Minna Pensola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Minna Pensola (s. 22. tammikuuta 1979 Helsinki) on suomalainen viulisti.[1] Hän esiintyy kamarimuusikkona ja solistina sekä on jousikvartetti Meta4:n jäsen. Solistina Pensola on esiintynyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Oulu Sinfonian ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa.

Pensola on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja jatkanut opintojaan Zürichin musiikkikorkeakoulussa. Hänen opettajiaan ovat olleet mm. Kaija Saarikettu, Jerzy Blaskiewicz, Leonid Mordkovich, Ana Chumachenko ja Josef Rissin.

Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732.[2]

Pensola on voittanut vuonna 2005 toisen palkinnon Kuopion viulukilpailussa. Meta4:n jäsenenä hän on voittanut ensimmäisen palkinnon Dmitri Šostakovitš -kvartettikilpailussa Moskovassa vuonna 2004 sekä Joseph Haydn -kamarimusiikkikilpailussa Wienissä vuonna 2007.

Pensola on toiminut Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana vuosina 2006-2012. Vuonna 2021 hänet ja Antti Tikkanen valittiin Kuhmon kamarimusiikkijuhlan taiteellisiksi johtajiksi.[3]

Helsingin Punavuoressa toimiva Klasariklubi on Pensolan perustama. Klubin tarkoituksena on tuoda klassinen musiikki niiden ihmisten kuultavaksi, jotka eivät muuten konserttisaleihin eksy. Niin ikään Punavuoressa toimiva konserttisarja Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistys (PuKama) on Pensolan ja hänen puolisonsa Antti Tikkasen ideoima.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pelimannihenkinen heittäytyjä Minna Pensola nauttii työstään. Yleisradio 22.1.2020.
  2. Curricilum vitæ.
  3. Violinkonstnärer tar över Kuhmo kammarmusikfestival. Hufvudstadsbladet, 24.10.2021, s. 35. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]