Michaela Garecht

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Michaela Joy Garecht (s. 24. tammikuuta 1979) oli 9-vuotias tyttö, joka kidnapattiin Haywardissa, San Franciscon lahden alueella Kaliforniassa 19. marraskuuta 1988. Sieppaus tapahtui paikallisen ruokakaupan parkkipaikalla Mission Boulevardin ja Lafayette Avenuen kulmassa. Kauppa tunnettiin tuolloin nimellä Rainbow Market, nykyään se on Mexico Super. Sieppauksen silminnäkijä oli Michaelan mukana ollut ystävä. Hän on edelleen kateissa, ja tapaus on ratkaisematta ja tutkinnan alla. Michaelan sieppaajan henkilöllisyys ei ole selvinnyt, ja myös kidnappauksessa käytetty ajoneuvo on yhä tunnistamatta.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michaela Garecht kidnapattiin aamulla noin klo 10.15 lauantaina 19. marraskuuta 1988. Oli kiitospäivän loman ensimmäinen päivä. Kymmeneltä aamulla Michaela lähti kotoaan ystävänsä Trinan kanssa vain parin korttelin päässä sijaitsevaan markettiin saatuaan luvan äidiltään. He ajoivat potkulaudoillaan kauppaan ostaakseen karkkia ja limonadia ja jättivät potkulaudat kaupan oven viereen. Palattuaan he lähtivät kävelemään takaisin kotiin päin unohtaen potkulaudat kokonaan, kunnes muistivat ne puolessa välissä parkkipaikkaa. Tytöt kääntyivät takaisin hakemaan ystävälle kuuluneita potkulautoja, jolloin he huomasivat toisen niistä kadonneen jättöpaikalta. Michaela huomasi potkulaudan kauempana parkkipaikalla, kolmen parkkiruudun päässä pysäköidyn auton vieressä. Hän meni hakemaan sitä, jolloin viereen pysäköidystä autosta hyppäsi tuntematon valkoihoinen mies, joka tarttui kiljuvaan Michaelaan ja heitti hänet autonsa takapenkille. Michaelan ystävä oli ainut todistaja, joka juoksi kauppaan hakemaan apua. Sieppaaja pakeni autollaan Michaela mukanaan kohti läheistä Union Cityä. Tytöstä ei ole sen jälkeen tehty ainuttakaan havaintoa.[1].

Todistajan kuvauksen mukaan sieppaaja oli tuolloin noin kaksikymppinen valkoihoinen mies, jolla oli olkapäille ulottuvat, tummanvaaleat hiukset. Hänellä oli aknea tai rokonarpia kasvoissaan, ja hän oli pituudeltaan noin 183 cm ja hoikkarakenteinen. Sieppaajan ajama auto oli vanhamallinen amerikkalainen sedan, joka oli vaalea kullan- tai kermanvärinen ja mahdollisesti neliovinen, jossa oli valot takapuskurissa. Auton etupuskuri näytti vahingoittuneelta, eli auto oli saattanut aiemmin olla kolarissa.

Michaelan äiti on Sharon Murch ja isä Rod Garecht. Hän oli perheen ensimmäinen lapsi, ja hänellä on neljä sisarusta: Alex, Libby, Robbie ja Johnna, joista jälkimmäinen syntyi viisi vuotta Michaelan sieppauksen jälkeen. Hänen vanhempansa ovat myöhemmin eronneet, ja perhe on muuttanut pois Haywardista. Michaelalla oli 9-vuotiaana vaaleat hiukset, mutta väri on iän myötä saattanut tummentua. Hän saattaa nyt tarvita myös näönkorjausta ja on mahdollisesti kasvanut hyvin pitkäksi; kaikki hänen sisaruksensa ovat pitkiä.

Etsinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michaela Garechtin sieppaus johti yhteen Haywardin poliisin laajimmista etsinnöistä Kaliforniassa, ja he saivat 5000 vihjettä ensimmäisen vuoden aikana. Vuonna 1994 Michaelan tapaukseen liittyviä vihjeitä oli The Daily Review -lehden mukaan tullut jo 15 000. Yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin tutkinnat jatkuvat, eikä tapausta ole suljettu. Se on avoin tapaus myös FBI:ssa, ja sen uskotaan olevan yhä ratkaistavissa.[2]

Sieppauksen jälkeen Michaelan kuva oli maitotölkkien kyljessä maanlaajuisesti ja katoamisjulisteita levitettiin ympäri yhteisöä. Hänen sieppauksensa on yksi suuriprofiilisimmista lapsen katoamistapauksista Amerikassa, ja se on saanut maailmanlaajuistakin huomiota mediassa.

Michaela Garechtin tapausta on käsitelty useissa kadonneiden henkilöiden tv-ohjelmissa, kuten America's Most Wanted ja Unsolved Mysteries sekä talk show-ohjelmissa kuten The Oprah Winfrey Show ja Larry King Live.

Vuonna 1991 siepatun Jaycee Lee Dugardin löytyminen 18 vuoden vankeuden jälkeen toi poliisille toivoa Michaelan löytymisestä, sillä Jayceen sieppaaja Phillip Garrido saattoi olla osallisena myös Michaelan katoamiseen. Michaelan kotikaupunki Hayward sijaitsee noin tunnin matkan päässä Garridon kotoa Antiochista, ja vain kolme kuukautta ennen Michaelan sieppausta mies oli vapautunut vankilasta istuttuaan tuomionsa raiskauksesta ja kidnappauksesta. Michaelan tavoin myös Jaycee Dugard siepattiin autoon kirkkaassa päivänvalossa ja todistajan läsnä ollessa. Sieppaajan sekä ajoneuvon kuvaus myös täsmäsivät; Garridolla oli vuonna 1988 olkapäille ulottuvat hiukset, ja hän omisti vaalean auton. Sieppaajan ja auton kuvaus täsmäsivät myös Jayceen kidnappaukseen. Todisteita Garridon ja hänen vaimonsa sekä Michaelan sieppauksen välillä ei ole löydetty, mutta heidän yhteyttään Michaelan siepanneeseen mieheen ei ole suljettu pois. Tutkinnat jatkuvat edelleen.

Wesley Shermantine, toinen murhaajakaksikosta, joka Yhdysvalloissa tunnetaan nimellä ”Speed Freak Killers”, kirjoitti kirjeen kalifornialaislehdelle sen jälkeen kun hänen rikoskumppaninsa Loren Herzog teki itsemurhan tammikuussa 2012. Kirjeessä Shermantine sanoi Herzogin muistuttaneen piirrosta henkilöstä, joka kidnappasi ”sen Haywardin tytön”.[3]

Michaela Garechtin sieppauksen vuosipäivänä hänen perheensä järjestää kokoontumisen joka vuosi paikassa, jossa kidnappaus tapahtui. Vuosipäivän merkiksi sidotaan keltaisia rusetteja puuhun, jonka vierestä tuntematon mies nappasi yhdeksänvuotiaan Michaelan autoonsa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. AMW Case File – Michaela Joy Garecht (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. The Times
  3. Leslie Brinkley: Uusi johtolanka Michaela Garechtin tapauksessa News. 1.2.2012. ABC 7. Arkistoitu 4.2.2012. Viitattu 24.11.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]