Murros (lehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Murros on kuukausittain ilmestyvä sosialistinen aikakauslehti, jota julkaisee Sosialistiliitto. Lehti ilmestyi ensimmäisen kerran talvella 1995. Alkuvuosina Murros ilmestyi neljä kertaa vuodessa, mutta vuodesta 1999 lähtien lehti on ilmestynyt kerran kuukaudessa. Lehti on ilmestynyt tabloid-koossa tammikuusta 2000 lähtien.

Talvesta 1999 lähtien Murros on uutisoinut näkyvästi globaalin kapitalismin vastaisista protesteista ja lehteä avattiin liikkeen teoreettiselle keskustelulle.lähde?11. syyskuuta 2001 New Yorkin terroristi-iskujen sekä Afganistanin ja Irakin sotien myötä ovat imperialismi ja sodanvastainen liike olleet lehdessä keskeisessä asemassa.

Murroksen toimittajat ovat kertoneet lehden roolin olevan vetää yhteen erilaiset protestit ja luoda tätä kautta eri kamppailuiden aktivistiverkon, jotka eivät välttämättä muuten kohtaisi:

"Murros eroaa perinteisistä lehdistä siinä, että se vetää yhteen eri kokemuksia, kertoo muiden kokemuksesta, tekee johtopäätöksiä, ja antaa argumentteja kamppailuun. Sosialistinen lehti tuo esille yhteydet: palkkapussin pienuuden ja lomautukset se asettaa suurempaan kuvaan. Kun työkaveri luulee pakolaisten syövän hänen ansioitaan, sosialistinen lehti voi kertoa, että näin hallitsijat haluavatkin työkaverisi ajattelevan. Heidän kannaltaan olisi ikävää, jos pakolaiset ja kaikkien työkaverit vetäisivät muunlaisia johtopäätöksiä."[1]

Päätoimittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ote "Mihin Murrosta tarvitaan" artikkelista. Julkaistu Murroksen numerossa 41, marraskuussa vuonna 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]