Miika Söderholm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miika Söderholm on suomalainen punkmuusikko ja ramopunkkari. Hänen yhtyeitään ovat olleet muun muassa Ypö-Viis ja Pojat.

Ypö-Viis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miika Söderholmin Ypö-Viis -yhtye on koko suomalaisen punkin pioneereja. Söderholm ja Mikko Holmström perustivat yhtyeen Karhulassa kesällä 1977 ja Ypö-Viis julkaisi Suomen ensimmäisen punk-omakustannelevyn "Energia on A ja O / Kotka palaa" -singlen loppuvuodesta 1978.[1] 5. lokakuuta 1979 äänitettiin Karhulassa Afrodite-diskossa Karhulan poikii live.

Söderholm ja Holmström perustivat myös Suomen ensimmäisen punk-levymerkin, Karva-levyt. Karva-levyt toimi aktiivisesti noin vuoden verran ja julkaisi viisi singleä, sekä Ypö-Viis live-LP:n, josta P.P. Kallio totesi levyn julkaisun jälkeen Hilseen arvostelussa: "Karhulan poikii live on tällä hetkellä maailman paras liveälpee ja varmaankin yks parhaista vielä kymmenenkin vuoden päästä. Siltä musta tuntuu."

Ypö-Viis lopetti vuonna 1981, mutta yhtye on sen jälkeen keikkaillut satunnaisesti.

Suomalaisen ramopunkin rakentajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Söderholmilla ja Ypö-Viidellä on merkittävä rooli suomalaisen ramopunk-genren synnyssä. Ypö-Viis oli innoittajana esimerkiksi Luonteri Surfin soittajille, jotka innostuivat Ayshire-levyjen kautta julkaisemaan Ypö-Viiden tuotantoa. Se innosti Söderholmin taas ramopunkin pariin ja perustamaan Pojat-yhtyeen.

Pojat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Söderholm palasi punkin ja ramopunkin pariin perustamansa Pojat-yhtyeen kanssa. Yhtye kuuluu genren tunnetuimpiin nimiin Suomessa yhdessä Luonteri Surf ja Ne Luumäet -yhtyeiden kanssa.

Muita kokoonpanoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ypö-Viiden ja Poikien lisäksi Söderholm on soittanut myös yhtyeissä Ne Luupojat Surf, MurMurr, Debbie ja Surfpoika Rex. Ensimmäisen sooloalbuminsa Kuusnolla Söderholm julkaisi marraskuussa 2016[2]. Soololevynsä johdosta Miika on tehnyt keikkoja Miika Söderholm & Punatulkut-yhtyeen kanssa, yhtyeen nimissä on julkaistu myös digisinglet "Kaunista ja rumaa" sekä "Unelmoin".[3]

Kultainen pesäpallomaila 2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Söderholmille annettiin vuoden 2005 ramopunkin Kultainen pesäpallomaila -palkinto. Tuomariston perusteluissa todettiin muun muassa: "Miika Söderholm teki ramopunkkia jo ennen kuin koko termiä oli edes keksitty ja aktiivinen ura suomalaisen ramopunkin parissa on kestänyt jo kohta kolmekymmentä vuotta. Meriittilistalta löytyy muun muassa Ypö-Viis, Pojat ja Debbie. Mainitsemisen arvoinen seikka on myös se, että hän on Mä uskon meihin "ramopunk-kansallislaulun" toinen tekijä".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ramopunk.com
  • Kultaisen pesäpallomailan sivut
  • Rare 1/91

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.ramopunk.com/ypoviis/artik/vihrlan.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Rocket Records: Miika Söderholm: Kuusnolla rocket-records.com. Arkistoitu 18.4.2017. Viitattu 11.5.2018.
  3. Diskografia - Miika Söderholm torpedotuotanto.fi. Viitattu 17.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]