Mikko Virto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikko Virto (s. 17. tammikuuta 1953 Helsinki) on suomalainen muusikko. Mikko Virto syntyi 1953 Helsingissä. Virton isä on Alpo Virto (1918–2000), joka oli tuuban- ja kontrabassonsoittaja. Virton isä Alpo oli Helsingin poliisisoittokunnan perustajajäseniä. Mikko Virton vanhempi veli Ilkka (1946-2023) oli pasunisti.

Mikko Virto toimi vuosia rummunsoiton sekä musiikkiteknologian opettajana. Virto jäi eläkkeelle Pohjois-Helsingin musiikkiopistosta (PHMO), jossa toimi rumpujensoiton opettajana sekä intendenttinä, mutta jatkaa PHMO:ssa yhä lyömäsoitinten tuntiopettajana. Virto on aloittanut uransa 1970-luvun alussa pasunistina, jolloin hän oli muun muassa Tapiolan Yhteiskoulun Big Bandissa sekä Tapani Kansan ja Katri-Helenan taustabändeissä. Myöhemmin pasuunansoiton jättänyt Virto on tehnyt tuhansia keikkoja rumpalina pääasiassa erilaisissa tanssi- ja klassisen jazzin orkestereissa. Mikko Virto on ollut Polaris Celebration Bandin (PCB) rumpali yhtyeen perustamisesta lähtien.

Mikko Virto ravintola Storyville lavalla Helsingissä 2018.

Virto aloitti rummunsoiton opiskelun 10-vuotiaana Suomipojat ry:n poikasoittokunnassa. 1968 syksyllä hän meni soitto-oppilaaksi Tammisaareen Dragsvikin varuskuntasoittokuntaan, jossa soittimeksi tuli vetopasuuna. Syksyllä 1969 hän aloitti opinnot Puolustusvoimain Soittajakoulussa Helsingissä, joka oli myös Sibelius-Akatemian sotilasmusiikkiosasto. 1970 Virto siirtyi Sibelius-Akatemian yleiselle osastolle, mutta jatkoi 1971 musiikinteorian ja pasuunansoiton opiskelua Helsingin konservatoriossa. Virto kirjoitti ylioppilaaksi vasta myöhään aikuisiällä (2018) Eiran aikuislukiosta.

Mikko Virto oli vuosia ravintola- ja laivamuusikkona ja toimi 1970-luvulla aktiivisesti myös muusikkojen ammattiyhdistystoiminnassa. Ravintola- ja tanssimusiikin lisäksi Virto on soittanut myös rock- ja jazz-yhtyeissä, esimerkiksi Pearly Cat yhtyeessä, jossa soitti bassoa ja lauloi Kati Virto.

Muusikon työn lisäksi Mikko Virto on ollut 1990-luvulla Atari-tietokone käyttäjien ST-Klubin hallituksessa sekä toimitusjohtajana MidiMusic oy:ssa. 1990 luvulla hän toimi mm ATK-suunnittelijana Helsingin kaupungin rakennusvirastossa erityisesti multimediaan erikoistuneena.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.