Morfil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Morfil
Sijainti
Vesialue
Senegal- ja Douéjokien välissä
Pinta-ala
1 250 km²
Kartta

Morfil (ransk. Ile à Morfil; kirjaimellisesti "Norsunluusaari") on saari Pohjois-Senegalissa aivan Mauritanian rajan tuntumassa Senegaljoen ja siitä eroavan Douéjoen välissä.

Senegaljoesta haarautuu useita sivujokia, joista osa yhdistyy alajuoksulla takaisin Senegaljokeen. Näiden sivujokien ja Senegaljoen välillä on useita saaria, joista Morfil on suurin. Se on noin 100 kilometriä pitkä ja 1 250 neliökilometrin kokoinen, mikä tekee siitä Länsi-Afrikan sisävesien suurimman saaren.[1] Doué haarautuu Senegaljoesta Sori Malén lähellä ja virtaa Senegalin suuntaisesti sen eteläpuolella yhdistyen jälleen jokeen noin 70 kilometrin päässä. Morfilin tärkeimmät kaupungit ovat Podor ja Salde.

Morfil oli 1000-luvulla Tekrurin valtion keskus. Tekrur oli yksi ensimmäisistä Saharan eteläpuolisista islamilaisista valtioista. Saaresta tuli myöhemmin osa Ghanan kuningaskuntaa, sitten Malin kuningaskuntaa, ja viimein se joutui ranskalaisten haltuun. Saari on nimetty siellä ennen eläneiden norsujen mukaan.

Morfililla on paljon kyliä ja kaupunkeja, joiden länsisudanilainen arkkitehtuuri ja kulttuuri poikkeaa Senegalin valtakulttuurista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Senegal River Region travel guide Insight Guides. Viitattu 5.4.2015. (englanniksi)
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.