Monica Geller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monica Geller
Monica neljännellä tuotantokaudella.
Monica neljännellä tuotantokaudella.
Luoja(t) David Crane
Marta Kauffman
Näyttelijä(t) Courteney Cox
Kesto 1994–2004
Ensi-
esiintyminen
Kausi 1: ”Mistä kaikki alkoi(The One Where It All Began)
Viimeinen
esiintyminen
Kausi 10: ”Loppu
(The Last One)
Henkilötiedot
Koko nimi Monica E. Geller
Ammatti kokki
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka New York
Suhteet
Vanhemmat Jack Geller
Judy Geller
Sisarukset Ross Geller
Puoliso(t) Chandler Bing
Lapset Erica Bing
Jack Bing
(adoptiolapset)
Isovanhemmat Althea
Tädit ja sedät Iris
Freddie
Sylvia
Ed
Sisarusten lapset Ben Geller
Emma Geller-Green
Serkut Frannie
Cassie
Charlie
Maureen
Muut sukulaiset Rachel Green (käly)
Tutut Phoebe Buffay
Joey Tribbiani
Mike Hannigan

Monica E. Geller (tai Monica Geller-Bing) on Courteney Coxin esittämä kuvitteellinen hahmo tilannekomediasarjassa Frendit (1994–2004). Hahmon loivat sarjan käsikirjoittajat David Crane ja Marta Kauffman. Monica on yksi sarjan kuudesta päähenkilöstä.

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Monican vanhemmat ovat Jack ja Judy Geller. Hän on Ross Gellerin pikkusisko, mutta heidän vanhempansa, varsinkin äiti, ovat aina suosineet Rossia. Monica on aina jäänyt veljensä varjoon vanhempiensa silmissä. Monican isä on kuitenkin myös kehunut Monicaa. Kun Judyn ja Jackin autotallin katto oli vuotanut, Jack oli peittänyt Porschensa Monican lapsuustavaroita sisältävillä laatikoilla. Vuodon takia laatikot ja tavarat olivat menneet pilalle, ja Monica sai Jackin varjeleman Porschen.

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monica on luonteeltaan ylijärjestelmällinen, siivousintoilija ja kontrollifriikki. Hän pitää erilaisten asioiden, kuten valokuvien ja cd-levyjen, järjestelystä. Lisäksi hän luokittelee ne muun muassa aakkosjärjestykseen ja pyyhkeetkin ovat yhdessätoista eri kategoriassa.

Siisteys on Monicalle tärkeä asia, minkä lisäksi hän haluaa siivota itse, jotta jälki olisi parasta mahdollista.

Monica on varsin kilpailuhenkinen ja huono häviäjä. Hänen sanotaan aiheuttaneen ystävilleen pieniä vammoja lautapelien lopputuloksen seurauksena.

Monica asuu samassa huoneistossa Rachel Greenin kanssa kuudennelle kaudelle saakka, jolloin Monica muutti yhteen Chandlerin kanssa. Rachel joutui muuttamaan pois.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monica on ammatiltaan kokki. Alkuun työura kangerteli, hän piti muun muassa pitopalvelua yhdessä Phoeben kanssa, oli 1950-luvun tyylisessä ravintolassa töissä, saatuaan edellisestä ravintolasta potkut. Neljännestä kaudesta eteenpäin hän on töissä keittiömestarina newyorkilaisessa Alessandro's-nimisessä ravintolassa. Yhdeksännellä kaudella hän saa huipputyöpaikan Javu's-nimisestä ravintolasta.

Ystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monica on kaikkien sarjan päähenkilöiden kanssa hyvä ystävä, mutta parhaana ystävänä voitaneen pitää Rachel Greeneä, jonka hän on tuntenut lukiosta asti. Frendien ensimmäisestä jaksosta lähtien Rachelista tuli Monican kämppäkaveri. Sitä ennen tämä oli asunut yhdessä Phoeben kanssa. Phoebe kuitenkin muutti pois, sillä hän piti Monicaa liian pakkomielteisenä.[1] Monica ja Phoebe säilyivät kuitenkin hyvinä ystävinä.

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monicalla oli ollut useita eri miehiä, eikä Sitä Oikeaa tullut vastaan. Hyvä esimerkki on Ethan, joka paljastuikin lukiolaiseksi ja neitsyeksi. Lopulta Monica tunsi löytäneensä täydellisen miehen, Richard Burken. Richard oli hänen perheensä vanha tuttu. He erosivat toisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa, koska Richard ei halunnut enää lapsia.[2] Richardin jälkeen Monica seurusteli hetken Pete Becker-nimisen miljonäärin kanssa, mutta he eroavat kun mies haluaa ryhtyä häkkitaistelijaksi eikä suostu lopettamaan, vaikka loukkaantuu vakavastikin.

Suhde Chandleriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lontoossa ollessaan Monica meni yllättäen sänkyyn Chandlerin kanssa, ja he aloittivat suhteen.[3] Monica ja Chandler päättivät salata suhteen Monican veljeltä sekä heidän ystäviltään, jotka saivat asian myöhemmin kuitenkin selville. Monica ja Chandler tunnustivat toisille rakkautensa ja olivat menossa naimisiin viidennen tuotantokauden lopussa. He tajusivat etenevänsä liian nopeasti, mutta Chandler muutti kuitenkin Monican luokse. Chandler kosi Monicaa kuudennen tuotantokauden viimeisessä jaksossa ja vuoden päästä vietettiin häitä.[4] He yrittivät lasta vuoden, kunnes hedelmällisyystesti osoitti lapsen saamisen olevan lähes mahdotonta. Ainoa sopiva vaihtoehto oli adoptio. He löysivät adoptioäidin, Erican, joka synnytti Frendien viimeisessä jaksossa kaksoset, jotka nimettiin Jackiksi, Monican ja Rossin isän mukaan, sekä Ericaksi, kaksosten biologisen äidin mukaan.[5] He päättivät kasvattaa lapset kaupungin ulkopuolella omakotitalossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frendit (Friends): 3. tuotantokausi, 6. jakso: ”The One with the Flashback”. 1996. Viitattu 29.11.2023. (englanniksi)
  2. Frendit (Friends): 2. tuotantokausi, 17-18. jakso: ”The One with Barry and Mindy's Wedding”. 1996. Viitattu 29.11.2023. (englanniksi)
  3. Frendit (Friends): 4. tuotantokausi, 23-24. jakso: ”The One with Ross' Wedding”. 1998. Viitattu 29.11.2023. (englanniksi)
  4. Frendit (Friends): 7. tuotantokausi, 23-24. jakso: ”The One With Monica and Chandler's Wedding”. 2001. Viitattu 29.11.2023. (englanniksi)
  5. Frendit (Friends): 10. tuotantokausi, 17-18. jakso: ”The Last One”. 2004. Viitattu 29.11.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]