Mies ja elokuvakamera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mies ja elokuvakamera
Человек с киноаппаратом
Ohjaaja Dziga Vertov
Käsikirjoittaja Dziga Vertov
Säveltäjä Michael Nyman
Kuvaaja Mihail Kaufman
Leikkaaja Dziga Vertov
Yelizaveta Ignatevna Svilova (käännä suomeksi)
Valmistustiedot
Valmistusmaa Neuvostoliitto
Tuotantoyhtiö Vufku
Levittäjä Tuntematon
Ensi-ilta 8. tammikuuta 1929
Kesto 80 min.
Alkuperäiskieli -
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mies ja elokuvakamera (Человек с киноаппаратом, Tšelovek s kinoapparatom) on Dziga Vertovin ohjaama ja käsikirjoittama neuvostoliittolainen kokeellinen dokumenttielokuva, joka valmistui vuonna 1929. Vertovin veli Mihail Kaufman toimi kuvaajana. Dziga Vertov kuului todellisuuteen vannovien elokuvantekijöiden kinokkien ryhmään ja halusi näyttää elokuvissaan elämää sen todellisessa muodossa.

Mies ja elokuvakamera on paitsi kuvaus suurkaupungin elämästä, myös elokuva elokuvan teosta. Vertov esittelee dokumentissa useita elokuvan tehokeinoja, muun muassa nopeutuksia, rinnakkaisleikkauksia, trikkikohtauksia sekä päällekkäis- ja pysäytyskuvia. Toisinaan kamera kuvaa elokuvalaboratorion leikkauspöytää ja elokuvateatteria, kunnes kameramies jatkaa taas matkaansa.

Elokuvassa ei ole käsikirjoitusta eikä välitekstejä. Odessaa esitellessään elokuva vertautuu Walter Ruttmanin elokuvaan Berliini: suurkaupungin sinfonia. Koneromantiikan ajan hengessä Vertov ihailee lentokoneita, raitiovaunuja ja tehtaiden koneita. Nopeiden leikkausten esikuvana ovat Sergei Eisensteinin montaasiteoriat, kuvauksen taas Aleksandr Rodtšenkon konstruktivismi ja valokuvat.[1]

Elokuvan alussa kameramies kuvaa suurta elokuvateatteria, jossa valmistellaan illan esitystä. Yleisö saapuu sisään projektorinhoitajan vielä viimeistellessä projektoria esityskuntoon. Lopulta valkokankaalle heijastuu kuva aamuisesta kaupungista, jonka kaduilla kävelee vain muutama ihminen. Vähitellen ihmiset heräilevät, pukevat vaatteet ylleen, ja suurkaupungin päivä alkaa. Kameramiestä tulee noutamaan autonkuljettaja ja kuvaajan urakka tallentaa päivä filmille alkaa.

Elokuvakamera kiertää ympäri kaupunkia kauneussalongeista tehtaisiin ja uimarannoilta kaivoksiin. Filmille tallentuvat myös häät, synnytys ja hautajaiset.

Myöhempi arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2018 BBC:n kansainvälinen asiantuntijaraati äänesti sen kaikkien aikojen sadan parhaan ei-englanninkielisen elokuvan joukkoon.[2]

Elokuva arvioitiin Ukrainan elokuvahistorian kolmanneksi parhaaksi teokseksi Dovženko-keskuksen vuonna 2021 julkaisemalla Ukrainan elokuvahistorian sata parasta elokuvaa -listalla.[3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harri Römpötti, Minun kotini Odessa, Helsingin Sanomat 9.7.2010 sivu B 17
  2. The 100 greatest foreign-language films BBC Culture. 30.10.2018. Viitattu 14.11.2018. (englanniksi)
  3. Top 100. Rating of the best films in the history of Ukrainian cinema Dovženko-keskus, dovzhenkocentre.org. Viitattu 7.11.2023. (englanniksi)
  4. 3 Man with a Movie Camera / Liudyna z kinoaparatom Dovženko-keskus, dovzhenkocentre.org. Viitattu 7.11.2023. (englanniksi)
  5. 100 найкращих українських фільмів усіх часів за версією кінокритиків 25.6.2021. BBC, bbc.com. Viitattu 7.11.2023. (ukrainaksi)

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stranius, Pentti: ”Katsoin elokuvan: Dziga Vertovin Mies ja elokuvakamera”, Filmihullu 1/2010.