Mobsters

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mobsters on Burger Gamesin mafia-aiheinen roolipeli, joka sijoittuu kieltolain ajan Yhdysvaltoihin. Peli sisältää melko yleisen hahmonluonti- ja sääntöjärjestelmän sekä säännöt mafiaperheen hallinnoimiselle. Peli on englanninkielinen.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin sääntöjärjestelmä on 90-luvun lopun roolipeleille tyypillinen noppa+taito -mekaniikka, jossa ratkaisumenetelmänä on nopanheitto, johon lisätään hahmon taitoarvo ja/tai pelitilanteen aiheuttama positiivinen tai negatiivinen muutos. Tämän jälkeen summaa verrataan vaikeusasteeseen, joka määräytyy sen mukaan, mitä hahmo yrittää tehdä. Mikäli nopanheiton tulos on suurempi kuin vaikeusaste, hahmo onnistuu yrityksessään.

Pelin hahmonluonti- ja perussääntöjärjestelmä on melko geneerinen ja sopii käytettäväksi melkein sellaisenaan missä tahansa nykyaikaan sijoittuvassa pelissä. Koska Mobstersin saa ilmaiseksi Internetistä PDF-muodossa, se sopii aloittelevalle pelinjohtajalle joka ei halua sijoittaa usein kalliisiin lähdekirjoihin.

Yleisten sääntöjen lisäksi Mobstersissa on säännöt mafiaperheen tai muun rikollisjärjestön hallinnointiin. Säännöt sisältävät mm. erilaisia rikollisia yrityksiä, kuten huumekauppa tai seksityö, näistä saatavia tuloja ja niiden riskejä sekä rikollisjärjestön vaikutusvaltaa viranomaisiin ja politiikkaan.

Pelin teemoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu oletusarvoisesti kieltolain ajan New Orleansiin. Kirjassa kuvaillaan lyhyesti kaupungin (luultavasti fiktiivisiä) rikollisjärjestöjä ja mafiaperheitä sekä kaupungin maantiedettä jaettuna pienempiin kaupunginosiin, joista jokaista hallitsee yksi perhe. Pelissä esitellään kampanjarakenne, jossa pelaajahahmot nousevat pienestä jengistä vähitellen suurempiin kuvioihin ja kamppailevat kaupunginosien hallinnasta muiden perheiden kanssa.

Peli voi olla teemoiltaan (väkivalta, rikollisuus) melko raskas, joten sitä ei sellaisenaan välttämättä voi suositella aivan nuorille pelaajille. Toisaalta pelin teemojen painotus on täysin pelaajien ja pelinjohtajan vallassa joten Mobsteriakin voi pelata kevyempänä gangsterielokuvien hengessä, jättäen vakavammat teemat taka-alalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]