Meilahden kolmiosairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meilahden kolmiosairaala.

Meilahden kolmiosairaala on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sairaala, jonka käyttö alkoi marraskuussa 2010. Sairaala kuuluu HYKS-sairaanhoitoalueeseen.[1] Sairaala sijaitsee Helsingin Meilahdessa, osoitteessa Haartmaninkatu 4. Sairaalalla on yhteinen sisäänkäynti Meilahden tornisairaalan kanssa. Sairaalan nimi tulee rakennuksen ja valopihan muodosta.[2] Sairaalan suunnittelua rajoitti tontin ahtaus mutta myös sen kerroskorkeus, joka on 4,4 metriä, metrin suurempi kuin Tornisairaalassa. Kolmiosairaalan on suunnitellut arkkitehti Mikael Paatela (s. 1950).[3]

Meilahden kolmiosairaalassa on vuodeosasto-, poliklinikka-, dialyysi- ja päiväsairaalatoimintaa sekä niiden tarvitsemat tukipalvelut. Pohjakerroksessa on magneettikuvausyksikkö.

Kolmiosairaalan vuodeosastoilla on yhteensä 226 vuodepaikkaa ja päiväsairaalassa 29 hoitopaikkaa. Potilashuoneet ovat 1–2 hengelle, ja niiden tekninen varustus on suunniteltu palvelemaan sekä infektiopotilaiden että myös infektioherkkien potilaiden hoitoa. Uutta tekniikkaa on muun muassa hoitajakutsu, jossa potilaan hälytys tulee kanslian sijaan hoitajan kännykkään ja asia tulee kuulluksi heti sekä potilaan käytössä oleva monitoimipääte.

Päiväsairaala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväsairaalassa hoidetaan potilaita, jotka ennen on kutsuttu vuodeosaston yhteydessä toimineelle poliklinikalle ja hoidettu muun toiminnan ohessa. Nyt heitä varten on oma, juuri tähän toimintaan keskittyvä henkilökunta. Päiväsairaala on auki arkisin klo 7-21.

Päiväsairaalaan tullaan vaativiinkin toimenpiteisiin, kuten sydämen tahdistimen laittoa tai vaikkapa maksan tai munuaisten näytepalan ottoa varten tai rytminsiirron jälkiseurantaan tai saamaan syöpälääkehoitoa, verivalmisteita tai suonensisäistä lääkehoitoa.

Päiväsairaalassa suunnitellaan hoidettavan noin 18 000 potilasta joka vuosi. Päiväsairaalassa on 29 hoitopaikkaa.[1]

Poliklinikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meilahden kolmiosairaalan suurpoliklinikan 51 vastaanottohuonetta palvelevat lukuisten erikoisalojen potilaita. Vastuu potilaan hoidosta säilyy sillä erikoisalalla, jolla hänen lääkärinsä työskentelee, ja erikoislääkärit käyvät poliklinikalla tapaamassa potilaitaan. Muuten poliklinikka toimii pääosin hoitajavetoisesti, ja siellä on yksi oma lääkäri.

Elinsiirrot Kirurgisesta sairaalasta Meilahteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinsiirto- ja maksakirurgian vuodeosasto potilaineen on siirtynyt Kolmiosairaalan viidenteen kerrokseen marraskuussa 2010. Leikkaukset tehdään nyt Meilahden sairaaloiden yhteydessä olevissa leikkaussaleissa.

Sairaalan katolla on laskeutumisalusta ambulanssihelikoptereita varten (ICAO: EFHY).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nykypäivän sairaanhoitoa upouudessa Kolmiosairaalassa 15.11.2010. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Viitattu 16.1.2012. [vanhentunut linkki]
  2. Hyksin lautakunta siunasi Kolmiosairaalan hankesuunnitelman 28.2.2006. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Arkistoitu 14.8.2007. Viitattu 26.8.2012.
  3. Ihatsu, Sanna & Lehtonen, Riitta & Piha, Heikki & Seitsalo, Seppo: ”Kolmiosairaala”, TERVEISIÄ SAIRAALASTA. Postikortit kertova pääkaupunkiseudun sairaaloiden historiasta., s. 152. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin taidetoimikunta, 2017. ISBN 9789523010994.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]