Monisilmäkrotti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monisilmäkrotti
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Krottikalat Lophiiformes
Heimo: Antennikrotit Antennariidae
Suku: Antennarius
Laji: multiocellatus
Kaksiosainen nimi

Antennarius multiocellatus
(Valenciennes, 1837)

Katso myös

  Monisilmäkrotti Commonsissa

Monisilmäkrotti (Antennarius multiocellatus) on Länsi-Atlantin lämpimissä osissa elävä pohjakala.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monisilmäkrotti on antennikrottien heimon tyypillinen edustaja. Sen on muodoltaan pallomainen ja kasvaa noin 20-senttiseksi. Iho on rupisen kyhmyinen ja suu on suuri. Kalalla on pitkä ensimmäisestä eväruodosta kehittynyt "ongenvapa" päässään. Se on huono uimari ja liikkuu pohjaa pitkin ikään kuin kävellen vahvoilla varrellisilla evillään.

Monisilmäkrottien väritys vaihtelee huomattavasti; kala voi olla ruskea, vihreä, keltainen, oranssi tai punainen, ja se voi vaihtaa väriään ympäristön mukaan. Sekä muodoltaan että väriltään monisilmäkrotit muistuttavat suuresti sienieläimiä. Ruumis on aina silmiä muistuttavien täplien kirjavoima, mistä lajin suomenkielinen nimi juontuu. Luonnossa täplät muistuttavat sienieläinten aukkoja.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monisilmäkrotit elävät läntisen Atlantin trooppisissa osissa, Bahamalta, Bermudalta ja Floridasta Karibianmeren ja Keski-Amerkikan kautta Brasilian rannikon pohjoisosaan. Kaukainen erillisesiintymä on Ascensionin saarella. Monisilmäkrotit viihtyvät riutoilla matalissa vesissä 66 metrin syvyyteen asti ja elävät aina yhdessä sienieläinten kanssa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monisilmäkrotit saalistavat pääasiassa kaloja, mutta myös taskuravut ja sirkkaäyriäiset kelpaavat. Ne odottavat onkien paikallaan sienieläimen päällä kunnes saalis ui tarpeeksi lähelle ja avaavat sitten äkkiä suunsa imaisten saaliin sisäänsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McEachran, J.D., Polanco Fernandez, A. & Russell, B.: Antennarius multiocellatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 13.1.2016. (englanniksi)