Munakata

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Munakata
(宗像市 (Munakata-shi))
Map Munakata en.png
Valtio Japani
Alue Kyūshū
Prefektuuri Fukuoka
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 111,50 km²
Väkiluku (syyskuu 2006) 95 276
 – Tiheys 854,5 as./km²
Symbolit
 – Puu Cinnamomum camphora
 – Kukka Lilium speciosum

Munakatan kaupunki (jap. 宗像市, Munakata-shi) on Fukuokan prefektuurissa, Japanissa sijaitseva kaupunki. Kaupunki on kasvanut voimakkaasti viime vuosina erityisesti Akaman kaupunginosassa, josta on tullut poliittisen ja taloudellisen kasvun keskus. Vaikka Munakatan katsotaan olevan osa laajempaa Fukuokan kaupungin suurkaupunkialuetta, on kaupungin ympärille kehittynyt oma taloudellinen alue, jota kutsutaan Munakatan suurkaupunkialueeksi. Kaupungin turistinähtävyyksiin lukeutuu esimerkiksi Munakatan temppeli, joka on omistettu liikenteen turvallisuuden jumalalle. Muun muassa Tōgō Heihachirō on palvonut jumalaa siellä.

Kaupunki on tehnyt kovasti töitä Japanin ja Etelä-Korean välisten ystävyyssuhteen eteen ja viime vuosina se on pyrkinyt lähentämään välejä Uuden-Seelannin kanssa.

Vuonna 2006 kaupungin väkiluku oli 95 276, pinta-ala 111,50 km² ja väestötiheys 854,5/km².

Munakatan kaupunki muodostettiin 1. huhtikuuta 1981.

Munakatan alkuperäisen nimen on sanottu olevan "Minokatachi" tai "Minokata", joka olisi viitannut Munakatan kolmeen jumalattareen, jotka polveutuivat Susano'osta ja jotka mainitaan Kojikissa. Paikallisessa murteessa mini muuntuu "Munakataksi".

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]