Mehiläistäit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mehiläistäit
Braula coeca
Braula coeca
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Alaluokka: Siipikantaiset Pterygota
Ylälahko: Neoptera
Lahko: Kaksisiipiset Diptera
Alalahko: Kärpäset Brachycera
Osalahko: Muscomorpha
Heimo: Mehiläistäit Braulidae
Pascoe, 1877
Suvut
Katso myös

  Mehiläistäit Wikispeciesissä
  Mehiläistäit Commonsissa

Mehiläistäit eli mehiläistäikärpäset (Braulidae) on 8 lajia käsittävä heimo pieniä, litteitä ja täysin siivettömiä kärpäsiä. Lajeista tärkein lienee mehiläispesissä elävä mehiläistäikärpänen eli mehiläistäi (Braula coeca).

Mehiläistäit ovat vain vajaan kahden millimetrin pituisia vaaleanruskeita kärpäsiä. Monista muista loisina elävistä kärpäsistä poiketen niillä ei ole siipiä missään elämänsä vaiheessa. Kaikki heimon lajit elävät hunajamehiläissuvun (Apis) mehiläisten pesissä. Aikuinen kärpänen kiinnittyy mehiläiseen eturaajojensa avulla ja varastaa ravinnokseen mehiläisen syömää ruokaa sen suun ympäriltä. Käytännössä kärpänen vain matkustaa mehiläisen mukana, eikä se vahingoita isäntäänsä millään tavalla. Jos mehiläistäitä on yhdessä mehiläisessä monta, mehiläinen saattaa kuitenkin kärsiä ravinnonpuutteesta. Toukat kaivavat käytäviä mehiläispesän kennostoon. Ne syövät hunajaa ja siitepölyä.

Käsitykset täiden haitallisuudesta mehiläispesässä vaihtelevat, mutta niiden ei katsota muodostavan merkittävää haittaa yhdyskunnille. Mehiläistäit ovat harvinaistuneet varroapunkkiin kohdistettujen myrkytysten myötä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]