Musta maanantai 1987

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Musta maanantai 1987 näkyy Yhdysvaltain Dow Jones-indeksin teollisuusosakkeiden indeksin DJIA:n rajuna putoamisena maanantaina 19. lokakuuta 1987.

Musta maanantai 1987 oli 19. lokakuuta 1987, jolloin Kaukoidästä Hongkongista alkanut osakkeiden arvon romahdus levisi nopeasti koko maailmaan. Se tuntui ensin Euroopassa ja sitten Yhdysvalloissa, jossa Dow Jonesin teollisuusosakkeiden indeksi DJIA putosi 508 pistettä eli 22,6%. Huipputekniikan osakkeita kuvaava Nasdaq-indeksi putosi vain 11,3%[1].

Yhdysvaltain pörssin Dow Jonesin teollisuusosakeindeksin, DJIA:n vuonna 1987 huippuunsa edennyt kasvu oli kääntynyt laskuun jo elokuussa. Yhdysvaltain talouden kasvu oli alkanut hidastua vuonna 1986, joka johti talouden "pehmeään laskeutumiseen" ja inflaation hidastumiseen.

Romahdukseen oli monia syitä. Yhtenä syynä on pidetty kauppoja automaattisesti tekeviä tietokoneita, jotka myivät osakkeita pois niiden arvon aletessa markkinoilla. Muina syinä on pidetty ihmisten psykologista laumakäyttäytymistä, maksuvalmiuden puutetta ja markinanäkymien huonoa näkyvyyttä.[2]

Musta maanantai alkoi Yhdysvalloissa, kun Dow Jones putosi 200 pistettä eli 9% puolentoista tunnin aikana[3]. Se jatkoi ennennäkemätöntä putoamistaan päivän aikana.

Yhtenä merkittävänä syynä on pidetty nopeasti kasvanutta kiinnostusta pitkän ja lyhyen ajan velkakirjoihin, jotka ovat sijoittajille vaihtoehtoinen voitonlähde osakkeisiin nähden[3][1].

Osakekauppias Paul Tudor Jones ennusti romahduksen ja hyötyi siitä. Hänen mielestään romahdus johtui osakkeiden suojajohdannaisista, joita oli pakko myydä sitä mukaa kuin pörssikurssit romahtivat[3]. Näin syntyi itseään voimistanut lumivyörymäinen ketjureaktio.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Stock market crash - Black Monday - October 1987 sniper.at. Viitattu 2.3.2013.
  2. Remembering Black Monday, When Computers Traded Too Many Stocks and Wall Street Crashed 2007. CIO. Viitattu 2.3.2013.
  3. a b c The 1987 Stock Market Crash Black Monday Learn to Invest. greek shares.com. Viitattu 2.3.2013.