Mine Bombers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mine Bombers
Kehittäjä Skitso Productions
Julkaisija Skitso Productions
Säveltäjä Olli Attila
Julkaistu 1995
Lajityyppi toiminta
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta MS-DOS
Lisenssi Shareware ja ilmaisohjelma
Jakelumuoto levyke
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mine Bombers on suomalaisen pienpelitalo Skitso Productionsin kehittämä ja julkaisema moninpeliin keskittyvä toimintapeli. Peli julkaistiin MS-DOS:lle vuonna 1995. Yksinkertaisimmillaan Mine Bombers on kaivosräiskintää, jossa pelaajien täytyy kerätä peliasetuksien mukaisesti joko eniten kultaa tai eniten tappoja, näitä arvoja vähiten haalinut luonnollisesti häviää.

Mine Bombers on sekoitus ainakin Bombermania ja Boulder Dashia, ja siinä on myös muita kaukaisia samankaltaisuuksia aikansa pelien kanssa. Peli kuitenkin kokoaa osista omalaatuisen yhtenäisyyden, joka tulee esille viihdyttävänä ja koukuttavana toimintana.

Alkuvalikossa on valittavissa pelattavat kentät, joita on useita kymmeniä ja sen lisäksi arpomalla generoidut kentät. Pelin mukana tuleva kenttäeditori mahdollistaa omienkin kenttien tekemisen. Asetuksista voi säätää myös pommien tehokkuuden, aarteiden määrän, eräajan ja paljon muuta. Ennen pelin alkua pelaajille voi antaa haluamansa nimimerkit. Nimimerkeillä pelatessa pisteet, tapot, kuolemat, kerätyt kullat ja muut tiedot tilastoituvat ja näkyvät aina valikossa nimimerkkiä painaessa.

Nimimerkin syötön jälkeen päästään kauppaan, josta pelaajat voivat ostaa aseita ja varusteita. Pommeja, lisähakkuja ja strategisempia käyttövälineitä on kaupassa runsaslukuisesti ja niitä voi ostaa keräämällään kullalla. Kultaa saa tietenkin kaivamalla tai räjäyttämällä sitä esiin kaivoksista tai tuhoamalla toisia pelaajia, ja saamalla heidänkin kultansa. Erä loppuu, kun kerättävät aarteet loppuvat, pelaajia on hengissä vain yksi tai eräaika loppuu.

Erän päättyessä palataan taas kauppaan ja voidaan ostaa lisää varusteita tai vaikka myydä niitä. Oletusasetuksilla kaupan hinnat vaihtelevat, ja muuten kalliisiin tuotteisiin kannattaakin sijoittaa rahansa vasta kun hinta on alhainen. Myydessään jotain asetta tai varustetta pelaaja ei saa siitä takaisin samaa summaa jonka hän pulitti sen ostaessaan. Tuotteiden myyminenkin on estettävissä asetusvalikon kautta.

Moninpelin lisäksi pelissä on valittavana myös yksinpeli, joka koostuu 15:stä haastavasta kentästä, joissa taisteillaan hirviöitä (Slime, Alien, Furry man, Grenade Monster) vastaan pommittaen tai vältellen näitä. Tarkoituksena on löytää tiensä EXIT-palkille, joka avaa kaupan ja mahdollistaa seuraavaan kenttään siirtymisen. Yksinpelissä on vain kolme elämää, mikä vaikeuttaa peliä huomattavasti, mutta elämiä voi löytää lisää kenttien salapaikoista.

Mine Bombers oli alun perin 20 markkaa maksava shareware-peli mutta on ollut ilmaislevityksessä (freeware) vuoden 2003 alusta lähtien. Skitso Productionsilla on tekeillä pelille jatko-osa, MBII, josta ei marraskuuhun 2011 mennessä ole annettu vielä juurikaan tietoa julkisuuteen. Tarkoitus oli uudistaa pelin grafiikkaa ja tasapainottaa aseistusta.

Toimivuusongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monien uusien tietokoneiden kanssa Mine Bombers kärsii yhteensopivuusongelmista tai pyörii ”ylikierroksilla”. Tätä voidaan kiertää MS-DOS-emulaattorilla, kuten DOSBoxilla, tai konetta hidastavilla apuohjelmilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]