Muhammad (nimi)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Muhammad (arab. محمد‎, Muḥammad) on arabiankielinen miehen nimi, joka tarkoittaa "ylistettyä".

Kiistämättä kuuluisin nimen kantaja oli islamin profeetta Muhammad (n. 570632), jonka mukaan muslimit joka puolella maailmaa edelleen nimeävät poikalapsiaan. Islamilaisen perinteen mukaan Muhammad on nimistä kaunein, ja sen uskotaan tuovan kantajalleen hyvää onnea. Sen vuoksi monissa muslimiperheissä ainakin esikoispojan yhdeksi nimistä pyritään antamaan Muhammad, vaikka lapsen kutsumanimeksi muodostuisikin myöhemmin jokin muu hänen nimistään.

Joissakin kulttuureissa ihmisillä ei ole erillistä suku- ja etunimeä laisinkaan, vaan heillä on vain yksi nimi, kutsumanimi. Länsimaissa tätä ei kuitenkaan tavallisesti ymmärretä, minkä vuoksi monet vapaaehtoisesti ilmoittavat kutsumanimensä sukunimeksi ja keksivät itselleen uuden näennäisetunimen. Islamilaisessa maailmassa näennäisnimeksi päätyy usein Muhammad. Esimerkiksi Indonesian entisen presidentin koko nimi oli Suharto, mutta joissakin yhteyksissä hän itse pidensi sen Muhammed Suhartoksi.[1] Kiinassa Muhammadista on saanut alkunsa hui-kiinalaisten muslimien yleisin sukunimi Ma (yksink.: 马, perint.: 馬, pinyin: Mǎ).

Brittiläinen The Times -lehti julkaisi 6. kesäkuuta 2007 tiedon, jonka mukaan Muhammad muunnoksineen on Isossa-Britanniassa kohonnut vuonna 2006 annetuista pojannimistä jo toiseksi suosituimmaksi[2]. Vuoteen 2010 mennessä Muhammadista tuli kaikista suosituin annettu pojannimi Isossa-Britanniassa[3]. Suomen väestötietojärjestelmään oli vuoden 2012 mennessä merkitty yli 8140 ihmistä, joiden jokin nimistä oli Muhammad tai sen muunnos[4]. Muhammad on monissa islamilaisissa maissa niin yleinen nimi, että se voidaan kirjoittaa käyttäen pelkkää yleisesti tunnettua lyhennystä: Bangladeshissa ja Malesiassa Md. tai Md, Somaliassa Med.[5]

Muhammad on samaa konsonanttijuurta ḥ-m-d kuin muutamat muut arabiankieliset "ylistykseen" viittaavat nimet: Ahmad (أحمد, Aḥmad), Hamad (حمد, Ḥamad), Hamid (حامد, Ḥāmid tai حميد, Ḥamīd) ja Mahmud (محمود, Maḥmūd).

Nimestä Muhammad esiintyy monta erilaista kirjoitusmuotoa puhutun kielen ja käytetyn transkriptiotavan mukaan. Tässä on luettelo joistakin varianteista eri puolilta maailmaa:

kieli paikallinen kirjoitustapa transkriptio
arabia محمد Muhammad, Muhammed, Mohammed, Mohamed, Muhamed, Mahommed, M'hammed, M'hamed
kabyli Muḥemmed, Muḥamed, Mḥamed, Muḥend Mohamed, M'hamed, Mohand
bosnia Muhamed
somali Maxamed Mohamed, Muhamed, Mahamed, Mahamad
kurdi Mihemmed, Mihemed, Muhammed, محه‌مه‌د
pašto محمد Mohammed
persia محمد Mohammad
tadžikki Муҳаммад Muhammed
bengali মুহম্মদ, মুহাম্মদ, মোহাম্মদ Muhammad, Muhammed, Mohammad
hindi मोहम्मद Mohammed, Muhammad
urdu محمد Muhammad, Mohammad, Mohammed
azeri Məhəmməd, Məmməd, محمد Mammed
baškiiri Мөхәммәт
kazakki Мұхаммед
kirgiisi Мухаммед
krimintataari Memet
tataari Möxämmäd
turkki Mehmet, محمد Mehmed
turkmeeni Muhammet
uiguuri مۇھەممەد
uzbekki Muhammad, Mohammad, Муҳаммад, Мухаммед
tšetšeeni Мухьаммад
indonesia Mohammad, Muhammad
malaiji Muhammad, Mohamad, محمد

Tunnettuja Muhammadeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkin sulttaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marokon sulttaanit ja kuninkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptin käskynhaltijoija ja kediivejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita hallitsijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhammad kutsumanimenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhammad näennäisetunimenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhammad tai jokin sen muunnos muuna nimenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antero Leitzinger: Iranilaiset ja turkkilaiset nimet. Sukunimi? Etunimi? Maahanmuuttajien nimijärjestelmistä, 2002, s. 41–55. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.
  2. Muhammad is No 2 in boy's names
  3. Mohammed is now the most popular name for baby boys ahead of Jack and Harry
  4. Nimipalvelu Väestörekisterikeskus. Viitattu 3.5.2013. Yhteenlasketut kirjoitusasut olivat suosituimmuusjärjestyksessä Mohamed (noin 4130), Mohammed (alle 1029), Mohammad (alle 954), Muhammad (alle 573), Mehmet (alle 397), Mahamed (alle 492), Muhammed (alle 196), Mohamad (alle 195), Muhamed (alle 166), Muhamad (alle 56), Muhamet ja Mahamad (kumpikin alle 40), Mehmed (alle 37), Muhammet (alle 35), Mohammod (3), M'hammed ja Mahammed (kumpikin alle 30), Mohand (alle 20) sekä Mohammod ja M'hamed (kumpikin alle 10. Muotoja Mahommed, Mammed tai Muhammod ei esiintynyt lainkaan.
  5. Muddle Suzanne Lilius: Somalialaiset nimet. Sukunimi? Etunimi? Maahanmuuttajien nimijärjestelmistä, 2002, s. 90–104. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.