Merit Palas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merit Elisa Palas (s. 22. maaliskuuta 1955 Jyväskylä[1]) on suomalainen musiikin tohtori ja Sibelius-Akatemian viulumusiikin lehtori.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palas opiskeli mm. Lajos Garamin, Anja Ignatiuksen, Vladimir Avramovin ja Arthur Grumiaux’n johdolla. Hän on konsertoinut, luennoinut ja pitänyt mestarikursseja useissa Euroopan maissa ja Amerikassa. Hän on myös toiminut Radion sinfoniaorkesterissa kolmantena konserttimestarina ja Tapiola Sinfoniettassa II viulun äänenjohtajana. Palas on esiintynyt orkestereiden solistina ja tehnyt lukuisia radio- ja televisionauhoituksia sekä levyttänyt kamarimusiikkia. Taiteellisen tohtorintutkinnon konserttisarjan runkona olivat Bachin sooloviulusonaatit ja Beethovenin sonaatit viululle ja pianolle. Tutkintoon liittyvä kirjallinen työ käsitteli Bachin sooloviulusonaatteja.

Vuosina 2002–2008 Palas toimi Sibelius-Akatemian Orkesterisoitinten osaston johtajana. Suomen jousisoitinopettajat ry:n puheenjohtajana hän oli vuodet 2002–2010.

Merit Palas on naimisissa pianisti Jussi Siiralan kanssa. Heidän poikansa on pianisti Antti Siirala ja tyttärensä rock-laulaja ja -lauluntekijä Elina Siirala. Merit Palaksen sisar on sellisti Taina Palas (s. 1956) ja veli huilisti Lennart Palas (s. 1969). Heidän isänsä oli pianisti Rainer Palas (1933–2021) ja äitinsä pianisti Irja Palas.[1]

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Musiikin retoriikka editoimisen välineenä: Johann Sebastian Bachin sooloviulusonaattien BWV 1001 ja 1003 käsikirjoitus tarkasteltuna musiikin retoriikan valossa. Sibelius-Akatemia, 2004

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkosivustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Virtamo, Keijo (toim.): Otavan musiikkitieto (2. painos), s. 308. Helsinki: Otava, 1997.