Mera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli täsmennyssivulla.
Mera
Luoja(t) Jack Miller
Nick Cardy
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Aquaman nro 11 (syyskuu 1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Mera
Pituus 175 cm
Paino 73 kg
Voimat Rajallinen telepatia, kyky hallita vettä, kykenee kestämään vedenalaista painetta sekä lämpötilanvaihteluja, yli-inhimillisen vahva.
Suhteet
Sukulaiset Vesimies (’’aviomies’’), Hila (’’kaksoissisko’’)

Mera on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen kuningatar. Jack Millerin ja Nick Cardyn luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1963 Aquaman -sarjakuvalehden numerossa yksitoista. Mera on Vesimiehen vaimo ja Aqua-ulottuvuuden kuningatar. Meralla on Hila-niminen kaksoissisar, josta tuli myöhemmin superrikollinen Siren.

Sarjakuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mera on kotoisin Aqua-ulottuvuudesta, joka tunnetaan myös nimellä Xebel. Hän tapasi Vesimiehen ja Vesipojan Maassa ollessaan pakomatkalla. Leron-niminen roisto oli ottanut hallintaansa kyseisen kuningaskunnan. Vesimies ja Vesipoika lupaavat auttaa Meraa, mutta he joutuvat vangeiksi. Vesimies onnistuu lopulta kukistamaan Leronin Quispin avulla. Mera päättää luopua kruunustaan ja antaa sen V’lanalle, kun hän itse palaa Atlantikseen ja menee myöhemmin Vesimiehen kanssa naimisiin.[1]

Xebelilaisena (Xebelin atlantislaisten alirotu) hänellä on yhteiset yli-inhimillisen voiman, nopeuden ja kestävyyden kyvyt ja kyky hengittää veden alla. Kuivalla maalla ollessaan hänellä on akuutimpia aisteja kuin tavallisiin ihmisiin verrattuna rajoittunut yönäön parantunut näkö ja akuutimpi kuulo. Luonnollisten fyysisten kykyjensä lisäksi hänellä on voimakkaita hydrokineettisiä voimia (kutsutaan akvakineesiksi), joiden avulla hän voi hallita vesistöjä, luoda "kovia vesiä" ja saada vettä muista muodoista, mukaan lukien ihmisistä. Hänen hydrokineettiset voimansa antavat hänelle myös mahdollisuuden aistia vesistöjä, mukaan lukien mitä niissä on. Corum Rathin mukaan häntä pidetään ehkä tehokkaimpana, korkealla toimivana vesikineetikönä, joka on koskaan tallennettu Atlantiksen historiassa. Luonnollisten ja hydrokineettisten kykyjensä lisäksi Mera on myös erittäin taitava soturi; hän on Atlantikseen liittyvien taistelulajien ja aseiden käytön asiantuntija, ja hän on tarpeeksi taitava taistelemaan Merimestaria vastaan ​​yksittäistaistelussa. Mera oli myös koulutettu salamurhiin, ja häntä pidetään luonnollisena, taitavana johtajana.

Johtuen hänen kyvystä työskennellä telekineettisten yhteyksien kautta, materiaali, joka kieltää telepaattiset yhteydet, häiritsee myös hänen hydrokineettisiä voimiaan. Aiemmat tarinat asettivat myös joitain rajoituksia hänen kyvyilleen, kuten alttiuden lyijymateriaalille. Voimakkaat esineet ja vahvat telekineettisten kykyjen (eli kryokineesin) käyttäjät voivat myös vastustaa ja jopa tehdä tyhjäksi hänen akvakineettiset voimansa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aquaman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mera esiintyi ensimmäisen kerran animaationa Aquaman animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Diane Maddox.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mera esiintyi animaatiosarjassa Justice League, jossa hahmon äänenä toimi Kristin Bauer. Hahmon alkuperästä ei mainita mitään, eikä myöskään supervoimia esitetä ollenkaan. Mera toimii lähinnä vain Vesimiehen vaimona sivuroolissa. Hahmon ulkoasu muistuttaa hopeakauden sarjakuvia, mutta hänellä on myös kultakoruja ja läpinäkyvää vihreää drapedoitua kangasta sekä palleariimuja.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mera teki kolmannen esiintymisensä animaatiosarjassa Batman – pelottomat, jossa hänellä oli edellisen sarjan tapaan pieni rooli. Tällä kertaa hänellä näytettiin olevan supervoimana vahvuus, kun hän taisteli yhdessä Vesimiehen kanssa Pingviinin kätyreitä vastaan. Häntä ääninäytteli sarjassa Sirena Irwin.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mera esiintyi Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Kath Soucie. Tämä versio, nimeltään Mera Nereus, on opettaja Conservatory of Sorceryssa, ja hänellä on myös lonkeromaisia ​​ihomerkkejä, jotka näkyvät vain hänen käyttäessä kaikkia voimiaan. Jaksossa "Leviathan Wakes" hänestä tulee Atlantiksen korkea kuningatar Vesimiehen suosituksesta.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäinen versio Merasta esiintyy vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäyttelee Erica Lindbeck. Sarjassa Mera liittyy neljännellä kaudella supersankareiden koulun oppilaaksi. Mera esiintyi myös sarjaan liittyvässä elokuvassa DC Super Hero Girls: Legends of Atlantis, jossa häntä ääninäytteli Erica Lindbeck.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meraa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat
1967–1968 Diane Maddox Aquaman
2001, 2003 Kristin Bauer Justice League
2010–2011 Sirena Irwin Batman – pelottomat
2010 Elena Satine Smallville
2011 Kath Soucie Young Justice
2017–2018
2021
2023
Amber Heard Justice League
Aquaman
Zack Snyder’s Justice League
Aquaman and the Lost Kingdom

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Action Comics nro 539