Monologion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monologion
Kirjailija Anselm Canterburylainen
Kieli latina
Genre teologia
Julkaistu 1076
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Monologion (lat. ”Yksinpuhelu”) eli Exemplum meditandi de ratione fidei (”Esimerkki uskon sisällön mietiskelystä”) on Anselm Canterbyrylaisen Becin luostarissa vuonna 1076 kirjoittama teologinen tutkielma.

Teos on samalla sekä mietiskelyharjoitus että sydämen yksinpuhelua tai rukousta. Anselm mietiskelee teoksessa Jumalan olemusta, mutta hänen tavoitteenaan ei ole Raamatun arvovaltaan vetoaminen, vaan yksinkertainen ja selkeä looginen päättely, todisteluketju, jota teoksen lukijan on yhtä helppo seurata ja joka hänen on helppo hyväksyä. Monologion koostuu useista toisiaan seuraavista todisteluista.

Monologion on Anselmin myöhemmän teoksen Proslogionin sisarteos. Anselm ei ollut täysin tyytyväinen Monologionissa esittämäänsä todisteluketjuun, ja halusi sen sijaan muotoilla yhden, lyhyen todistuksen, joka sekä todistaisi Jumalan olemassaolon että osoittaisi hänestä uskotut kaikkein keskeisimmät asiat. Tämä todistus on esitetty Proslogionissa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anselm Canterburylainen: Kaksi kirjoitusta Jumalan olemassaolosta. Monologion & Proslogion. Suomentanut sekä johdannon ja selitykset laatinut Toivo J. Holopainen. Helsinki: Gaudeamus, 2019. ISBN 978-952-345-000-4.
  • Rissanen, Paavo: Johdanto teokseen Anselm Canterburylainen: Ymmärrystä etsivä usko. (Proslogion, 1077–1078.) Suomennos, selitykset Paavo Rissanen. Helsinki: Kirjaneliö, 1986. ISBN 951-600-698-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]