Mihail Baryšnikov

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mihail Baryšnikov

Mihail Nikolajevitš Baryšnikov (ven. Михаил Николаевич Барышников, latv. Mihails Barišņikovs, s. 28. tammikuuta 1948) on venäläinen Neuvostoliiton aikana syntynyt balettitanssija, joka on vuodesta 1974 työskennellyt Yhdysvalloissa.

Baryšnikov on käyttänyt jopa täydelliseksi kutsuttua tanssitekniikkaansa niin klassisen baletin kuin modernin tanssinkin lajeissa. Lisäksi hän on esiintynyt näyttelijänä niin television saippuasarjoissa kuin nykyisen kotikaupunkinsa New Yorkin suurissa draamateattereissakin Broadwaylla.[1]

Hänellä on aikuisikäinen suomalainen kummityttö ja hän vierailee Suomessa usein.[2]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baryšnikov syntyi venäläiseen perheeseen Riiassa, Latviassa. Hänen isänsä oli insinööri ja äitinsä ompelija.

Tanssijaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baryšnikov aloitti tanssin opiskelun Vaganovan balettikoulussa 15-vuotiaana. Lahjakkuutensa ansiosta hän pääsi Leningradin (nykyinen Pietari) Kirovin balettiin vuonna 1966. Kun Kirovin baletti oli Kanadan-kiertueella vuonna 1974, Baryšnikov anoi poliittista turvapaikkaa Torontosta ja matkusti Yhdysvaltoihin.

Vuosina 19741979 hän oli tärkein tanssija American Ballet Theatressa (ABT). Hän liittyi New Yorkin kaupunginbalettiin viideksi kuukaudeksi, kunnes palasi takaisin American Ballet Theatreen vuonna 1980. Heinäkuun 3. päivänä vuonna 1986 hänestä tuli Yhdysvaltain kansalainen. Vuosina 19902002 Baryšnikov oli ohjaajana White Oak -tanssiprojektissa.

Televisio- ja filmiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baryšnikov sai Oscar-ehdokkuuden ensimmäisestä elokuvaroolistaan Herbert Rossin elokuvassa Käännekohta (The Turning Point) vuonna 1977. Baryšnikov näytteli pääosaa Taylor Hackfordin ohjaamassa elokuvassa Taylor Hackfordin Valkeat yöt (White Nights) (1985) ja hänellä oli myös näkyvä rooli venäläisenä emigranttitaiteilijana televisiosarjassa Sinkkuelämää (Sex and the City).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suna Vuori: Mihail Baryšnikov harjoittelee teatteriroolia Helsingissä HS.fi. 29.5.2011. Viitattu 29.5.2011.
  2. Rita Tainola: Sinkkuelämää-tähti viihtyy Suomessa: "Minulla on suomalainen kummityttö" Ilta-Sanomat. 13.8.2011. Viitattu 13.8.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]