Meira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meira Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1914
Toimitusjohtaja Raimo Sinisalo
Kotipaikka Suomi Helsinki, Suomi
Toimiala Elintarviketeollisuus
Tuotteet Kahvi
mausteet
Liikevaihto 99,8 milj. (2023)
Henkilöstö noin 188
Omistaja Massimo Zanetti
Kotisivu www.meira.fi
Meiran kahvipaahtimorakennuksen julkisivu Helsingissä, Aleksis Kiven katu 15.

Meira Oy on suomalainen, kahvi- ja mausteteollisuuteen erikoistunut yritys. Sen juuret ulottuvat vuoteen 1914, jolloin kahvipaahtimo aloitti toimintansa. Maustetehdas aloitti toimintansa vuotta myöhemmin.

Meira valmistaa ja markkinoi kahvi- ja maustamistuotteita niin vähittäiskauppa- kuin foodservice-sektorille. Sen omistaa italialainen Massimo Zanetti Beverage Group, joka on Euroopan suurimpia kahvialan yrityksiä. Meiran Viron-tytäryhtiö on Meira Eesti OÜ ja yhtiöllä on jakelijat Baltiassa ja Pohjoismaissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meiran juuret ovat vuodessa 1914, jolloin SOK:n kahvipaahtimo perustettiin Helsingin Erottajalle. Tuolloin työntekijöitä oli vain yksi mutta kahvilaatuja 13 erilaista, muun muassa Rio-, Santos- ja Mokkakahvi. Kahvipaahtimo ja maustetehdas siirtyivät nykyiselle paikalleen Aleksis Kiven kadulle 1930-luvulla. Vuonna 1937 Meira toi markkinoille Kulta Katriinan.

1950-luvulla paahtimo toi lukuisia uusia kahvimerkkejä markkinoille. 1960-luvulla keskityttiin puolestaan kahvin aromin säilyttämiseen ja pakkauskokoihin.

Vuonna 1970 järjestetyn ideakilpailun pohjalta SOK:n tehtaan mausteiden tuotenimeksi otettiin Meira. Aluksi Meira-nimeä käytettiin maustetuotteiden nimenä, mutta vuonna 1988, kun SOK:n ja EKA:n tuotantolaitokset yhdistettiin, se otettiin käyttöön myös paahtimotoiminnassa. Pari vuotta Meira-nimen alle kuului myös vaate-, margariini- ja leipomoteollisuutta, kunnes nämä toimialat myytiin[1].

Vuonna 1996 Meira liitettiin osuuskauppojen omistamaan Inex-konserniin. Vuonna 2002 italialainen Massimo Zanetti Beverage Group osti Meiran.

Vuonna 2014 Meira juhli satavuotista taivaltaan. Samassa yhteydessä Meira päivitti logonsa. Logon keskellä oleva lusikka symboloi ruoka- ja kahvihetkeä, ruoanlaittoa sekä leivontaa.

Kahvit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meira on Suomen toiseksi suurin kahvipaahtimo. Meiran kahvimerkit valmistetaan useiden eri kahvilaatujen sekoituksista ja tuotteita myydään kaikkien kaupparyhmien myymälöissä. Kaikki Meiran omat merkit paahdetaan ja pakataan Helsingin Vallilassa.

Meiran tunnetuimpia tuotteita ovat Kulta Katriina, Saludo ja Segafredo-suodatinkahvit Pausa, Biondo, Intenso, Forza, Dolce ja Storia. Meiran valikoimiin kuuluu myös useita italialaisia espressokahveja.

Mausteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meira on Suomen markkinajohtaja mausteissa: Meira-maustesarja on Suomen myydyin, ja siinä on yli 200 tuotetta. Maustesarjan lisäksi maustetehtaan valikoimaan kuuluu muun muassa leivontatuotteita, kastikkeita, pähkinöitä, manteleita, sinappeja, ketsuppeja ja suoloja. Meiran maustamistuotteet kehitetään, valmistetaan ja pakataan Suomessa. Yhtiö pyrkii linjauksessaan tekemään maustetuotteistaan vähäsuolaisia. Tällä hetkellä Meira-maustesarjasta löytyy yli 20 kokonaan suolatonta mausteseosta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eka ja SOK luopuvat Meiran elintarviketeollisuudesta. Helsingin Sanomat, 6.10.1990, s. 33. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Maku syntyy mausteista! meira.fi. Viitattu 16.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]