Molekyylimies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Molekyylimies
Molekyylimies
Molekyylimies
Luoja(t) Stan Lee ja Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four #20 (1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Owen Reece
Status Aktiivinen
Pituus 169 cm
Paino 63 kg
Voimat Kyky hallita materiaa molekyylitasolla

Molekyylimies on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Molekyylimies esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisessa Fantastic Four #20 -lehdessä. Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby.

Suomessa Molekyylimies esiintyi ensimmäisen kerran Hämähäkkimies-lehden numerossa 9 vuonna 1987.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Owen Reece työskenteli Acme Atomic Corpin omistamassa ydinvoimalassa. Yhtiö tunnettiin pitkistä työpäivistä ja alhaisista palkoista.

Eräänä päivänä Reece käynnisti vahingossa yhden koeluonteisen reaktorin väsymyksissään. Samalla hän sai suuren annoksen outoa säteilyä, joka takasi hänelle epäorgaanisten molekyylien hallinnan. Reece huomasi kykenevänsä hallitsemaan kaikkea energiaa ja erilaista materiaa psionisesti. Hän nimesi itsensä Molekyylimieheksi ja kun yhtiön johtaja päätti erottaa Reecen, tämä jähmetti miehen elottomaksi patsaaksi sauvalla, jonka hän uskoi kanavoivan omia voimiaan. Tosiasiassa epäluulojen ja itsetunto-ongelmien kanssa painiskeleva Reece asetti alitajuisesti itselleen sulkuja, jotka estivät häntä käyttämään voimiaan kaikella tehollaan.

Tämä ei silti estänyt Molekyylimiestä hyökkäämästä Baxter Buildingiin, Ihmenelosten päämajaan. Hän julisti ottavansa kaupungin haltuunsa ja miltei voitti Ihmeneloset. Uatu, Seuraajien rotuun kuuluva puolijumala piti Molekyylimiehen uhkaa huolestuttavana ja kannusti Ihmenelosia yrittämään parhaansa. Herra Fantastinen keksikin lopulta, ettei Molekyylimies kyennyt hallitsemaan orgaanisia molekyylejä. Alicia Mastersin avulla Ihmeneloset naamioituivat patsaiksi, joita Molekyylimies yritti muunnella tässä kuitenkaan onnistumatta. Seurannut psyykkinen tuska oli liikaa Molekyylimiehelle ja Uatu vangitsi tämän suojellakseen maapalloa[1].

Kuluttaakseen aikaa vankilassaan Molekyylimies loi itselleen "pojan" ja toistaiseksi tuntemattomalla tavalla Reece siirsi osan tajuntaan tähän humanoidiin ja uskotteli sille, että se oli hänen poikansa. Tässä ulottuvuudessa aika kuitenkin kului huomattavasti nopeammin kuin normaaliulottuvuudessa ja pian Molekyylimies kuoli vanhuuteen. Hänen voimansa kuitenkin siirtyivät hänen luomaansa humanoidiin, jota eivät enää sitoneet samat rajoitukset kuin vanhaa Owen Reecea. Pian "Molekyylimiehen poika" pakeni takaisin meidän maailmaamme ja yritti kostaa "isänsä" puolesta Ihmenelosille. Hänen olemassaolonsa ei kuitenkaan riippunut alkuperäisen Molekyylimiehen sauvan kosketuksesta. Kun Möykyn onnistui pitkän taistelun jälkeen riistää häneltä sauvansa, olento haihtui olemattomiin.

Molekyylimiehen onnistui kuitenkin siirtämään tajuntansa sauvaansa, jonka hän uskoi olevan voimiensa lähde. Näin jokainen, joka koski sauvaa, joutui Molekyylimiehen tajunnan alaiseksi. Lopulta sauva ajautui Hopeasurffarille, joka aistiessaan sauvan valtavan voiman heitti sen menemään. Lyhyt kohtaaminen sai Molekyylimiehelle kuitenkin tilaisuuden luoda uudelleen kehonsa. Hopeasurffari kuitenkin keskusteli Molekyylimiehen kanssa, mutta positiivisen vaikutuksen sijaan Molekyylimies päätti syödä maapallon kuten Galactus. Rautamies, Tigra, Kapteeni Amerikka ja Thor yhdessä Hopeasurffarin kanssa onnistuivat kuitenkin keskustelemalla saamaan molekyylimiehen vakuuttuneeksi tekojensa typeryydestä. Seurauksena Molekyylimies päätti hakea psykiatrista apua.

Molekyylimies todella tekikin niin ja asetti itselleen uusia tavoitteita, jotka käsittivät rakkauden kaipuuta, turvallista kotia ja ystävyyttä. Hänet kuitenkin kaappasi Taisteluplaneetalle suunnattoman voimakas Tuonpuoleinen Salattuihin Sotiin. Taisteluun haluttoman Molekyylimiehen manipuloi Latverian monarkki Tohtori Doom. Taistelujen aikana Molekyylimies esimerkiksi pudotti vuoren Taisteluplaneetalle kokoontuneiden supersankareiden päälle. Molekyylimies myös ihastui Volcanaan ja Tohtori Doomin varastettua Tuonpuoleisen voimat hän mursi voimillaan Molekyylimiehen itselleen asettamat mentaalisulut vapauttaen tämän koko potentiaalin. Lopulta juuri Molekyylimiehen voimien avulla superroistot pakenivat taisteluplaneetalta[2].

Maapallolla Molekyylimies ja Volcana asettuivat asumaan yhteen. Molekyylimies hankki töitä ydinvoimalasta, mutta lapsellisen Tuonpuoleisen saapuessa takaisin maapallolle, joutui Molekyylimies käyttämään valtavan määrän voimaansa suojellakseen planeetan asukkaita tuholta. Voimien käyttö äärimmillään vaurioitti Molekyylimiestä pahasti.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Owen Reece omaa ikäisensä miehen voimat ja kestävyyden. Hänen todellinen voimansa on kyky kontrolloida kaikkea materiaa molekyylitasolla. Tyypillisimmin hän käyttää kykyään muuntamalla materiaa mielensä mukaan, hävittää materiaa olemattomiin tai muuntaa materian koostumusta esimerkiksi nesteeksi tai kokonaan toiseksi substanssiksi. Hän on esimerkiksi kyennyt muokkaamaan kerrostalon humanoidimaiseksi, käveleväksi olennoksi jota hän ohjasi mentaalisesti. Molekyylimiehen voimien ylärajat eivät ole vielä mitattu, mutta Hopeasurffarin avustuksella Molekyylimies on muokannut koko maapalloa. Alun perin Molekyylimies ei kyennyt muokkaamaan orgaanisia molekyylejä, mutta Tohtori Doomin avattua hänen mielensä sulut, on Molekyylimies kyennyt tähänkin. Toistaiseksi hänen voimiensa rajat eivät ole tiedossa. Mikäli Molekyylimies suorittaa jonkin toimenpiteen voimillaan, jää muutos voimaan, ellei hän tietoisesti palauta sitä ennalleen

Molekyylimies voi muuttaa jopa mystisten molekyylien rakennetta, näin on käynyt esimerkiksi Thorin vasaralle Mjolnirille (joka koostuu maagisesta uru-metallista) ja Hopeasurffarin laudalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fantastic Four #20 (1963). Marvel Comics.
  2. Jim Shooter, Mike Zeck & Bob Layton (2006). Salatut Sodat. Egmont Kustannus Oy Ab (toim. J. Ruokosenmäki). ISBN 952-469-511-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]