Mount Sisu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sentinel-vuoristoa

Mount Sisu on vuori Antarktiksella. Veikka Gustafsson ja Patrick Degerman tekivät ensinousun vuorelle vuoden 1997 lopussa ja nimesivät sen (epävirallisesti[1]).

Gustafsson ja Degerman jättivät nimiehdotuksen hyväksyttäviksi kolmeen kansainväliseen yhteisöön, jotka ovat National Geographic Society, U.S. Geological Survey (USGS) ja Adventure Networks International.[2] Nimeä ei ole hyväksytty ainakaan U.S. Geological Surveyn toimesta, koska sitä ei löydy GNIS-järjestelmästä.[3] U.S. Geological Surveyn nimityskäytäntö on ensisijaisesti nimetä paikkoja Etelämantereeseen liittyvien löytöretkeilijöiden, tiedemiesten ja muiden henkilöiden mukaan. USGS hyväksyy myös muita kuin henkilönimiä, jos nimi liittyy jotenkin merkittävästi Etelämantereeseen (esimerkiksi tapahtumat, laivat, tieteelliset järjestöt).[3]

Vuori sijaitsee Ellsworth-vuoristossa, jossa sijaitsee myös Antarktiksen korkein huippu Vinsonin massiivi. Noin 4 300 metriä korkean Mount Sisun viereisiä vuoria ovat Mount Bentley ja Mount Anderson [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Damien Gildea: Gildea's Unclimbed Antarctica: Embree ascents 2007-1-29. www.thepoles.com. Viitattu 2007-4-23. (englanniksi)
  2. Helsingin Sanomat 3.4.1998
  3. a b USGS Geographic Names Information System (GNIS) – Antarctic Names - Main (Antarctic Names > Search) Viitattu 19. kesäkuuta 2008.

Viite koordinaatille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Landsat Image Mosaic Of Antarctica (LIMA) (koordinaatit osoittavat sivuston sovelluksessa nimeämättömään huippuun Mt. Bentleyn ja Mt. Andersonin välissä) U.S. Geological Survey. Viitattu 19. kesäkuuta 2008.

Kuinka saada LIMA:n sivulla vuorenhuippu näkyviin:
1 Klikkaa Launch Viewer-linkkiä
2 Klikkaa Zoom-valikon XY-kuvaketta
3 Näytölle avautuu ikkuna jonka tekstikenttään laita koordinaatit seuraavien lainausmerkkien välistä: "LL -86.2388, -78.1311" (koordinaatit ovat pituuspiiri, leveyspiiri-järjestyksessä)
4 Klikkaile kartan koordinaattitekstiä, kunnes kartan mittakaava kartan vasemmassa alakulmassa näyttää lukemaa 0–1.5 km (tai lähellä tätä lukemaa)
5 Kartan oikealla puolella: klikkaa Orthoimagery ja klikkaa Topographic maps (DRG maps)-valinta
6 Kartalla näkyy nimeämätön huippu Mt. Bentleyn ja Mt. Andersonin välissä

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Koordinaatit: 78.1311°S, 86.2388°W