Amnesia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Muistinmenetys)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo muistihäiriöstä. Muita merkityksiä täsmennyssivulla.

Amnesia on yleiskäsite, joka tarkoittaa muistin häiriöitä. Se voi johtua joko toiminnallisista tai elimellisistä syistä. Elimellisiä syitä ovat aivojen vaurioituminen onnettomuuden tai sairauden takia tai tiettyjen lääkkeiden käyttö. Toiminnalliset syyt ovat psyykkisiä. Esimerkiksi vakavaan onnettomuuteen tai rikoksen uhriksi joutunut voi menettää torjuntareaktiona muistikuvat tapahtumista. Tällainen muistinmenetys menee usein ohi muutamassa vuorokaudessa, jollei ole tapahtunut vakavampaa traumatisoitumista eli persoonallisuuden rakenteellista dissosiaatiota.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sadock, Benjamin James (2008) (coauthors: Sadock, Virginia Alcott). Kaplan & Sadock's concise textbook of clinical psychiatry. Lippincott Williams & Wilkins.ISBN 0781787467.
  2. Vanderhart, Onno (2006) (coauthors: Nijenhuis, Ellert; Steele, Kathy). The Haunted Self: Structural Dissociation and the Treatment of Chronic Traumatization. New York:Norton.ISBN 13: 978-0393704013.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Schacter, Daniel L.: Muistin seitsemän syntiä: Miten aivot muistavat ja unohtavat. (Alkuteos: The seven sins of memory: How the mind forgets and remembers, 2001.) Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita, 2002. ISBN 952-5202-64-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.