Moche

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mochen ruukku.
Mochen alue suurimmillaan.

Moche-kulttuuri (Mochica) vallitsi Pohjois-Perun rannikolla noin 100–700 jaa., laajennetun aikataulun mukaan 300 eaa.–100 jaa. Mochen kulttuuri tunnetaan keramiikastaan, kultatöistään ja keinokasteluverkostoista. Mochen jäljiltä ovat Trujillon lähellä olevat kaksi suurta pyramidia, Huaca del Sol ja Huaca de la Luna. Moche laajeni keskusjokilaaksoistaan melko laajalle rannikkokaistaleelle. Mochen ihmiset saattoivat olla samoja kuin myöhemmän Chimun valtion ihmiset.

Moche[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moche-kulttuuri (eli Mochica tai varhainen Chimú, proto-Chimú, pre-Chimú tms.) syntyi noin 100 jaa. Perun rannikon jokilaaksoihin. Mochen yhteiskunta oli järjestynyt ja hyvin johdettu. Kulttuuri tunnetaan mm. erikoisista ihmisen pään muotoisista saviastioistaan. Saviastioita oli esimerkiksi talon ja ihmisen muotoisia. Astiat tehtiin muotin avulla. Viimeistään mochen aikaan alettiin rakentaa linnoituksia.[1] Keramiikka esittää muun muassa uhrausseremonioita, joissa kaksintaistelun hävinneet nuorukaiset tapettiin hitaasti, minkä jälkeen ruumiilta poistettiin lihakset. Metallia osattiin käsitellä hyvin.

Moche käsitti useita kaupunkivaltiota, jotka olivat pappien johtamia. Mochen varhaisvaihe I-II on lähinnä jatkoa Gallinazolle, niissä on myös Cupisniquen ja Salinarin piirteitä.

Moche III-IV noin 300–600 jaa. edustavat Mochen huippukautta. Tänä aikana Moche laajeni rannikolla. Mochet rakensivat savitiilistä suuria porraspyramideja, jotka olivat sekä hallinnollisia että uskonnollisia keskuksia. Osa pyramideista oli myös hautapaikkoja. Mochen aikoina kukoisti etelärannikolla Ica-Nazcan kulttuuri.

Mochen pohjana oli Gallinazo, jonka pohjana puolestaan Cupisnique 1200 eaa.–200 eaa.

Moche IV romahti noin 600 jaa. kuivuuden takia.[2]

Poikkeukselliset ilmaston muutokset johtuivat El Niño -ilmiöstä ja ne johtivat sisällissotiin, jotka tuhosivat kulttuurin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Diamond, Jared: Tykit, taudit ja teräs : ihmisen yhteiskuntien kohtalot. Suomentanut Pietiläinen, Kimmo. Helsinki: Terra Cognita, 2005. ISBN 952-5202-56-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jacobs, James Q.: Prehistory of the Andean Peoples Jqjacobs.net. 30.4.1998. Viitattu 4.7.2019 (englanniksi).
  2. Tykit, taudit ja teräs, s. 191

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Moche.