. Lopulta ori antaa pojan ratsastaa sillä. Viimein Alecin majan tulipalon nähnyt laiva pelastaa pojan saarelta. Hevonen lähtee mukaan ja se on hyvin äksy ja vikuri kaikkia muita kohtaan. He matkaavat Rio de Janeiron kautta New Yorkiin.

New Yorkin satamassa reportteri Joe Russo "Daily Telegramista" kiinnostuu tapauksesta ja auttaa pojan sekä hevosen kuljettamisessa kotiin. Alecin vanhemmat antavat luvan pitää Mustaa eräässä vanhassa ladossa, jossa majailee kulkukauppias Tonyn vanha Napoleon-hevonen. Napoleonilla on rauhoittava vaikutus Mustaan. Ladon omistaja Henry Dailey huomaa Mustan kyvyt. Henry on entinen mestarijockey, joka aikoinaan Chang-hevosellaan voitti mestaruuksia ja rikkoi ennätyksiä. Chang kuoli maaliviivan jälkeen veritulppaan. Henry totuttaa Mustan ensin satulaan ja suitsiin, sitten hän alkaa valmentaa Mustaa öisin kilparadalla Alecin ollessa jockeynä. Koska Mustalla ei ole täysiverisen papereita, se ei voi osallistua kilpailuihin.

Mutta reportteri Joe saa kolumnisti Jim Nevillen avulla Mustalle kutsun osallistua Chicagossa kirjaimellisesti "mustana hevosena" erikoiskisaan, jossa on mukana kaksi sen hetken parasta hevosta: Pyörremyrsky, idän ylpeys, ja Päivänkorento, länsirannikon mestari. Kilpailun alussa Päivänkorento potkaisee Mustaa, joka loukkaa jalkansa. Mutta Musta kirii ja juoksee nopeammin kuin mikään hevonen koskaan ja aivan loppusuoralla puristautuu voittoon maailmanennätystuloksella. Yleisö huutaa eläköötä, kuvernööri ojentaa kultaisen kunniamerkin ja pitää puhetta, isä ja äiti ylistävät Alecia. "Alec hymyili Henrylle, äidille ja isälle. Hän taputti Mustan turpaa ja talutti sitten uljaan oriin joukon läpi - voittokaurojen ääreen."

Romaaniin pohjautuvassa elokuvassa Alec on kirjasta poiketen matkalla isänsä kanssa, joka menehtyy muiden matkustajien mukana laivan upotessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Musta ori -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Black Stallion, 1941 (Musta ori - Nuorten toivekirjasto 16, suom. S. S. Taube, Porvoo 1953, WSOY)
  2. Black Stallion Returns, 1945
  3. Son of the Black Stallion, 1947 (Mustan oriin poika - Nuorten toivekirjasto 220, suom. Kerttu Piskonen, Porvoo 1975, WSOY)
  4. Black Stallion and Satan, 1949 (Musta ori ja Paholainen - Nuorten toivekirjasto 237, suom. Merja Heikkilä, Porvoo 1977, WSOY)
  5. The Black Stallion's Blood Bay Colt, 1950
  6. Black Stallion's Filly, 1952
  7. Black Stallion Revolts, 1953 (Musta ori kapinoi - Nuorten toivekirjasto 259, suom. Merja Heikkilä, Juva 1981, WSOY)
  8. Black Stallion's Sulky Colt, 1954
  9. Black Stallion's Courage, 1956
  10. Black Stallion's Mystery, 1957
  11. Black Stallion and Flame, 1960
  12. The Black Stallion Challenged, 1964
  13. Black Stallion's Ghost, 1969
  14. The Black Stallion and the Girl 1971
  15. The Black Stallion Legend 1983
  16. The Young Black Stallion 1989

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Musta ori kateissa Yle Muistikuvaputki. 27.5.2008. Viitattu 13.2.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]