Miia Laitela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miia Laitela
Miia Laitela sarjan toisessa jaksossa vuonna 1999.
Miia Laitela sarjan toisessa jaksossa vuonna 1999.
Näyttelijä(t) Venla Saartamo
Kesto 1999–2000, 2001–2002
Ensi-
esiintyminen
Osa 1: Pihlajakadun asukkaat kokevat järkytyksen (25. tammikuuta 1999)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 540: Tunteellinen totuusleikki (17. tammikuuta 2002)
Henkilötiedot
Koko nimi Miia Kristiina Laitela
Status kuollut
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Helsinki
Kuolinsyy aivokasvain
Suhteet
Vanhemmat Ismo Laitela
Kristiina Pohjonen
Sisarukset Kalle Laitela
Sanni Pohjonen (siskopuoli, kuollut)
Ressu Mattila (velipuoli)
Puoliso(t) Saku Salin
Isovanhemmat Kalervo Laitela (isoisä)
Kaija Laitela (isoäiti, kuollut)
Tädit ja sedät Hanne ”Hani” Laitela (tätipuoli)
Sisarusten lapset Ilja Taalasmaa (siskopuolen poika, kuollut)
Toivo Taalasmaa (velipuolen poika)

Miia Kristiina Laitela[1] (15. joulukuuta 198123. toukokuuta 2001, televisiossa 17. tammikuuta 2002)[2][3] oli Venla Saartamon esittämä kuvitteellinen hahmo saippuasarjassa Salatut elämät vuosina 1999–2002. Miia nähtiin sarjasta tehdyssä spin-off-sarjassa Pihlajasatu kesällä 2018[4], sekä toisella kaudella kesällä 2019.[5]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonne ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miia on luonteeltaan kiltti ja ystävällinen nuori nainen, joka ei halunnut kenellekään mitään pahaa. Toisinaan Miia oli liiankin hyväuskoinen ja esimerkiksi erään uskonlahkon johtaja, Toivo Karhu, sai aivopestyä hänet. Lopulta Miia kuitenkin pääsi lahkosta eroon ja jatkoi tunnollista opiskeluaan lukiossa.

Sarjan alussa, keväällä 1999, Miialla oli rastat, jotka hän sittemmin leikkasi kevään aikana pois. Jäljelle jäi lyhyt, vaalea kampaus, jonka hän kasvatti pidemmäksi ja värjäsi myöhemmin punaiseksi. Ennen kuolemaansa Miian hiukset olivat jälleen vaaleat. Miia pukeutui niin kylmiin kuin lämpimiinkin sävyihin, riippuen hieman vuodenajasta. Hänen päällään nähtiin toisinaan myös kirkkaita värejä, kuten kirkkaanoranssi nahkatakki. Miia käytti myös paljon erilaisia kaulakoruja ja pantoja.

Perhe ja muut ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alkaessa Miia oli lukioikäinen tyttö, jonka perheeseen kuuluivat isä Ismo Laitela sekä isoveli Kalle Laitela. Ismo yksinhuoltajana yritti pitää huolta lapsistaan, mutta kärsi vihanhallintaongelmista, joiden seurauksena hän löi Miiaa ja Kallea useamman kerran. Miian ja Kallen äiti, Liisa Laitela, oli kuollut syöpään ennen sarjan alkua ja kolmikko muisteli edesmenneeksi luultua Liisaa aika ajoin yhdessä. Vuosia Miian kuoleman jälkeen selvisi, että kuolleeksi luultu Liisa-äiti olikin selvinnyt syövästä ja elää nimellä Kristiina Pohjonen. Kristiinalla on myös toinen tytär Sanni Pohjonen, joka näin ollen on Miian ja Kallen siskopuoli sekä velipuoli Ressu, joka on Ismon ja Salla Mattilan lapsi.

Miian ystäviä olivat pitkäaikainen ihastus ja sittemmin poikaystävä Saku Salin, lapsuudenystävä Silja Salin, neuvoja ihmissuhteissa antava Jenni Vainio, sekä sisarukset Aamu ja Teemu Korhonen, joista jälkimmäinen oli ihastunut Miiaan. Miia seurusteli Mika Pajun kanssa, kunnes tämä menehtyi auto-onnettomuuden seurauksena.

Asunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miia ehti asua Pihlajakadulla kahdessa eri asunnossa. Alun perin heidän perheensä oli muuttanut B-rappuun, asuntoon B7, joitakin vuosia ennen sarjan alkua, Liisan kuoleman (tai oikeastaan valekuoleman) jälkeen. Miia muutti hetkellisesti asumaan yhteen silloisen poikaystävänsä Mika Pajun kanssa keväällä 2000, mutta palasi takaisin kotiin lopullisesti Mikan kuoleman myötä. Vuonna 2001 joutui Miia muuttamaan Keravalle, sillä Ismo oli hätäpäissään tehnyt kaupat keravalaisesta omakotitalosta heidän Pihlajakadulla sijaitsevaa kerrostaloasuntoaan vastaan haaveenaan perustaa perhe Raunin kanssa. Uutta perhettä ei kuitenkaan syntynyt ja Rauni muutti Poriin. Miiakaan ei ollut innostunut muutosta, mutta päätyikin asumaan Salineille saatuaan työn Sofian lastenhoitajana heidän luonaan melkein Miian entisen asunnon vieressä, Pihlajakatu 23:n asunnossa B9. Miia asui Salinien luona aina kuolemaansa asti.

Työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miia auttoi isäänsä Ismoa tämän omistamassa kioskimaisessa kaupassa Ismon Valinnassa niin usein kuin koulukiireiltään ehti, etenkin sarjan alkuaikoina. Alettuaan seurustelemaan Sakun kanssa keväällä 2001, Miia sai työn Sofia-vauvan lastenhoitajana Salineilla. Hanna oli alussa hänen taitoihinsa todella tyytyväinen, mutta aivokasvaimen myötä Miia unohti eräänkin kerran Sofian olemassaolon kokonaan ja lähti Aamun kanssa kahvila Barbaariin kahville jättäen Sofian yksin kotiin.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miia on mainittu sarjassa usein myös vuosia kuolemansa jälkeen, muun muassa Riku Jääskeläisen ja Annika Sievisen kuolemien aikaan sekä Miian äidin Kristiina Pohjosen (ent. Liisa Laitela) saavuttua sarjaan. Varsinkin keväällä 2016 aiheutti hämmennystä, kun Kristiina sai muistinmenetyksen ja luuli Miian olevan elossa eikä muistanut toista tytärtään Sannia. Kristiina toi kotiinsa Miian kaksoisolennon, Kirsi Huovisen, joka esitti Kristiinalle koko ajan olevansa Miia ja myöhemmin muutti Italiaan. Miian hautakivikin näytettiin pitkästä aikaa sarjassa huhtikuussa 2016, kun Kristiinan toinen tytär Sanni Pohjonen todisti Kristiinalle, että Miia on kuollut ja halusi äitinsä muistavan Sannin olevan tyttärensä.

Miian kuolemaa on katsojien mukaan pidetty yhtenä sarjan kohutuimmista ja rankimmista käänteistä kautta aikojen.[6] Lisäksi Miia ja Saku on äänestetty useampaan otteeseen koko sarjan parhaaksi pariksi.[7][8]

Elämä Pihlajakadulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihastus Sakuun ja Ismon väkivaltaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden aikana Miian juonikuviot liittyivät lähinnä hänen perheeseensä ja Miia nähtiin usein kohtauksissa joko kotona tai kaupalla. Miia vietti myös aikaa yhdessä naapurissa asuvan Siljan kanssa. Siljan isoveli Saku Salin, joka oli Kallen paras ystävä, ja Miian suurin rakkaus sarjan aikana. Parin välillä kipinöi ensimmäisestä tuotantokaudesta alkaen aina Miian kuolemaan saakka. He suutelivat ensimmäisen kerran Pihlajakatu 23 B:n kellarissa.[9] Samaisen jakson lopussa Ismo sortui lyömään Miiaa ensimmäistä kertaa koskaan suututtuaan tälle siitä, että oli tavannut Sakun, josta Ismo ei pitänyt. Miia kuitenkin halusi edelleen tavata Sakua ja pari päätyi suutelemaan uudemman kerran uimahallissa.[10] Saku kuitenkin tiedosti vahvasti sen, ettei Ismo pitänyt hänestä. Sakulla oli niskassaan muutama syyte rikoksista, joista hän selviytyi ehdollisella tuomiolla. Hän ei halunnut Miian joutuvan ongelmiin takiaan ja jätti tämän parin alettua seurustella vain pari päivää aiemmin.

Suhde Mikaan, raskaus ja Mikan kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miia jäi haikailemaan Sakun perään, mutta naistenmiehenä tunnettu Saku löysi kainaloonsa tuota pikaa äkkiä uuden tyttöystävän. Myöhemmin Sakun kautta Miia tutustui tämän uuteen ystävään, Mika Pajuun. Hän ajatteli jo päässeensä yli Sakusta ja aloitti seurustelemaan Mikan kanssa. Yllättäen Sakun mustasukkaiset tunteet nousivat pintaan ja hän yritti ehdoin tahdoin rikkoa Mikan ja Miian suhteen. Sakun yrityksistä huolimatta pari pysyi yhdessä ja Miia oli onnellinen, kun jopa Ismo piti Mikasta. Kevätkauden 2000 alussa Miia sai tietää tulleensa vahingossa raskaaksi.[11] Miia piilotteli salaisuutta pitkään, ja vaikka halusikin ensin pitää lapsen, hän muutti mieltään. Miia sai huonoon oloonsa tukea Sakulta, jolloin heidän välinsä lämpenivät uudelleen. Ismo ja Mika yrittivät molemmat estellä Miiaa, joka kuitenkin päätyi aborttiin, koska tunsi ettei ole valmis äidiksi. Aborttia ei kuitenkaan voitu tehdä valittuna päivänä, jolloin Miia sattui olemaan kuumeessa. Wanhojen juhlissa Miia ja Saku olivat tiiviisti yhdessä ja suutelivatkin, mutta Mika saapui paikalle ja näki heidät. Mika sairasti diabetesta ja menetti järkytyksen seurauksena tajunsa, koska oli unohtanut ottaa insuliininsa. Alkoholin ja kannabiksen vaikutuksen alaisena Saku joutui ajamaan autoa Miian käskystä auttaakseen Mikaa. Ajaessaan Saku törmäsi puuhun aiheuttaen Mikan kuoleman.[12] Miialle tehtiin abortti pian Mikan kuoleman jälkeen, vaikka Mikan isä, Tapani Paju, yrittikin painostaa Miiaa pitämään lapsen.

Nooalaiset-lahko, "kuolleista nouseminen" ja lähtö Lontooseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miia oli pitkään vaisu näiden tapahtumien jälkeen, mutta löysi Nooalaiset-lahkon ja liittyi siihen. Saku olisi elätteli toiveita hänen ja Miian suhteen, mutta Miia ei ollut valmis seurustelemaan kenenkään kanssa. Myöhemmin Saku sai vihiä Nooalaiset-lahkosta, jonka toiminta oli aivopessyt Miian lähes kokonaan. Muut Miian läheiset uskoivat toiminnan olevan harmitonta, kunnes Saku päätti alkaa etsimään todisteita. Hän ryhtyi itsekin lahkon jäseneksi saadakseen tietää, mitä siellä oikeasti tapahtuu. Hänelle ja Miialle järjestettiin lahkossa häät syksyllä 2000.[13] Saku ei kuitenkaan ollut valmis sanomaan "tahdon"[14], joten hän lähti ja Miia jäi yksin lahkoon. Lahkossa johtajana ollut Toivo Karhu sai Miian aivan sekaisin eikä Miia halunnut enää lähteä Nooalaisten luota. Miia osallistui Toivon keksimään lahkon rituaaliin[15], jossa hänen luultiin kuolleen, mutta siitä huolimatta Saku uskoi, että Miia elää.[16] Miia palasi Pihlajakadulle oltuaan selvittelemässä ajatuksiaan jonkin aikaa maailmalla ja onnellisten jälleennäkemisten jälkeen hän myönsi Sakulle olleensa väärässä Toivon suhteen ja Sakun toiveet suhteesta Miian kanssa nousivat jälleen pintaan. Miialle sitä tärkeämpää oli kuitenkin näpäyttää Toivoa ja saada kaikki Nooalaiset-lahkon jäsenet tietoisuuteen Toivon oikeasta luonteesta. Saku ryhtyi mukaan juoneen, joka päättyy siihen, kun Toivo sytytetään liekkeihin Miian pyydettyä tätä tekemään "ihmeen".[17] Toivo itse uskoi, ettei tuli voi voittaa häntä, mutta hän kuitenkin kuoli. Miia järkyttyi Toivon kuolemasta ja päätti matkata pois Suomesta, Lontooseen asti, Toivon rahakätköstä löytyneillä rahoilla. Ensin Miia pyysi Sakua mukaan, mutta Sakun isä Jukka ei pitänyt ajatuksesta, sillä halusi Sakun käyvän lukion loppuun. Miia ja Saku viettivät yhteisen yön, jonka jälkeen Miia lähti lentokentälle Kallen kanssa kertomatta Sakulle suunnitelmastaan Jukan toivetta kunnioittaen.[18] Saku ehti lentokentälle Miian perään, mutta Miia lähti silti matkaan ilman Sakua, joka päätti unohtaa Miian.

Paluu Lontoosta, pelko Ramista ja suhde Sakun kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miia kuitenkin palasi takaisin Lontoosta jo tammikuussa 2001 esitetyssä jaksossa, oltuaan noin puolitoista kuukautta poissa sarjan tapahtumista. Hän näki yllätyksekseen Saku halaamassa Virpi Hurmetta rapussa.[19] Miia päätti piiloutua Sakulta ja olla kertomatta tälle ollenkaan olevansa Suomessa. Hän valehteli aluksi perheelleenkin olevan vain pikaisella käynnillä Suomessa, kunnes jatkaisi matkaa. Todelliseksi syyksi Lontoosta lähtemiseen paljastui kuitenkin Rami Hirvonen, joka oli alkanut pakkomielteisesti seurailemaan Miiaa Lontoossa.[20] Lopulta Rami saapui Laiteloiden kotiovelle Suomeen ja Miia joutui pakenemaan tätä häkkivarastoon asti pelätessään tämän pakkomielteisyyttä.[21] Saku pelasti Miian, joka oli ehtinyt hätäpäissään tunnustaa rakastavansa Sakua. Jotta Rami jättäisi Miian rauhaan, he esittivät jonkin aikaa seurustelevansa ja yrittivät jopa oikeasti aloittaa suhteensa uudelleen onnistumatta kuitenkaan. Esitys upposi Ramiin, joka häipyi kuvioista. Miian ja Sakun välit haalenivat lähes olemattomiksi, vaikka toisinaan ruudussa nähtiin molemminpuolisia rakkaudenosoituksia. Maaliskuussa 2001 esitetyssä jaksossa he saivat lopulta kaikkien ongelmiensa jälkeen välinsä kuntoon ja alkoivat seurustelemaan[22], mutta juuri tuolloin Sakun oli aika lähteä armeijaan.

Muutto Salineille ja aivokasvain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sakun lähdettyä armeijaan, Miia toimi Salinien perheessä Sofian lapsenvahtina ja korvaukseksi siitä hän sai asua Sakun huoneessa, mutta huimaaminen ja muut oireet vaikeuttivat Miian kykyjä hoitaa Sofiaa. Keväällä 2001 esitetyissä jaksoissa Miialla esiintyi usein pahoinvointia ja kevään 2001 päätösjaksossa hän pyörtyi Teemun käsivarsille. Lääkäri tutki Miian ja syyksi hän ilmoitti aliravitsemuksen.[23] Miia uskoi pitkään sen olevan ainoa syy hänen huonovointisuudelleen, kunnes hän meni käymään tietokoneomografiassa, jossa selvisi, että hänellä on pahanlaatuinen aivokasvain eli syöpä aivoissa.[24] Kuultuaan huonot uutiset hän lähti lääkärinsä luvalla Lappiin lomailemaan yhdessä Ismon, Aamun, Teemun, Kallen ja tämän poikaystävän Kuisman kanssa. Miian yllätykseksi myös Saku ilmestyi paikan päälle ja kertoi armeijansa päättyneen.[25] Miia oli onnellinen Sakun armeijan päättymisestä, mutta oli siitä huolimatta vaisu. Saku huomasi tämän, mutta Miia ei kertonut totuutta aivokasvaimestaan Sakulle vielä pitkään aikaan. Sitä ennen hän sai kuitenkin kerrottua salaisuutensa ensin Kallelle ja sitten Teemulle, josta tuli hänen tukihenkilönsä. Sakulle hän uskaltautui kertomaan vasta marraskuussa 2001 esitetyssä jaksossa.[26]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Miia ja Saku uskoivat ja toivoivat Miian parantuvan, sädehoidot eivät enää tehonneet kasvaimeen eikä se pienentynyt. Lisäksi kasvainta olisi ollut äärimmäisen vaikea leikata, mikä selvisi jo syksyllä 2001, kun Miia sai tietää kasvaimesta. Miia pyörtyi ja joutui sairaalaan useamman kerran eikä enää uskonut omaan parantumiseensa. Miia päätti itse lopettaa hyödyttömät sädehoidot ja muuttaa Salinien luokse asumaan niin pitkäksi aikaa, kuin vielä eläisi.[27] Miia uurasti ahkerasti ylioppilaskirjoituksissa aivokasvaimesta huolimatta ja sai ylioppilastodistukseensa neljä L:ää. Miia vietti Salineilla ylioppilas- ja muistelujuhlan, jossa Inka Haapala esitti Miian laulun Siniseen. Miia oli tällöin jo erittäin heikossa kunnossa. Inkan esittäessä kappaletta Miia liikuttui kyyneliin ja pyysi, että kappale esitettäisiin hänen hautajaisissaan. Miia kuoli Salinien luona seuraavana aamuna. Hän hengitti syvään ja piti Sakua kädestä viimeisen kerran. Ismo ja Kalle näkivät tapahtuman taustalla. Miia kuoli sarjan 540. jaksossa, johon sarjan oli alkuperäisen sopimuksen mukaan tarkoitus päättyä. Jakson nimeksi oli annettu Tunteellinen totuusleikki, joka viittaa Miian ja Sakun yhteiseen totuusleikkiin, jota he pelasivat ensimmäisen kerran Wanhojen juhlissa. Myöhemmin he pelasivat sitä ystävänpäivänä esitetyssä jaksossa vuonna 2001, kun Saku oli pelastanut Miian pakkomielteiseltä Ramilta.[28] Miian kuolema esitettiin televisiossa 17. tammikuuta 2002, mutta sarjassa esitetyn hautakiven mukaan hän kuoli 23. toukokuuta 2001, juuri ennen virallisia ylioppilasjuhlia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selviää kirjekuoresta jaksossa 539: Camilla etsii - ja löytää (16.1.2002)
  2. Selviää hautakivestä jaksossa 566: Ismo hermostuu uuteen apulaiseen (22.2.2002)
  3. Miia Laitela MTV3. Viitattu 21.10.2012.
  4. Ilouutisia Salkkarit-faneille! uudessa tv-sarjassa seurataan Pihlajakadulta poistuneita hahmoja salatutelamat.fi. 25.1.2018. Arkistoitu 26.1.2018. Viitattu 25.1.2018.
  5. Salatut elämät -spinoff Pihlajasatu jatkuu 24.6. - tältä vanhat tutut näyttelijät näyttävät nyt Findance. 5.6.2019. Viitattu 11.6.2019.
  6. Muistatko vielä Salkkarit-Miian tarinan? Suosikkihahmon kuolema kosketti monia mtv.fi. 27.2.2016. Arkistoitu 5.1.2018. Viitattu 5.1.2018.
  7. Ketkä ovat kaikkien aikojen Salkkarit-pari? Äänestä! mtv.fi. 31.1.2015. Arkistoitu 5.1.2018. Viitattu 5.1.2018.
  8. Salkkareiden kolme ikimuistoisinta romanssia - äänestä paras! Ilta-Sanomat. 14.5.2016. Viitattu 5.1.2018.
  9. Tapahtuu jaksossa 23: Ismon itsehillintä pettää ikävin seurauksin / Ismon itsehillintä pettää (24.2.1999)
  10. Tapahtuu jaksossa 31: Saku ei peittele tunteitaan (8.3.1999)
  11. Selviää jaksossa 183: Kalle sekaantuu Miian tärkeään päätökseen (13.1.2000)
  12. Tapahtuu jaksossa 228: Saku ajaa kohti surun syövereitä (17.3.2000)
  13. Tapahtuu jaksossa 290: Hannan on tehtävä päätös (6.10.2000)
  14. Selviää jaksossa 291: Aki näkee kultaisen tilaisuuden edessään (9.10.2000)
  15. Selviää jaksossa 296: Kallen kosto on märkä (17.10.2000) ja uudemman kerran jaksossa 325: Markus ja Toni viettävät miehistä iltaa (27.11.2000)
  16. Selviää jaksossa 300: Saku kieltäytyy uskomasta pahinta (23.10.2000)
  17. Selviää jaksossa 327: Chiqi oppii, ettei ilmaista ateriaa ole olemassakaan (29.11.2000)
  18. Tapahtuu jaksossa 329: Jenni lietsoo pahat voimat esiin (1.12.2000)
  19. Tapahtuu jaksossa 360: Sakun ja Virpin herkkä hetki saa yllättävän todistajan (15.1.2001)
  20. Selviää jaksossa 367: Miian vihollinen lähestyy (24.1.2001)
  21. Tapahtuu jaksossa 381: Saku käy taistoon pelastaakseen rakkaansa (13.2.2001)
  22. Selviää jaksossa 411: Saku tuntee kummaa kutinaa (28.3.2001)
  23. Tapahtuu jaksossa 457: Maarit tarvitsee Jukan apua (13.9.2001)
  24. Selviää jaksossa 490: Kari haluaa kaiken tai ei mitään (29.10.2001)
  25. Tapahtuu jaksossa 491: Jälleennäkemisbileet Lapissa (30.10.2001)
  26. Tapahtuu jaksossa 512: Surullinen salaisuus lähentää Miiaa ja Sakua (28.11.2001)
  27. Tapahtuu jaksossa 533: Sakun on vaikea hyväksyä Miian päätöstä (8.1.2002)
  28. Tapahtuu jaksossa 382: Ulla ja Elina joutuvat Sepon käytännön pilan kohteeksi (14.2.2001)