Lähi-idän epipaleoliittinen kausi

Wikipedia
Ohjattu sivulta Mesoliittinen Lähi-itä
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Lähi-idän epipaleoliittinen kausi oli noin 20000-9500 eaa. Tällöin villiviljan keräily ja pienen riistan, muun muassa lampaiden ja gasellin metsästys tulivat yhä merkittävämmäksi Lähi-Idän Levantin alueella. Kauden lopussa saatettiin viljellä maata. Kausi alkoi Kebaran kulttuurilla, ja päättyi maanviljelyn synnyttäneeseen tai sitä välittömästi edeltäneeseen Natufin kulttuuriin.

Epipaleoliittinen Lähi-Itä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähi-idän Levantin epipaleoliittinen eli mesoliittinen kausi oli Palestiinassa noin 20000/18000-9500 eaa., ja sen aikoina siirryttiin suurriistan metsästyksestä keräilemään yhä enemmän villiviljaa ja metsästämään pienempää riistaa, mm. gaselleja ja lampaita. Lähi-idässä Levantin tienoilla vallitsi ensin Kebaran metsästys-keräilykulttuuri, ja myöhemmin mikroliittisista piikivisirpeistään tunnettu Natufin kulttuuri. Ainakin jakson alussa ihmiset elivät melko liikkuvaa elämää vaeltaen riistan perässä. Kauden alussa noin 20000-18000 eaa. jääkauden loppuvaiheessa ilmasto ja kasvillisuus alkoivat muuttua, metsät hävisivät monien alueiden kuivuttua aroksi. Valmistettiin piikiviteräisiä sirppejä. Maata ei liene vielä tuolloin viljelty, mutta kerättyä villiviljaa varastoitiin jo Kebaran kulttuurin aikoina kuoppiin. Villien kasvien keräily alkoi uusien tietojen mukaan jo noin 21000 eaa, 10000 vuotta aikaisemmin kuin aiemmin ajoitettiin. Noin 11000 eaa. hyvin pienijyväiset kasvit katosivat ravinnosta.[1].

Aikakaudet ja kulttuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3826731.stm, arming origins gain 10,000 years, BBC News Science/Nature, Last Updated: Wednesday, 23 June, 2004, 12:51 GMT 13:51 UK