Moskovan aika

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Euroopan aikavyöhykkeet:
vaaleansininen Länsi-Euroopan aika (UTC+0)
sininen Länsi-Euroopan aika (UTC+0)
Länsi-Euroopan kesäaika (UTC+1)
punainen Keski-Euroopan aika (UTC+1)
Keski-Euroopan kesäaika (UTC+2)
keltainen Itä-Euroopan aika (UTC+2)
Itä-Euroopan kesäaika (UTC+3)
oranssi UTC+3 (Kaliningrad ja Valko-Venäjä)
vihreä Moskovan aika (UTC+4)
Kesäaika ei ole käytössä Islannissa (UTC+0), Valko-Venäjällä (UTC+3) eikä Venäjällä (UTC+3 ja UTC+4).

Moskovan aika (ven. Моско́вское вре́мя, Moskovskoje vremja, MSK), UTC+4 on on maantieteellisesti aikavyöhyke, johon pitäisi sisältyä alueet 52 asteen 30 (aste)minuuttia ja 67 astetta 30 (aste)minuuttia käsittävien itäisten leveyspiirien välillä. Venäjän kaikki rautatie- ja lentoliikenne käyttää Moskovan aikaa, joka on käytössä valtaosassa Euroopan-puoleista Venäjää.

Ukrainan ja Valko-Venäjän neuvostotasavallat siirtyivät Moskovan aikaan 1930. Baltian maat käyttivät Moskovan aikaa 1940-1941 ja uudelleen vuodesta 1944 Neuvostoliiton miehittäessä ne. Neuvostovallan purkautumisesta seurasi, että Baltian maat sekä Moldova, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjän Kaliningradin alue siirtyivät Moskovan ajasta Itä-Euroopan aikaan vuosina 1989-1991. Venäjään kuuluvat Udmurtia ja Samaran alue siirtyivät Moskovan aikaan 2010.

Moskovan normaali- eli talviaika oli UTC+3 vuoteen 2011, jolloin Venäjällä luovuttiin vuonna 1981 voimassa olleesta normaali- ja kesäaikojen vaihtelusta sekä siirryttiin ympärivuotisesti noudattamaan kunkin aikavyöhykkeen aiempaa kesäaikaa.[1] Samalla Kaliningradin alue siirtyi noudattamaan pysyvästi UTC+3:a, joka on sama kuin Itä-Euroopan kesäaika.

Nimitystä Moskovan aika käytetään vain Venäjällä ja Euroopassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]