Museojuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Museojuna lähdössä Porvoon rautatieasemalta kesällä 2017.

Museojuna on yleisestä käytöstä poistetuista vetureista ja vaunuista koottu juna, yleensä matkustajajuna, jolla ajetaan joko suljetulla yksityisellä rataverkolla tai julkisella rataverkolla yleisö- tai tilausliikennettä.

Lisäksi eri rautatiemuseoissa voi olla omia suljettuja ratoja, joilla voi ajaa vapaasti yleisen rautatieliikenteen vaatimuksista riippumatta. Joissakin museojunien vetureissa ei ole yleiselle liikenteelle edellytettyä liikenteenvalvontailmaisinta, jonka vuoksi niiden liikenne yleisen rataverkon osilla rajoitetaan hiljaisille tavaraliikennerataosille aikaan, jolloin muuta liikennettä ei ole. Hiljaisilla osuuksilla saattaa arkena kulkea vain 1–2 tavarajunaa vuorokaudessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Salminen, Timo: Historiantutkija museojunassa : näkökulma rautatiehistorian esittelyyn. Tekniikan waiheita, 1996, 14. vsk, nro 3, s. 32–39. Espoo: Suomen teknillinen museoyhdistys. ISSN 0780-5772. (suomeksi)
  • Virtanen, Teemu: Hyppää museojunan kyytiin : matkantekoa Jokioisten museorautatiellä. Tekniikan waiheita, 2005, 23. vsk, nro 2, s. 46–49. Espoo: Suomen teknillinen museoyhdistys. ISSN 0780-5772. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.