Mondi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mondi Plc
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Osake (LSE: MNDI, JSE: MONDI)
Perustettu 1967
Toimitusjohtaja David Hathorn
Avainhenkilöt Fred Phaswana and David Williams (Hallituksen puheenjohtaja)
David Hathorn, (CEO)
Kotipaikka Addlestone, Surrey, Iso-Britannia
Melrose, Gauteng, Etelä-Afrikka
Toimiala metsäteollisuus
Tuotteet paperi- ja pakkaustuotteet, kartonki
Liikevaihto 5,807 million (2012)[1]
Liikevoitto 568 million(2012)[1]
Henkilökuntaa 25,700 (2013)[2]
Kotisivu www.mondigroup.com

Mondi eli Mondi Group on kansainvälinen paperi- ja pakkausyhtiö. Yhtiön vuoden 2011 liikevaihto oli 5,7 miljardia euroa. Vuoden 2011 lopussa yhtiöllä oli tuotannollista toimintaa 28 maassa ja se työllisti 23 400 henkilöä.[3] Mondin tärkeimmät toimialat ovat pakkauspaperit ja kartongit. Yhtiön tehtaat tuottavat esimerkiksi voimapaperia, säkkejä, toimistopaperia, aaltopahvin pintapaperia, aaltopahvilaatikoita ja päällystämätöntä hienopaperia.

Mondi-konsernin juuret ovat Etelä-Afrikkaan vuonna 1967 rakennetussa Merebank Millin tehtaassa. Mondi laajeni Eurooppaan 90-luvun alussa yrityskauppojen kautta. Yritys listattiin pörssiin vuoden 2007 puolivälissä. Yritys listautui sekä Lontoon että Johannesburgin pörsseihin. Mondi oli aiemmin osa Anglo-American-ryhmää.

Mondin suurin omistaja omistaa Mondista noin neljä prosenttia. Yhtiön omistus onkin jakautunut hyvin laajalle ja sen kotipaikka on käytännössä joko Lontoossa, missä se on pörssissä tai Itävallassa, mistä sitä johdetaan.

Mondi on ostanut viime vuosina yrityksiä Itävallasta, Britanniasta, Ranskasta, Venäjältä, Slovakiasta, Puolasta, Unkarista, Hollannista, Tanskasta, Bulgariasta, Italiasta ja Meksikosta ja Suomesta. Mondi omistaa Euroopassa esimerkiksi Neusiedlerin ja Suomessa Lohjan paperitehtaan.[4]

Mondi Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mondi on omistanut Lohjan paperitehtaan syyskuusta 2008 alkaen, jolloin se osti sen Loparex Groupilta. Tehdas toimii nykyään nimellä Mondi Lohja Oy.

Lohjan paperitehdas kesällä 2007, Lohjanjärveltä kuvattuna.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Preliminary Results 2012
  2. Mondi: About us
  3. Mondi: About Us mondigroup.com. Viitattu 17.6.2012. (englanniksi)
  4. Jaakko Wallenius: Loparexin Lohjan tehdas muuttui Mondi Lohja Oy:ksi Länsi-Uusimaa. 2. syyskuuta 2008. Viitattu 6.10.2008.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.