Michelle Wie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michelle Wie vuonna 2009.

Michelle Sung Wie West (kor. 위 성미, Wi Seong-mi, s. 11. lokakuuta 1989) on yhdysvaltalainen golfinpelaaja. Hän voitti ammattilaisurallaan vuosina 2005–2023 yhden naisten major-turnauksen, Yhdysvaltain avoimet 2014.[1]

Varhaisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wie syntyi Honolulussa Havaijilla amerikankorealaiseen maahanmuuttajaperheeseen ja alkoi pelata golfia nelivuotiaana. Kymmenvuotiaana hän teki oman henkilökohtaisen lyöntipeliennätyksensä 64, 18-reikäisellä Olomana Golf Links -kentällä, joka on Havaijin suosituin links-tyylinen golfkenttä.kenen mukaan? Samana vuonna hänestä tuli nuorin golfaaja, joka oli päässyt USGA:n amatöörikilpailuun. Samalla hän eteni naisten U.S Amateur Public Links -reikäpeliotteluun isoäitinsä mailoilla pelaten.

Amatöörivuodet 2002–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wie voitti vuonna 2002 Havaijin avoimen lyöntipelikisan kolmentoista lyönnin erolla toiseksi tulleeseen Cindy Rarickiin. Hänestä tuli myös nuorin LPGA:n kisaan selviytynyt nainen, sillä hän pelasi Takejufi Classicissa kaksi kierrosta, mutta ei selvinnyt kolmannelle kierrokselle.

Vuonna 2003 Wiestä tuli nuorin pelaaja, joka on selvinnyt karsintarajan yli LPGA:n kilpailussa. Muutama kuukausi sen jälkeen hän voitti historiallisesti Women's Amateur Public Links -kilpailun ja teki uuden ennätyksen ollessaan nuorin minkään USGA:n järjestämän aikuisten kilpailun voittaja.

Vuonna 2004 Wiesta tuli neljäs nainen, joka on koskaan osallistunut miesten joukossa PGA-kilpailuun. Hän pelasi 72–68 (par 70) ja jäi yhden lyönnin päähän loppukierroksen karsintarajan ylittämisestä.

Vuonna 2003 Wie nimettiin Yhdysvaltain joukkueeseen Curtis Cupiin ja hänestä tuli nuorin pelaaja Yhdysvaltain joukkueen pelaajana. Jos Wie olisi ollut ammattilainen jo vuonna 2004, hän olisi ansainnut 250 000 dollaria voitoistaan.

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wie oli jo pitkään kerännyt huomiota sekä pituutensa (185 cm) että pitkien draiviensa vuoksi. Wien avauslyöntien keskiarvot olivat 16-vuotiaana noin 255 metrin luokkaa.

Wie aloitti kautensa vuonna 2005 osallistumalla jälleen PGA:n Sony Openiin Havaijilla, mutta pääsemättä taaskaan loppukierroksen karsintarajan yli. Sen jälkeen hän kilpaili taas LPGA:lla sijoittuen toiseksi SBS Openissa Turtle Bayssa. Sinä samaisena kesäkuuna hän sijoittui toiseksi LPGA Championship -kilpailussa. U. S. Women's Openissa, Wie oli kolmen kierroksen jälkeen jaetulla kolmannella sijalla, mutta viimeisen kierroksen tulos 82 pudotti hänet jaetulle 23. sijalle. Viikko sen jälkeen Wie yritti taas päästä miesten kilpailun loppukierroksen karsintarajan yli, mutta jäi tällä kertaa kahden lyönnin päähän.

Wie osallistui PGA-kiertueella kutsupelaajana kaikkiaan kahdeksaan kilpailuun selviytymättä jatkokierroksille kertaakaan.[1][2]

Vuonna 2006 Time-lehti valitsi Wien ”niiden 100 henkilön joukkoon, jotka muokkaavat maailmaamme”.

Wie voitti ensimmäinen ammattilaisturnauksensa Meksikossa marraskuussa 2009.[3]

Wie ilmoitti vuonna 2023 lopettavansa ammattilaisuransa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Mika Moilanen: Naisten golfille kasvot antanut Michelle Wie West, 33, lopetti uransa – ilmiö ravisteli lajinsa koodistoa Helsingin Sanomat. 8.7.2023. Viitattu 8.7.2023.
  2. Ryan Watson: Has a Woman Ever Played on the PGA Tour? Golf Link. Viitattu 5.7.2021.
  3. Takavuosien ihmelapsi Wie voitti viimein ammattilaisena hs.fi. 16.11.2009. Helsingin Sanomat. Viitattu 22.11.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michelle Wie.