Miestä ei voi raiskata (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miestä ei voi raiskata
Män kan inte våldtas
Elokuvan englanninkielinen juliste, Erkki Ruuhinen 1978.
Elokuvan englanninkielinen juliste, Erkki Ruuhinen 1978.
Ohjaaja Jörn Donner
Käsikirjoittaja Jörn Donner
Märta Tikkanen
Perustuu Märta Tikkasen romaaniin Män kan inte våldtas (1976)
Tuottaja Jörn Donner
Säveltäjä Heikki Valpola
Kuvaaja Bille August
Leikkaaja Irma Taina
Tuotantosuunnittelija Ralf Forsström
Pääosat Anna Godenius
Göran Schauman
Gösta Bredefeldt
Toni Regner
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi, Ruotsi
Tuotantoyhtiö Jörn Donner Productions Oy
Stockholm Film AB
Levittäjä Adams Filmi
Ensi-ilta 3.3.1978
Kesto 99 min
Alkuperäiskieli ruotsi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Miestä ei voi raiskata (Män kan inte våldtas) on Jörn Donnerin ohjaama suomalais-ruotsalainen draamaelokuva vuodelta 1978. Se perustuu Märta Tikkasen samannimiseen romaaniin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjastovirkailija ja 17-vuotiaan pojan yksinhuoltaja Eva lähtee juhlimaan 40-vuotissyntymäpäiväänsä työtoverinsa Agnetan kanssa. Muuan mies tanssittaa Evaa ahkerasti. Agneta poistuu kesken illan, ja Eva lähtee miehen asuntoon. Mies yrittää lähennellä, mutta Eva torjuu hänet. Lopulta mies raiskaa Evan.

Järkyttyneenä Eva raahautuu aamulla ulos asunnosta miehen vielä nukkuessa ja siistiytyy puiston vesipostin avulla. Toivuttuaan Eva alkaa jäljittää raiskaajaansa tummaan peruukkiin naamioituneena. Hän löytää miehen, joka osoittautuu mestariluokan keilailijaksi ja autokauppiaaksi. Miestä varjostaessaan Eva näkee myös tämän lapset ja tapaa tämän ex-vaimon, joka luonnehtii miestä maailman suurimmaksi paskaksi.

Eva pyytää neuvoja tutulta asianajaja Bertililtä, jonka kanssa hänellä on ollut suhde avioeronsa jälkeen. Bertilin kesämökillä Eva kyselee raiskausoikeudenkäynneistä. Mies kertoo voittaneensa juuri vastaavanlaisen tapauksen raiskaajamiehen asianajajana, koska ulkoisia väkivallan merkkejä ei löydetty.

Eva löytää kesämökin kaapista sodanaikaisen Parabellum-pistoolin ja panoksia ja liftaa ne mukanaan kaupunkiin. Hän alkaa harjoitella ampumista kaatopaikalla ja jatkaa raiskaajansa varjostamista, kunnes mies itsekin huomaa hänet.

Lopulta Eva lähtee valeasussa miehen asunnolle, mutta ottaakin peruukkinsa pois ja päättää kohdata miehen kasvotusten. Eva pakottaa miehen aseella uhaten riisuutumaan, sitoo tämän sänkyyn ja jättää miehen tätä tapaamaan tulevan seurueen kummasteltavaksi.

Eva menee ilmoittautumaan poliisiasemalle ja väittää raiskanneensa miehen. ”Ei miestä voi raiskata”, nuori poliisi sanoo. Eva poistuu, heittää aseen ja peruukin veteen ja näyttää helpottuneelta.[1][2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kypsä ja älykäs analyysi raiskauksen uhrin sisäisestä kriisistä ja sen seurauksista, Leffatykki.com. Viitattu 30.1.2014.
  2. Sisältöseloste, Miestä ei voi raiskata, Elonet. Viitattu 30.1.2014.