Millennium Falcon

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Millenium Falcon)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Millennium Falcon on avaruusalus kuvitteellisessa Tähtien sota -maailmassa. Alus on muunneltu versio corellialaisesta YT 1300F -kevytrahtialuksesta. Sen kapteenina toimii Corelliasta tuleva salakuljettaja Han Solo ja perämiehenä hänen wookiee-ystävänsä Chewbacca. Se on Tähtien sota -universumin nopeimpia aluksia. Millennium Falcon on esiintynyt elokuvissa Tähtien sota (1977), Imperiumin vastaisku (1980), Jedin paluu (1983), Star Wars: The Force Awakens (2015), Star Wars: The Last Jedi (2017) Solo: A Star Wars Story (2018) ja Star Wars: The Rise of Skywalker (2019).

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han Solo voitti Millennium Falconin omistukseensa Lando Calrissianilta korttipelissä nimeltä sabacc. Alkuperäisessä Tähtien sodassa, Obi-Wan Kenobi ja Luke Skywalker palkkaavat Hanin viemään heidät sekä Kuolemantähden piirustuksia mukanaan kantavat droidit C-3PO:n ja R2-D2:n Falconilla Alderaaniin. Kun Falcon joutuu Kuolemantähden vetosäteen kaappaamaksi, he piiloutuvat aluksen lattian alla oleviin salakuljetuslokeroihin, jotta heitä ei löydettäisi. Kun Kuolemantähden vetosäde oli deaktivoitu ja seurue saapui Kapinaliiton tukikohtaan Yavin 4:lle, Han ottaa palkkionsa ja lähtee, mutta palaa myöhemmin auttamaan Lukea Kuolemantähden tuhoamisessa.

Imperiumin vastaiskussa Han, Chewbacca, Leia ja C-3PO pakenevat Falconilla jääplaneetta Hothilta ja joutuvat taisteluun Imperiumin laivastoa vastaan. He pakenevat planeetta Bespinin yllä leijuvaan Pilvikaupunkiin, missä Darth Vader vangitsee Hanin ja luovuttaa hänet Boba Fettille. Lando Calrissian auttaa muita pakenemaan Pilvikaupungista ja lähtee Falconilla selvittämään Hanin sekä Fettin palkkaajan, hutt Jabban, olinpaikkaa. Calrissian toimii Falconin lentäjänä myös Jedin paluussa Nien Nunbin kanssa ja aikomuksenaan tuhota Endorin metsäkuuta kierätävä toinen Kuolemantähti. Alus vahingoittuu vahingossa, kun sen pyöreä lautasantenni osuu yhteen Kuolemantähden putkista. Taistelun lopussa Lando ja muut onnistuvat tuhoamaan Kuolemantähden.

The Force Awakensissa, joka sijoittuu 30 vuotta Jedin paluun jälkeen, Falcon oli jokin aika sitten varastettu Hanilta ja Chewbaccalta ja useiden välikäsien kautta päättynyt aavikkoplaneetta Jakkulla asuvan romukauppias Unkar Pluttin haltuun. Romunkerääjä Rey ja entinen iskusotilas Finn varastavat Falconin paetakseen Ensimmäisen ritarikunnan hyökkäystä, ja estääkseen astromekaanikkodroidi BB-8:aa päätymästä näiden käsiin. Myöhemmin Falcon joutuu suuremman rahtialus Eravanan kaappaamaksi, jonka lentäjinä toimivat Han ja Chewbacca itse. He ottavat Falconin jälleen komentoonsa ja pakenevat rikollisryhmiltä, joille Han oli veloissa. Han suostuu vastentahtoisesti auttamaan Reytä ja Finniä viemään BB-8:n takaisin Vastarinnalle. Hanin kuoltua Tähdentappajatukikohdan taistelussa, Rey, Chewbacca ja R2-D2 matkustavat aluksella meriplaneetta Ahch-Tolle löytääkseen Luken.

The Last Jedissa Falcon oli yhä Ahch-Tolla. Kun Rey oli kuullut Lukelta totuuden Ben Solon kääntymisestä Kylo Reniksi, hän lähtee Chewbaccan ja R2-D2:n kanssa kohtaamaan Ensimmäisen ritarikunnan. Ritarikunnan seurattua Vastarinnan eloonjääneitä mineraaliplaneetta Craitille, Chewbacca ohjaa aluksen houkutellakseen TIE-hävittäjät peräänsä Craitin luoliin, Reyn ampuessa hävittäjät alas tykeillä. Taistelun jälkeen eloonjääneet pakenevat Craitilta Falconilla.

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millenium Falconissa on 2 lasertykkiä aluksen ala- ja yläpuolilla. Lisäksi se voi kuljettaa raskaampaa aseistusta jota käytettiin kun Falcon tuhosi toisen kuolemantähden pääreaktorin.

Kesselin reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä Tähtien sodassa Han sanoo Falconin lentäneen Kesselin reitin läpi "alle 12 parsekissa". Koska parsek on pituuden yksikkö, eikä ajan, tälle on annettu useita selityksiä. Käsikirjoituksen neljännessä luonnostelmassa, Obi-Wan Kenobi "reagoi Solon typerään yritykseen tehdä heihin vaikutus selvästi väärällä tiedolla".[1] Star Wars Legends -jatkumossa, Kesselin reitti on Kessel-planeetalle vievä tie The Maw’n mustien aukkojen rykelmän läpi, jota salakuljettajat käyttävät arvokkaiden mausteiden salakuljettamiseen. Ja Hanin kehuskelu viittaa aluksen kykyyn liikkua lähempänä mustia aukkoja ja siten lyhentää matkan kestoa.[2] DVD-version kommentaarissa, Lucas kommentoi, että Tähtien sodan universumissa hyperavaruudessa matkustaessa on navigoitava varovasti, jotta ei törmää tähtiin, planeettoihin, asteroideihin tai muihin esteisiin. Ja koska pitkään matkaa ei voi tehdä suoraan yhteen suuntaan, "nopein" alus on se, joka kykenee lentämään "suorinta reittiä".[3]

Omistajuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ennen Tähtien sotaa, aluksen on sanottu kuuluneen Lando Calrissianille, joka luovuttaa sen Han Sololle pelivelkojensa maksamiseksi. Solo: A Star Wars Storyssa kuvaillaan, että aluksen tietokoneeseen oli ladattu Landon entisen apupilotin, L3-37:n, tekoäly.
  • Imperiumin vastaiskun tapahtumien jälkeen, Leia ja Chewbacca ottavat Falconin haltuunsa Hanin tultua jäädytetyksi karboniittiin ja Boba Fettin vietyä hänet mukanaan.
  • Jedin paluun aikana Han lähtee Tatooinelta Millennium Falconilla ja saapuu kapinallisten laivaston luokse. Hän lainaa aluksen Landolle, joka käyttää sitä auttaakseen Kapinaliittoa tuhoamaan toisen Kuolemantähden sekä voittamaan Endorin taistelun.
  • Jedin paluun tapahtumien jälkeen Falcon varastettiin Hanilta. The Force Awakensissa, Rey ja Finn pakenevat sillä Jakku-nimiseltä aavikkoplaneetalta, minkä jälkeen Han ja Chewbacca löytävät heidät ja ottavat aluksen takaisin itselleen.
  • Hanin kuoleman jälkeen, Rey toimii Falconin lentäjänä. The Force Awakensin romaaniversiossa Chewbacca luovutti aluksen omistajuuden hänelle vapaasta tahdostaan.
  • The Last Jedin lopussa Falconista tulee Vastarinnan eloonjääneiden liikkuva tukikohta.
  • Elokuvassa The Rise of Skywalker Finn ja Poe lainasivat Falconia tavatakseen Boolion ja saadakseen tältä tiedon Palpatinen paluusta. Ennen Exegolin taistelua Lando ja Chewbacca lensivät Falconilla galaksin keskusmaailmoihin pyytämään apua. Elokuvan lopussa alus palasi Reyn haltuun.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star Wars (Public Version of Fourth Draft) on the Jedi Bendu Script Site starwarz.com. Viitattu 2.11.2017. (englanniksi)
  2. Star Wars: Databank: Kessel (Expanded Universe) Lucasfilm. Viitattu 2.11.2017. (englanniksi)
  3. Tähtien sota DVD-version kommentaari